به گزارش « اخبار خودرو » ، سینا رویایی در سرمقاله شماره امروز (سه شنبه -۲۲ بهمن ۱۳۹۶) روزنامه دنیای خودرو، به موضوع « سانحه تهران-یاسوج » پرداخت.
دبیر گروه حملونقل روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
ایران با دورشتهکوه بزرگ که مساحت وسیعی از این سرزمین را احاطه کردهاند، یکی از صعبالعبورترین مناطق دنیا برای سفرهای زمینی است. مورخان بخش زیادی از امنیت مناطق کوهستانی ایران را در طول تاریخ دور و دراز آن، مدیون سختی عبور زمینی مهاجمان از این مناطق دانستهاند.
بعداز ظهور وسیله نقلیهای به نام هواپیما، بهنظر میرسد موانع زمینی تاحد زیادی رفع شده باشد، اما تجربه، صنعت هوانوردی در ایران را نیز به موضوعی خاص بدل کرده است.
[caption id="attachment_212668" align="aligncenter" width="1200"]
طبق گزارشی که امروز درمورد تبیین اولیه علت سقوط هواپیمای تهران-یاسوج از سوی کمیته بررسی سانحه سازمان هواپیمایی کشوری اعلام شد، هواپیمای ATR با محدودیتهایی مواجه بوده است.
طبق این گزارش پساز ثبت تعدادی سقوط و حادثه برای هواپیمای ATR پیشنهاداتی ازسوی کمیته ایمنی حملونقل آمریکا به شرکت سازنده هواپیما ارائه شده تا در جریان آن سیستمهای هشداردهنده شرایط یخزدگی به خلبان اصلاح شود که این پیشنهاد سرانجام در سال ۲۰۰۹ ازسوی شرکت سازنده ارائه شد.
اگرچه شرکت هواپیمایی آسمان فرآیند تعمیرات سنگین این هواپیمای خود را در شیراز پیگیری کرد، اما به دلیل محدودیتهای موجود و عدم پشتیبانی کارخانه سازنده قطعات که آمریکایی است، امکان استفاده از این سیستم جدید یخزدا و انجام آرایش فنی لازم را پیدا نکرد. پس از آن با پیشنهاد کارخانه سازنده هواپیما، یک راهحل مقطعی شامل آموزشهای خاص و اصلاحات در مدارک هواپیما به شرکت آسمان ارائه شده بود که باید به تایید سازمان هواپیمایی کشوری ایران میرسید، اما این راهحل جایگزین به سازمان ارائه نشد و در زمان وقوع سانحه، اجرای امریه فنی فوق بلاتکلیف بوده است.
این بلاتکلیفی اگرچه خطای عامل انسانی را در این سانحه افزایش میدهد، اما باید توجه داشت که خلبان به دلیل محدودیتهای فوق ناچار به کاهش ارتفاع هواپیما شده بود. اشکال ساختاری موجود در هواپیماهای ATR برای پرواز در ارتفاعات بالای ۴۰۰۰متر باید درمورد شرایط کوهستانی ایران درنظر گرفته میشد.
کشور ما از یک سو، رشتهکوه البرز را در خود دارد که بلندترین نقطه ایران یعنی کوه دماوند، با بلندی ۵۶۷۱متر در این رشته دیده میشود. کوههای دیگری چون علم کوه (۴۶۵۰متر)، سیاهلان (۴۱۷۵متر)، پالون گردن (۴۳۷۵متر) و شاهوار (۳۹۴۵متر) نیز در همین رشته قرار دارند.
ازسوی دیگر بلندترین قله رشته کوههای زاگرس، کوه دینار یا دنا نام دارد که هواپیمای تهران- یاسوج به آن برخورد کرده و ارتفاع آن به ۴۴۰۹متر میرسد.
از دیگر کوههای بلند کوهستان زاگرس میتوان کوههای برده رش (۳۶۰۲متر)، شاهور (۳۳۰۹متر)، پرو (۳۳۵۷متر)، الوند (۳۵۸۰متر) اشترانکوه (۴۰۵۰متر)، زردکوه (۴۲۲۵متر) و کوه فارغان (۳۲۶۷متر) را نام برد که همگی برای پرواز هواپیماهای ATR در صورت وجود شرایط نامناسب آبوهوایی خطرساز هستند.
تا به امروز ۸فروند از این هواپیماها با آغوش باز به ایران بال گشودهاند و قرار است ۱۲فروند دیگر نیز بهتدریج وارد ناوگان هوایی کشور شوند. درصورتیکه ایراد فوق در این هواپیماها برطرف نشود، باتوجهبه توان محدود آنها در اوجگیری، باید نسبتبه رفع ایراد سیستم یخزدا در این هواپیماها اقدام شود و یا تحویل ۱۲فروند باقیمانده به حالت تعلیق درآید.