سرهنگ احسان مومنی ضمن تاکید بر نقش خودروهای دودزا در افزایش حجم آلودگی هوای شهر تهران، گفت: برابر ماده۴۳ آییننامه راهنماییورانندگی، تردد با وسیله نقلیهای که برگه معاینهفنی معتبر نداشته باشد، ممنوع است و رانندگانی که خودرویشان فاقد معاینهفنی باشد در جریان کنترل مکانیزه، اعمال قانون میشوند.
معاون عملیات پلیس راهور تهران بزرگ با اشاره به اینکه از ابتدای سال جاری تا اوایل بهمنماه حدود ۲میلیون و ۳۰۰هزار خودرو فاقد معاینهفنی، مورد اعمالقانون قرار گرفتهاند، افزود: این بدان معنا نیست که این تعداد خودرو معاینهفنی نداشتهاند بلکه ممکن است یک خودرو مدتی معاینهفنی نداشته ولی به ازای هر ترددی که در سطح معابر داشته، جریمه شده است.
این روزها مسئولان برای تشویق رانندگان در زمینه دریافت معاینهفنی، تدبیر تازهای اندیشیدهاند.
مراجعه یکمیلیونو۱۳۱هزار دستگاه خودرو برای دریافت معاینهفنی در تهران
مدیرعامل شرکت ستاد معاینهفنی خودروهای تهران با اشاره به اینکه سهم تهران از میزان مراجعان پلاک تهران به مراکز معاینهفنی تنها ۳۷درصد است و ۴۰درصد خودروها بنابر اعلام پلیس راهور فاتب از مراکز خارج شهر تهران معاینهفنی دریافت میکنند، ادامه داد: حتی بسیاری از خودروهای عمومی پلاک تهران مانند تاکسیها که صرفا در شهر تهران تردد میکنند، نیز از شهرستانهای اطراف معاینهفنی دریافت میکنند.
سیدمحمدمهدی میرزاییقمی با اشاره به تاکیدات ریاست شورای اسلامی شهر تهران مبنیبر نیاز اعمال ضوابط خاص برای وضعیت آلایندگی خودروها در شهر تهران و همکاری شهرداری تهران و وزارت کشور برای الزام اخذ معاینهفنی خودروهای پایتخت در مراکز معاینهفنی شهر تهران گفت: به دفعات این درخواست را داشتیم که لازم است بنابر ادله علمی و منطقی، سطح پایش آلایندگی و نحوه اعمال آن در کلانشهرها که با معضل آلودگی هوا روبهرو هستند، با شهرهای کوچک متفاوت باشند.
وی در ادامه بر نیاز به بازنگری ضوابط و پیشبینی راهکارهای قانونی برای مراجعه خودروهای پایتخت به مراکز معاینهفنی شهر تهران تاکید کرد.
میرزاییقمی با بیان اینکه بنابر اعلام سامانه یکپارچه معاینهفنی کشور (سیمفا)، مراکز معاینهفنی خودروهای شهر تهران در مقایسه با سایر مراکز کشور بهصورت دقیقتر و ضابطهمندتری نسبتبه پایش خودروها از منظر آلایندگی و ایمنی اقدام میکنند، گفت: از ابتدای سال تا ۲۳بهمنماه، یکمیلیون و ۱۳۱هزار دستگاه خودرو به مراکز شهر تهران مراجعه کرده که از این بین، نقص مربوط به آلایندگی ۱۴۴هزار خودرو و همراستایی ۸۴هزار خودرو و کمکفنر ۳۹هزار خودرو و تست ترمز ۱۰۹هزار خودرو و وضعیت ظاهری ۱۷۰هزار خودرو شناسایی و درنهایت برای اخذ معاینهفنی، توسط راکبان آن رفعایراد شدهاند و درمجموع ۳۰درصد خودروها به علت نقصفنی موفق به اخذ معاینهفنی در مراجعه اول نشدند و تعدادی از این خودروهای مردود، دارای چندنقص بودهاند.
میزان مردودی معاینهفنی در تهران بیشتر است
مدیرعامل شرکت ستاد معاینهفنی خودروهای تهران با اشاره به این که آمارها نشان میدهد میزان مردودی معاینهفنی در تهران بیشتر است، گفت: بدونتردید این دقت و سطح پایش، نتیجه نظارتهای مستمری است که ستاد معاینهفنی بر صحت عملکرد مراکز معاینهفنی تحت پوشش خود دارد.
میرزاییقمی درخصوص تاثیر معاینهفنی در کاهش آلودگی هوا، اظهار کرد: براساس نتایج سیاهه انتشار شهر تهران، تاثیری که معاینهفنی به صورت مستقیم در آلودگی هوا دارد، به شکلی است که اگر همه خودروهای شامل معاینهفنی به مراکز مراجعه و اقدام به اخذ گواهی معاینهفنی کنند، شاهد کاهش ۲۳درصدی انتشار مونوکسیدکربن خواهیم بود. البته درصد کاهش مستلزم این است که معاینهفنی به صورت دقیق و با رعایت کلیه استانداردهای لازم انجام شود.
بهگفته وی، بدونتردید یکی از اقدامات اصلی برای افزایش اثربخشی معاینهفنی در کاهش آلودگی هوا در شهر تهران میتواند با الزام خودروهای پایتخت به دریافت معاینهفنی از مراکز شهر تهران و پیشنیاز داشتن معاینهفنی برتر جهت تردد در محدودههای ترافیکی با هدف ارتقای سطح پایش آلایندگی باشد.
۳۰درصد مراجعان، متقاضی معاینهفنی برتر بودهاند
مدیرعامل ستاد معاینهفنی با اشاره به تخفیف ۳۰درصدی تعرفه عوارض تردد در طرح ترافیک و محدوده کمانتشار آلایندگی برای خودروهای دارای معاینهفنی برتر در سال ۱۴۰۲ افزود: باتوجه به اهمیت تردد خودروهای دارای آلایندگی کمتر در محدودههای ترافیکی شهر تهران برای مدیریت شهری از سنوات گذشته تخفیفاتی برای خودروهای دارای معاینهفنی برتر لحاظ شده که در سال پیشرو نیز این تخفیف ویژه برای این خودروها با درصدی که متعاقبا اعلام خواهد شد، ادامه دارد و گفتنی است براساس مصوبه هفتادوهشتم جلسه شورای حملونقل و ترافیک شهر تهران برای نخستینبار دارندگان معاینهفنی از مراکز شهر تهران مشمول تخفیف دریافت مجوز ورود به محدودههای ترافیکی شهر تهران میشوند.
وی با اشاره به صدور یکمیلیونو۷۴هزار گواهی معاینهفنی از ابتدای سال تاکنون تصریح کرد: از گواهیهای صادره، در حدود ۱۶۵هزار گواهی مربوط به معاینهفنی برتر است.
درمجموع حدود ۳۰درصد مراجعان متقاضی معاینهفنیبرتر بوده که درنهایت ۱۵درصد از آنها موفق به دریافت معاینهفنی برتر میشوند، البته معاینهفنی برتر تنها مختص خودروهای انژکتوری است. تفاوت فرآیند انجام معاینهفنی برتر و عادی تنها در آزمون آلایندگی خودرو است.