به گزارش «اخبار خودرو» ، ماندن یا نماندن خودروسازان خارجی در بازار خودرو ایران؛ این مسالهای است که صنعت و بازار خودرو ایران را پس از خروج آمریکا از برجام به شدت تحت تاثیر قرار داد. در این میان، پژو-سیتروئن پیش از همه تعلیق حضور خود در کشورمان را اعلام کرد و حال منتظر نشسته است تا ببیند دیپلماتهای اروپایی بهویژه فرانسویها تا فرا رسیدن موعد ازسرگیری تحریمها علیه صنعت خودرو ایران، چه خواهند کرد.
[caption id="attachment_215088" align="alignleft" width="336"]
اما حکایت دیگر خودروساز هموطن پژو تا اندازهای متفاوت است. مدیرعامل رنو در جمع سهامداران این شرکت اعلام کرده است: بهرغم تهدیدآمیز بودن تحریمهای جدید آمریکا برای تجارت با ایران، رنو قصد دارد در بازار ایران بماند.
کارلوس گون گفته است: به حضورمان در بازار ایران ادامه خواهیم داد حتی اگر محدود به کار در مقیاس و حجم کمتر باشد. وی با بیان اینکه ما در ایران آینده داریم، افزوده است: البته ادامه حضور رنو در ایران به شکلی نخواهد بود که به منافع کلان این شرکت ضربه بزند.
به گفته گون، تیمی از این شرکت مستقیما با دولت آمریکا در تماس است و فعالیت رنو به شکلی خواهد بود که به طور مستقیم یا غیرمستقیم به اقدامات تلافیجویانه مقامات آمریکایی منجر نشود.
پس از انتشار این سخنان بود که یکی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس از سفر هفته آتی مدیران مجموعه خودروسازی رنو به ایران برای بررسی نحوه تدوام حضور در ایران خبر داد.
رنو ۶۵میلیون یورو در ایران سرمایهگذاری کرده است
رمضانعلی سبحانیفر اظهار داشت: قرار بود مجموعه خودروسازی رنو 130میلیون یورو سرمایهگذاری بهصورت مشارکتی در ایران انجام دهد که تاکنون 65میلیون یورو از این میزان سرمایهگذاری را در ایران انجام داده است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، افزود: طبیعتا اگر رنو ایران را ترک کند، با توجه به این میزان سرمایهگذاری، جذب نیرو برای تولید محصولات این شرکت و تحقق تولید بخشی از این محصولات، این شرکت خسارت خواهد دید.
بنابراین ماندن رنو در ایران برای این شرکت از لحاظ اقتصادی بهصرفه است. وی با اشاره به اینکه قرارداد ایران و رنو از نوع مشارکتی بوده و با نوع قراردادهای قبلی متفاوت است، ادامه داد: در این قرارداد، شرکت خودروسازی رنو با خود سرمایه به ایران آورده و در کشور سرمایهگذاری کرده است. از این رو، اگر ایران را ترک کند، سرمایه اش نیز از بین خواهد رفت.
نماینده مردم سبزوار، جوین و جغتای در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه شرکت خودروسازی رنو برای تامین منافع خود باید در ایران بماند و به فعالیت خود ادامه دهد، افزود: بهرغم اینکه رئیس جمهور آمریکا با خروج از برجام به دنبال تهدید شرکتهای خارجی برای توقف فعالیتها در ایران است، شرکت های خارجی برای تامین منافع خود علاقهمند به حضور در ایران هستند.
سبحانیفر در پاسخ به این پرسش که آیا در قرارداد با رنو تضامین کافی برای ماندن این شرکت در ایران اخذ شده است یا خیر، تصریح کرد: تضمین کافی ایران از مجموعه خودروسازی رنو این است که اگر این شرکت ایران را ترک کند، سرمایه اش نیز از بین میرود.
وی از سفر هفته آینده مدیران شرکت خودروسازی رنو به تهران خبر داد و اظهار داشت: مدیران این مجموعه خودروسازی فرانسوی مذاکراتی درباره ماندن در ایران با مسئولان ذیربط کشور خواهند داشت.
تامین منافع رنو در گرو ماندن در ایران است
شرکت رنو بارها اعلام کرده که قصد ورود به بازار آمریکا را ندارد و تمرکز خود را روی بازار کشورهایی مانند هند، برزیل و ایران گذاشته است. علاوه بر این، شفافتر شدن نتایج مذاکرات ایران و اروپا در خصوص برجام، رنو را برای ادامه حضور در ایران امیدوارتر کرده است.
رنو سال گذشته میلادی به لطف فروش بالای خود در ایران توانست در قالب اتحاد رنو، نیسان و میتسوبیشی جزو برترین تولیدکنندگان خودرو در جهان باشد. تحلیل سخنان مدیر اجرایی رنو نشان میدهد که حضور مدلهای وارداتی این شرکت در بازار ایران ادامه خواهد داشت.
منظور از کار در مقیاس کوچکتر نیز تداوم ارائه خدمات پس از فروش در کشورمان خواهد بود؛ موضوعی که رنو همواره نسبت به نحوه اجرای آن توسط خودروسازان کشورمان انتقاد داشته است. ضمن اینکه بخشی از مدلهای تولیدی و وارداتی رنو در ایران همچون تندر و ساندرو و نیز سیمبل و داستر، در بحث پلتفرم مشترک بوده و همگی از خانواده لوگان هستند. همین مساله باعث میشود تا در کنار واردات خودرو و تامین لوازم یدکی، بحث قطعات منفصله برای مونتاژ نیز برای خودروهای پرفروشی مانند رنوساندرو و تندر که این روزها افزایش قیمت بیرویه در بازار کشورمان داشتهاند، مد نظر قرارگیرد.
شاید رنو با ادامه حضور در کشورمان نتواند هدفگذاری خود برای تولید سالانه 150هزار دستگاه خودرو را به سرانجام برساند اما میتواند با تامین قطعات بازار خودروهایی همچون ساندرو، تندر90، پارستندر، تندرپلاس و تندرپیکاپ را حفظ کند. بهویژه آنکه طی این سالها محصولات رنو به لحاظ کیفی مورد تایید مشتریان ایرانی بودهاند.
ماندن رنو؛ قوت قلبی برای دیگر برندها
حضور رنو در بازار ایران قوت قلبی برای دیگر خودروسازان خارجی مستاصل میان ماندن و رفتن نیز هست. پژو، دیگر خودروساز فرانسوی با فروشی بیش از 440هزار دستگاه خودرو سهم بازار بزرگی در کشورمان دارد، سهمی حتی بالاتر از سهم بازار چینیها.
به این رقم باید فروش قطعات CKD را نیز افزود. اینها نشان از اهمیت بالای بازار کشورمان برای پژو است. اما به نظر میرسد پژو برای جلب اعتماد دولت آمریکا و اطمینانبخشی به آنها، حضورش در بازار کشورمان را عجولانه تعلیق کرد.
پس از اعلام اخیر پژو بود که هیوندای و مزدا نیز ساز رفتن زدند. حال اما اعلام تداوم حضور رنو و فردا، فضای بهتری را برای خودروسازان خارجی ترسیم کرده است. بهویژه آنکه فولکسواگن نیز برای بررسی امکان فعالیت در چارچوب برجام تا شهریورماه صبر خواهد کرد.