به گزارش «اخبار خودرو»، گون که به علت تمدید بازداشت موقتش هنوز فرصت پیدا نکرده در عموم ظاهر شود به بازرسان گفته که به هیچ وجه قصد نداشته در اسناد مالی درآمد خود را کمتر از حد واقعی گزارش کند و بدون دادن جزئیات بیشتر یا ارائه منابع لازم، تمام اتهامات علیه خودش را انکار کرده است.
اظهارات گرگ کلی و حمایت از گون
روز شنبه خبرگزاری NHK ژاپن اعلام کرد که «گرگ کلی»، یکی از مدیران پیشین نیسان که او نیز به همراه گون دستگیر شده، از عایدیهای کارلوس گون دفاع کرده و گفته مقامات ارشد نیسان در جریان این پرداختها بودهاند.
گرگ کلی در نخستین اظهاراتی که از زمان بازداشتش در روز دوشنبه هفته گذشته منتشر شده، گفته که او برای مصالح نیسان تلاش میکرده و کارش صرفا دنبال کردن دستورات گون نبوده است.
دادستانهای ژاپنی معتقدند که گون و کلی در مدت 5سال تنها نیمی از عایدی گون را که 10 میلیارد ین (88 میلیون دلار) بوده گزارش دادهاند. کمپانی نیسان علاوهبر این تخلفات دیگری را نیز گزارش داده است. براساس گزارش NHK گرگ کلی گفته است: «عایدی رئیس قبلی نیسان (گون) با مقاماتی که در دپارتمانهای مربوطه حضور داشتند، هماهنگ شده بوده است.»

اخراج گون از سمت مدیریت
روز پنجشنبه هیات مدیره نیسان در یک رایگیری مخفی به اخراج گون و کلی از سمتهایشان رای دادند. هر دوی آنها پس از آنکه تحقیقات نیسان شواهدی را دال بر تخلفات جدی شامل کمتر گزارش دادن درآمدها (در یک دوره 5 ساله از سال 2010) و همچنین استفاده شخصی از داراییهای شرکت نشان داد، بازداشت شدند. در عین حال روز جمعه روزنامه آساهی در ژاپن گزارش داد که دادستانهای ژاپنی به دنبال تکمیل یک پرونده قضایی جدید علیه کارلوس گون هستند که در آن موضوع گزارش دروغ درآمدهای او از سال مالی 2015 به بعد دنبال خواهد شد.
تاثیر اخراج گون بر آینده ائتلاف
کارلوس گون، مهندس و مغز متفکر ائتلاف رنو-نیسان-میتسوبیشی بهشمار میرود. با خروج او، فروپاشی این اتحاد چندان دور از ذهن به نظر نمیرسد. اما با در نظر گرفتن پلتفرمهای مشترک و تاسیس کارخانههای مشترک در اروپا و ژاپن، کنار گذاشتن دستاوردهای گون میتواند ضرری بسیار هنگفتتر از حفظ آن را برای طرفهای این ائتلاف به همراه داشته باشد. این معمایی است که پس از بازداشت گون افراد بسیاری را در پاریس، یوکوهاما و توکیو به خود مشغول کرده است.
کوجی اندو، تحلیلگر ارشد در موسسه مالی SBI در این باره گفته است: «نیسان ائتلاف خود را تا حد ممکن حفظ میکند. اگر این ائتلاف از هم بپاشد آنها با هزینههایی بسیار بالاتر روبهرو خواهند شد.»
سقوط یکباره گون نگرانیها را در میان سیاستمداران و کارشناسان در خصوص از بین رفتن یک ائتلاف صنعتی گسترده افزایش داده است و حتی اوسامو ماسوکو، مدیرعامل میتسوبیشی که کمپانیاش در سال 2016 به این ائتلاف پیوسته، درباره گون گفته که هیچ کس دیگر نمیتواند جایگزین شخصیت کاریزماتیک و اتحادبخش او شود. ماسوکو در گفتوگو با خبرنگاران گفته است: «فکر نمیکنم هیچ کس دیگری روی زمین پیدا شود که بتواند مانند گون از پس اداره و رهبری رنو، نیسان و میتسوبیشی برآید.»
ائتلاف در نقطه بدون بازگشت
گون موفق شد به مدد نیروی اراده قوی کمپانیهای زیر دست خود را به همکاری متقاعد کند. اما از زمان آغاز ائتلاف در سال 1999 او چنان عملکرد این شرکتها را به هم گره زده که جدا ساختنشان از هم غیرممکن به نظر میرسد.
تاتسو یوشیدا، یکی از تحلیلگران ارشد موسسه مدیریت دارایی سواکامی در توکیو میگوید: «در سطح عملیاتی، آنها از نقطه بدون بازگشت عبور کردهاند و جدا شدنشان از یکدیگر تقریبا غیرممکن است.»
حتی در بهترین اوقات هم گون تلاشی فراانسانی را برای هماهنگیها صرف میکرد و یکسره سوار بر هواپیما بین پاریس و توکیو در حال پرواز بود. در نتیجه تلاشهای او، این خودروسازان به شکلی پیچیده و وابسته به هم رشد کردهاند و هر یک مالکیت بخشی از سهامهای دیگری را دراختیار دارد. رنو مالک 43درصد از سهام نیسان است. اما نیسان که شریکی بزرگتر و سودآورتر محسوب میشود، تنها مالک 15درصد از سهام رنو است و در ضمن حق رایگیری در آن را ندارد.
نیسان همچنین مالک 34درصد سهام میتسوبیشی است، اما رنو و میتسوبیشی مالک هیچ درصدی از سهام یکدیگر نیستند. برای تکمیل تصویر کلی باید این نکته را نیز در نظر داشته باشیم که دولت فرانسه مالک 15درصد از سهام رنو است که با در اختیار داشتن حقوق مضاعف رایگیری بهعنوان بزرگترین سهامدار رنو به شمار میرود.
نیسان گاهی اوقات از اینکه در کنترل شرکت کوچکتری قرار دارد، ابراز ناخرسندی میکند و مخالف هرگونه دخالت دولت فرانسه است. یکی از مدیران نیسان که نخواسته نامش فاش شود، در اینباره گفته است: «تا دوشنبه گذشته، افرادی بودند که نظری منفی درباره ائتلاف داشتند، اما در اقلیت بودند. حالا برخی از تعارضها باعث شده که این دیدگاه منفی افزایش قابل توجهی پیدا کند.»
به باور کارشناسان در حال حاضر مهمترین نکته برای رنو و نیسان حفظ اتحاد است. روز پنجشنبه کمپانی نیسان پس از اعلام اخراج گون، همچنان از شراکت با رنو پشتیبانی کرد. نیسان در بیانیهای اعلام کرد: «هیات مدیره اهمیت موضوع را درک و تایید کرده که ائتلاف بلند مدت با رنو بدون تغییر باقی خواهد ماند و در حال حاضر ماموریت ما به حداقل رساندن تاثیرات بالقوه حوادث اخیر و برطرف کردن پیچیدگیهای به وجود آمده در خصوص ادامه همکاری است.»
فواید همافزایی
ائتلاف رنو-نیسان-میتسوبیشی در سال 2017 موفق شد با فروش جهانی 10.6میلیون دستگاه خودرو به بزرگترین امپراتوری خودروسازی جهان بدل شود. این حجم بالای فروش در کنار صرفهجوییهای ناشیاز عملیات تولید مشترک نوعی همافزایی را برای این ائتلاف به همراه داشته که به میلیاردها دلار درآمد سالانه منجر شده است.
سال گذشته صرفهجوییهای مشترک به افزایش 14درصدی درآمد این ائتلاف انجامید و درآمد آن را به 6.5میلیارد دلار رساند. گون قول داده بود که تا سال 2022 این میزان دوبرابر خواهد شد.
صرفهجوییهای دیگر از مشارکت تیمی در زمینه توسعه و ساخت محصولات به دست میآید. نیسان رژ روی پلتفرم مشترک این ائتلاف سوار است که ساختار مورداستفاده در کراساورر نیسان قشقایی و محصولاتی از رنو همچون کراساوور اسکیپ و سدان تلیسمان را تشکیل میدهد. این پلتفرم که «ماژول رایج خانواده» نام گرفته بهطور تخمینی ساختار حدود 70درصد از کل خودروهای این برند را تشکیل میدهد.
به باور مدیران چنین استفادهای میتواند هزینههای مربوط به خرید مواد اولیه را تا 30درصد و هزینههای مهندسی را تا 40درصد کاهش دهد. این موضوع در خصوص موتورها و جعبههای دنده نیز صدق میکند. سهچهارم خودروهای این کمپانی از پیشرانههای مشترک استفاده میکنند.
وقتی پای صحبت از سرمایهگذاری در نسل بعدی فناوریها نیز به میان میآید، ائتلاف از سرمایهگذاریهای مشترک بهره میبرد. الاینس ونچرز، واحدی که در ماه ژانویه کار خود را آغاز کرد، 1میلیارد دلار را صرف بهبود و پیشرفت فناوری خودروهای ائتلاف رنو-نیسان-میتسوبیشی خواهد کرد که شامل مسیریابی پیشرفته و رانندگی خودران میشود. همچنین از همکاری مشترک با گوگل نیز نباید غافل شد. رنو، نیسان و میتسوبیشی در ماه سپتامبر اعلام کردند که برای نصب سیستم اندروید در محصولاتشان با این غول دره سیلیکون همکاری خواهند کرد.
موافقان و مخالفان ائتلاف
منتقدان ائتلاف بر این باورند که اگرچه بسیاری از مزایای همکاری این شرکتها اعلام شده، اما هنوز جزئیات آن موردتحلیل قرار داده نشده است.
مکس واربرتون، تحلیلگر ارشد موسسه مالی الاینس برنستین بر این باور است که در صورت جدایی نیسان و رنو لزوما ضرر نخواهند کرد. او پس از دستگیری گون گفت: «میزان واقعی همافزایی میان این شرکتها به شدت اندک است و احتمالا درباره اهمیت این ائتلاف اغراق شده است.»
توشیهوکی شیگا، عضو هیات مدیره نیسان یکی از کسانی است که همچنان این ائتلاف را سودآور و مفید میداند. او گفته که ائتلاف در این زمانه تغییرات سریع بسیار لازم است. علاوه بر این او در گفتوگو با خبرگزاری NHK به این نکته اشاره کرده که قرار نبوده گون تا ابد سکان امور را در دست بگیرد.
شیگا گفت: «دیر یا زود زمان آن فرا میرسید که ما درباره چگونگی پیشرفت ائتلاف بدون آقای گون که رکن اصلی ائتلاف به شمار میرود، صحبت کنیم. حالا آن زمان فرا رسیده و زودتر از چیزی که فکرش را میکردیم باید راهحلی برای این موضوع پیدا کنیم.»