گزارش فعالیت یکماهه منتهی به 31فروردینماه سال جاری گروه صنعتی ایرانخودرو در حالی در سایت کدال منتشر شد که بررسی و مقایسه آن با مدت مشابه سال گذشته نشان از کاهش تولید در این شرکت دارد، کاهش تولیدی که به دلایل مختلفی برای صنعت خودرو اتفاق افتاد. فشار تحریمها، عدم تصمیمگیری بالادستی بهموقع درخصوص قیمتگذاری خودروها و مشکلات مربوط به تامین ارز و منابع مالی که در نهایت به کمبود نقدینگی انجامید، همگی سبب شد تا تولید خودرو روند نزولی داشته باشد.
به گزارش «اخبار خودرو»، روند کاهشی تولید خودرو در خودروسازیهای کشورمان از خردادماه سال گذشته آغاز شد و شرکتها هر ماه نسبت به ماه قبل رشد منفی بیشتری را تجربه کردند، بهگونهای که کل تولید خودرو تا پایان سال گذشته بیشاز 30درصد افت کرد. با وجود کاهش کلی تولید خودرو در سال گذشته، تزریق منابع مالی از سوی وزارت صمت به خودروسازان باعث شد تا در ماههای پایانی سال، خودروسازان تولید خود را بالا ببرند، موضوعی که اگر در سال جاری نیز ادامه پیدا کند، میتوان به افزایش تولید و دستیابی به هدف یکمیلیون و 200هزار دستگاه خودرویی امیدوار بود.
فروش برمبنای قیمت حاشیه بازار؛ ریسمان نجات خودروسازان
در گزارش عملکرد ایرانخودرو طی فروردینماه سال جاری، در مجموع 15هزار و 663 دستگاه خودرو تولید شده است. این مقدار تولید تقریبا نصف تولید ایرانخودرو برای فروردینماه 1396 بوده است.
سال گذشته درمجموع 30هزار و 190 دستگاه خودرو در ایرانخودرو تولید شده است. این نشان میدهد تولید ایرانخودرو در مقایسه با ماه اول سال 97 چیزی حدود 50 درصد کاهش پیدا کرده است.
طی فروردین سال جاری، ایرانخودرو در مجموع 9هزار و 838 دستگاه انواع خودرو پژو (به استثنای خودرو پژو2008) تولید کرده که از این مقدار 7هزار و 738 دستگاه خودرو به فروش رسانده، فروشی
که برای ایران خودرو 274میلیارد تومان درآمد داشته است. این درحالی است که ایرانخودرو سال گذشته بیش از 18هزار دستگاه انواع خودرو پژو تولید کرد و 11هزار دستگاه از این خودروها را به فروش رساند.
آبیپوشان جاده مخصوص سال گذشته با فروش این تعداد از محصولات پژو، بیش از 366میلیارد تومان درآمد کسب کردند. این روند نشان میدهد فروش خودرو بر مبنای قیمت حاشیه بازار میتواند برای خودروسازان مناسب باشد و درآمد این شرکتها را افزایش بدهد.
اقبال برخی خودروهای تولید داخل
ایرانخودروییها در تولید محصولات دیگر نیز روند کاهشی را دنبال کردهاند، بهگونهای که در سال جاری این شرکت تنها یکهزار دستگاه از انواع مدلهای خودرو سمند به فروش رسانده است. این در
حالی است که سال گذشته بیش از 2هزار دستگاه خودرو سمند فروخته بود.
تولید و فروش محصولات سوزوکی نیز که همزمان با تحریمها دچار مشکلات بسیاری شده بود، طی سال جاری تنها به 42دستگاه خودرو رسیده است، در حالی که سال گذشته ایرانخودروییها 245دستگاه از این خودرو به فروش رسانده بودند.
وضعیت برای محصولی مانند رانا اما بهتر شده است. این خودرو در فروردینماه سال گذشته 25 دستگاه و در فروردینماه امسال 67 دستگاه فروش داشته است. این افزایشنشان میدهد کاهش تولید خودروهای فرانسوی و چینی به دلایل تحریم و کمبود قطعه، باعث اقبال برای برخی خودروهای تولید داخل شده است.
طی یک ماه از سال جاری همچنین یکهزار و 944 دستگاه از خودرو دنا تولید شده و از این میزان یکهزار و 67 دستگاه خودرو به فروشرسیده است، فروشی که 45میلیارد درآمد برای ایرانخودروییها
به ارمغان آورده است.
افت تولید و فروش خودروهای فرانسوی و چینی
در این گزارش همچنین مقابل اسم تندر90، تعداد فروش 145دستگاهی درج شده است. این درحالی است که به دلیل تحریمها و خروج رنو از ایران عملا تولید این خودروها متوقف شده است. سال گذشته ایرانخودرو یکهزارو 200دستگاه از این خودرو را طی ماه فروردین به فروش رسانده بود.
در سال جاری همچنین 294دستگاه هایما، محصول چینی ایرانخودرو به فروش رسیده است. این درحالی است که سال گذشته 685دستگاه از این خودرو به فروش رسیده بود، خودرویی که مورد اقبال بسیاری از مشتریان واقع شده و اگر تولید آن افزایش پیدا کند، قطعا مشتریان بسیاری برایش وجود دارد.
دانگفنگ اچسیکراس خودرو چینی دیگری از ایرانخودرو است که سال جاری با افت فروش مواجه شده است. سال گذشته 896 دستگاه از این خودرو به فروش رسیده بود، درحالیکه در سال جاری تنها 367 دستگاه اچسیکراس به فروش رسیده است. البته باید به این نکته اشاره کرد که معمولا ماههای ابتدایی سال بهخصوص فروردینماه همواره افت فروش وجود دارد و آمارهای این ماه خیلی نمیتواند ملاک برای ارزیابی قرار بگیرد.
سرایت افت فروش به بخش وانت
در بخش وانت و سایر محصولات ایران خودرو نیز شاهد کاهش فروش بودهایم، بهطوریکه سال گذشته 200دستگاه از این خودروها تولید شده و 65 دستگاه به فروش رسیده است، اما در سال جاری با وجود افزایش تولید این خودروها به 324 دستگاه، تنها 39خودرو به فروش رفته است.
همچنین پژو2008 محصول دیگری است که با خروج پژو از ایران و تحریمها، بحث کاهش و توقف تولید آن مطرح شد. اما در گزارش فعالیت یکماهه سال جاری ایرانخودرو تولید 374 و فروش 461 دستگاه از این خودرو ذکر شده است.
درمجموع ایرانخودرو 4557میلیارد ریال در فروردینماه سال جاری فروش داشته است. این درحالی است که این شرکت در فروردین سال گذشته بیش از 6700میلیارد ریال فروش داشته است. البته مبالغ ریالی فروش مربوط به فروش محصولات نهایی بوده و فروش قطعات به سایتها در گزارش ذکر نشده است.
همچنین در این گزارش آمده است که مبالغ فروش عایدی خالص ایرانخودرو است و مالیات ارزش افزوده، مالیات، هزینه شمارهگذاری، بیمه شخص ثالث و کارت طلایی در ارقام فروش نیامده است.