به گزارش « اخبار خودرو »، یکی از مهمترین موضوعاتی که در سال جاری در اقتصاد ملی ایران از اهمیت بسزایی برخودار بوده، نامگذاری امسال و حمایت از کالای ایرانی است، در این بین خودرو و خودروسازان بهعنوان صنعتی که در سالهای اخیر از حمایتهای متنوعی از سوی دولت بهرهمند شدند، در صورت فراهم شدن شرایط میتوانند در مسیر رشد و توسعه قرار بگیرند و از فضای ایجادشده بیشترین نفع و استفاده را ببرند.
از سویی باتوجه به اینکه خودروسازان بهعنوان یکی از صنایع پیشرو در بازار سرمایه کشور قلمداد میشوند، در این زمینه بررسی عملکرد آنها نیز بسیار مهم ارزیابی میشود، حال در سال جاری باتوجه به اینکه خودروسازان میتوانند اقداماتی را در جهت افزایش تولید و همچنین متنوع کردن شیوههای تامین مالی خود انجام دهند، باید مشاهده کرد این موضوع در عملکرد آنها در بورس چه تاثیری خواهد گذاشت.
برای بررسی این موضوع بهسراغ مصطفی احمدلو ، کارشناس بازار سرمایه رفتیم و وی در گفتوگو با «دنیایخودرو» به بیان نظرات خود پرداخته است.
[caption id="attachment_208089" align="aligncenter" width="500"]
در ابتدای دادوستدهای گروه خودرو طی سال جاری این گروه بین صنایع بورسی بیشترین میزان دادوستد را بهخود اختصاص داد. این در حالی است که حجم معاملات با افزایش روبهرو بوده اما بررسی عملکرد سهام خودرویی نشان میدهد آنها همچنان مانند سال گذشته رفتار سینوسی از خود نشان دادند و افت قیمتها نیز گاهی بر افزایش قیمت سهمها چربش داشت این وضعیت گروه خودرویی را در سه هفته ابتدای سال جاری چگونه ارزیابی میکنید؟
اولین نکتهای که در این باره باید به آن اشاره کرد، بررسی رفتار نمادهای بورسی در گروه خودرویی است، عملکرد آنها در ادامه روندی است که در انتهای سال گذشته و به خصوص در اسفندماه طی کردند. بنابراین میتوان گفت در سال پیشرو ممکن است بازار سرمایه و بهتبع آن گروه خودرویی نیز دستخوش تغییراتی شوند، که وقوع آنها ممکن است مسیر آینده آنها را رقم بزند. به بیان دیگر باید بیموامیدهایی را برای گروه خودرویی در سال ۹۷ متصور شود.
اول از بیم ها شروع کنیم. خطراتی که ممکن است در این زمینه خودروییها را تهدید کند شامل چه مولفههایی میشوند؟
مهمترین پارامتر در این زمینه موضوع برجام و تصمیمی است که رئیسجمهور آمریکا در اردیبهشتماه در مورد ماندن یا ترک آن خواهد گرفت. از سوی دیگر موضعی است که سه کشور اروپایی در این زمینه اتخاذ خواهند کرد و اینکه کشور ما در قبال تصمیمات ترامپ چه واکنشهایی نشان خواهد داد.
دومین خطری که در این زمینه وجود دارد، وضعیت قراردادهای خودرویی است که خودروسازان در عرضه پسابرجام با شرکای اروپایی خود امضا کردهاند و باید دید سرانجام این قراردادها به کجا خواهد انجامید.
امیدهایی گروه خودرویی در سال جاری را در چه عواملی میتوان دید؟
مهمترین عامل در این زمینه عملکرد خودروسازان است که میتواند در سهام آنها در بورس متجلی شود. مهمترین اقداماتی که خودروسازان باید انجام دهند تا سهام آنها با رشد مواجه شوند نخست باید افزایش تولید خود را در سال جاری عملیاتی کنند تا بتوانند روند روبه رشد خود را آغاز کنند، دومین موضوعی که خودروسازان باید به آن توجه داشته باشند، کاهش هزینههای تولید است، موضوعی که در یکدهه اخیر گریبان خودروسازان را گرفت و آنها با ازدیاد هزینه تولید مواجه بودند.
از سویی بهرهوری تولید خودرو در کشور پایین است و خودروسازان باید باتوجه به قراردادهایی که با شرکای خارجی خود در زمینه تولید محصول مشترک به امضا رساندهاند، بهرهوری تولید خود را افزایش دهند.
خودروسازان در این زمینه باید به چه نکاتی توجه کنند و آنها را مدنظر خود قرار دهند؟
سومین موضوع در این رابطه توسعه محصول و افزایش کیفیت است که میتواند منجر به این موضوع شود تا خودروسازان سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهند. این امر تاثیر مستقیمی بر افزایش راندمان و رشد نمادهای خودرویی خواهد گذاشت.
همچنین صادرات یکی از موضوعاتی است که خودروسازان در سالهای اخیر آنطور که باید و شاید نتوانستهاند به آن بپردازند و در این زمینه باید کارهای بسیاری انجام دهند، اگر خودروی صادراتی توسط آنها تولید شود، بهطور قطع مشتری داخلی نیز از این خودرو رضایت صددرصدی خواهد داشت و از سوی دیگر موجبات ارزآوری آنها نیز فراهم خواهد شد.
روند کلی بازار سرمایه را در سال جاری چگونه ارزیابی میکنید و این بازار تحت تاثیر چه مولفههایی قرار خواهد گرفت؟
باتوجه به نوساناتی که دلار در چند وقت گذشته تجربه کرده و بهدنبال آن افزایش قیمتی داشته است، برخی سرمایههای سرگردان به سمت بازار سکه، طلا و ارز روانه شدهاند و این مورد میتواند در تضعیف بازار سرمایه تاثیرگذار باشد.
از سوی دیگر یکی از مهمترین نکاتی که باید در این زمینه درنظر گرفت این است که درحالحاضر بازارهای رقیب بورس ازجمله ارز و سکه از نظر سرمایهداران مکان بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری و برگشت پول هستند و باتوجه به وضعیتی که اقتصاد کشور در آن قرار دارد و رکودی که همچنان اقتصاد ایران گرفتار آن است، باید دید سرانجام آیا میتوان به رونق اقتصادی دست یافت که در پرتو تحقق چنین موضوعی میتوان به آینده بازار سرمایه بسیار خوشبین بود.
با توجه به بحثهای انجامشده در کوتاهمدت و بلندمدت، وضعیت عملکردی گروه خودرویی را چگونه ارزیابی میکنید؟
در کوتاهمدت باید گفت همین منوالی که اکنون بر گروه خودرویی حکمفرما بوده و همچنین دادوستدهای نوسانی و سینوسی که بر این صنعت بورسی حاکم است، همچنان حفظ خواهد شد و این امر تا پایان بهار ممکن ادامه یابد، این در حالی است درچند وقت اخیر حجم دادوستدهای گروه خودرو افزایش یافته و این گروه بدل به پرتقاضاترین صنعت بورسی شده که هم از نظر حجم دادوستدها و هم از نظر ارزش در صدر بازار سرمایه قرار گرفته است. حال باید دید این روند تا چه زمانی ادامه پیدا خواهد کرد.
در مورد چشمانداز بلندمدت گروه خودرویی چه آیندهای را برای این صنعت بورسی متصور هستید؟
با توجه به مولفههایی که در ابتدای گفتوگو به آنها اشاره شد که بهنوعی امیدهای بازارهای سرمایه قلمداد میشوند، باید دید مولفههای تاثیرگذار که در دو دسته دنبال میشوند با چه اتفاقاتی مواجه میشوند، دسته اول اتفاقات مربوط به موضوع برجام هستند.
اینکه طرفین این توافقنامه چه عکسالعملی در اردیبهشتماه از خود بروز خواهند داد. دسته دوم نیز مربوط به عملکرد خودروسازان است که باید دید آیا میتوانند تحولات مناسبی را در وضعیت عملکردی خود ارائه دهند یا روندی را که در سالهای اخیر از خود برجای گذاشتهاند، در سال جاری نیز تکرار خواهند کرد.