نشست رئیس و معاونان سازمان ملی استاندارد ایران با خبرنگاران روز گذشته به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی برگزار شد.
به گزارش« اخبار خودرو » ، ممنوعیت تولید ۲۵خودرو در ۴ دیماه سالجاری موضوعی بود که نیره پیروزبخت با اشاره به آن توضیح داد: «در این زمینه فقط بحث استاندارد و کیفیت خودروها مطرح نبود، بلکه مساله بیتوجهی بعضی از خودروسازان به قوانین و مقررات بود. درواقع خودروسازان فکر نمیکردند سازمان تا اینحد درمواضع خود سختگیر باشد، که با این برخورد نشان دادیم تا سال آینده نیز با عزم راسخ جهت حمایت از حقوق مصرفکنندگان عمل خواهیم کرد.»
[caption id="attachment_210895" align="alignleft" width="345"]
کاهش تولید پراید از ۸۰ به ۲۰درصد رئیس سازمان ملی استاندارد کشور در رابطه با این موضوع که درصورت رعایت تمام موارد استاندارد، قیمت خودروهای زیر ۳۰میلیونتومان افزایش خواهد یافت، در حالی که برنامهای برای عرضه خودروبا این قیمت برای مشتری این خودروها به بازار وجود ندارد، در گفتوگو با «دنیای خودرو»، بیان کرد: «با توجه به اینکه این دستورالعمل هم در شورایعالی استاندارد و هم در شورای سیاستگذاری صنعت خودرو تصویب شده است، برنامهریزیهایی نیز در این زمینه وجود دارد. بنابراین دستگاههای ذیربط شورایعالی استاندارد شامل وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حفاظت محیطزیست و شورای سیاستگذاری خودرو درحال ایجاد آمادگی لازم در این زمینه هستند.»
نیره پیروزبخت در پاسخ به این سوال که با وجود این توضیحات هنوز خودروی جایگزین در این بازه قیمت معرفی نشده و بهنظر نمیرسد خودروسازان برنامهای برای این جایگزینی داشته باشند، گفت: «ما وارد بحث قیمت نمیشویم چون این بحث به سازمانهای دیگر و شورای رقابت مربوط است. مساله حائزاهمیت برای ما ایمنی مردم است. مصرفکنندگان از سطح ایمنی خودروها گلهمندند. اگرچه آمار تصادفها بالا است، اگر خودروها ایمنتر بودند، شاید آمار کشتههای تصادفات در کشور کمتر میشد.»
وی در ادامه با تاکید بر اینکه با وجود استانداردهای جدید بیشک تعداد دیگری از خودروهای فعلی از چرخه عرضه و تولید خارج خواهند شد، افزود: «فعلا نام آنها را نمیبریم چون هنوز فرصت هست و زمانی اسم خودروها اعلام میشود که تلاش کافی صورت گرفته اما نتیجهای حاصل نشده باشد. با این حال باید گفت خودروسازان برنامهای برای جایگزینکردن پلتفرمهای جدید پیشبینی کردهاند. برای مثال شرکت سایپا طی سه سال اخیر تولید خودروی پراید را از ۸۰درصد به ۲۰درصد کاهش داده است. این نشاندهنده برنامهریزی این شرکت برای جایگزینی و خروج برخی خودروها از خط تولید است.»
رئیس سازمان استاندارد خاطر نشان کرد: «در زمان تصمیمگیری درمورد افزایش تعداد استانداردها، خودروسازان، رئیس شورای سیاستگذاری صنعت خودرو، رئیس انجمن خودروسازان و بهطور کلی همه ذینفعان و ذیربطان حاضر بودند و این تصمیمگیری در حضور وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت انجام شد. بر این اساس هیچ بخشی نمیتواند ادعا کند از این دستورالعمل و مهلتهای تعیینشده برای نحوه اجرای آن بیاطلاع بوده است.»
دستور توقف تولید، از اختیارات رئیس سازمان
نیره پیروزبخت در رابطه با ادعای برخی از سازندگان ۲۵خودروی فاقد استاندارد مبنی بر تکذیب توقف تولید این خودروها و اینکه بعضی از آنها میگویند سازمان استاندارد اساسا قدرت توقف تولید این خودروها را ندارد، به «دنیای خودرو» گفت: «سازمان استاندارد این قدرت را دارد که تولید هر کالای بیکیفیت، اعم از خودرو را متوقف کند و اتفاقا در قانون جدید، این یکی از اختیارات خود رئیس سازمان برشمرده شده است که در صورت لزوم بتواند به فوریت اعلام توقف تولید یا عرضه کند.»
وی همچنین یادآور شد: «یک خودرو با تایید سه ارگان سازمان استاندارد، سازمان محیطزیست و راهنمایی و رانندگی میتواند پلاک دریافت کند و وارد شهر شود که اگر خودرویی فاقد تاییدیه سازمانهای استاندارد و محیطزیست باشد، شمارهگذاری نخواهد شد.»
عدد اکتان بنزین حدود ۹۰ است
نیره پیروزبخت در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به سوالی در رابطه با متن استاندارد اجرایی گازوئیل در چارچوب قانون هوای پاک، گفت: «استاندارد گازوئیل هنوز اجباری نیست اما طبق قانون هوای پاک، اجرای آن برعهده سازمان محیطزیست است. اگرچه ما جهت کنترل کیفیت گازوئیل برای همکاری با سازمان محیطزیست اعلام همکاری کردهایم.»
وی با اشاره به اینکه نمونهبرداری و آزمایشهای حدود دوماه قبل سازمان استاندارد از گازوئیل نشان میدهد گوگرد موجود در گازوئیل بیشاز حد استاندارد است، افزود: «امیدواریم در وزارت نفت برنامهریزی برای استانداردسازی هرچه سریعتر گازوئیل انجام شود. چراکه یکی از دلایل قابلتوجه آلودگی هوا، همین گازوئیلهای غیراستاندارد است.»
رئیس سازمان ملی استاندارد همچنین درخصوص نتایج جدیدترین آزمون کیفی بنزین نیز گفت: «قرار بود امسال نمونهبرداری بنزین از ۸کلان شهر به ۱۷ کلان شهر توسعه یابد و تا به حال ۵۰ مورد نمونهبرداری از بنزین صورت گرفته که طی روزهای آینده به حدود ۹۲مورد میرسد.»
به گفته پیروزبخت نتایج این ۵۰مورد نمونهبرداری نشان میدهد که عدد اکتان بنزین حدود ۹۰ است که زیر حد استاندارد است. البته درمورد فاکتورهای نگرانکننده مانند بنزن و آروماتیکها مورد مردودی نداشتیم و میزان گوگرد نیز در حد استاندارد بوده است.»
وی ادامه داد: «طبق مصوبه دولت، تعداد شهرهای تحتپوشش آزمون کیفی بنزین از سال آینده افزایش مییابد و ۶۰درصد جمعیت شهری را دربرمیگیرد که امیدواریم برای افزایش آزمایشگاههای مرجع سازمان استاندارد به ما کمک شود.»
به گفته وی نمونهبرداری بنزین سالانه در ۲مرحله یعنی اول تیر و ابتدای دیماه صورت میگیرد.
افزایش استاندارد موتورسیکلیت از ۱۷ به ۲۵مورد
رئیس سازمان استاندارد در رابطه با تعیینتکلیف آلایندگی موتورسیکلتها و رعایت استانداردها درمورد این ردیف از وسایل نقلیه، اظهار کرد: «براساس تمهیدات صورتگرفته، تعداد استانداردهای مربوط به موتورسیکلتها از ابتدای سال آینده به ۲۵مورد افزایش خواهد یافت. این درحالی است که استانداردهای مربوط به این وسیله نقلیه تاکنون ۱۷ مورد بوده است.»
به گفته پیروزبخت، میزان آلایندگی موتورسیکلتها سه تا چهار برابر خودروها است و باید به سمتی حرکت کنیم که علاوه بر موتورسیکلتهای انژکتوری از موتورسیکلتهای برقی استفاده شود. اگرچه هنوز زیرساخت تولید موتورسیکلتهای برقی در کشور فراهم نیست که در این زمینه هم باید اقداماتی صورت گیرد.