بهگزارش «ایسنا» روزنامه RBC روز سهشنبه بهنقل از دو منبع گزارش کرد ممنوعیت موقت صادرات شامل حجم توافقشده صادرات بهکشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا، مغولستان، ازبکستان، آبخازیا و اوستیای جنوبی نمیشود. الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه پیش از این پیشنهادی برای معرفی این ممنوعیت موقت به نخستوزیر ارائه کرده بود.
نواک در نامهای بهتاریخ ۲۱ فوریه خاطرنشان کرد تقاضای فصلی برای سوخت، بهزودی در بازار داخلی افزایش خواهد یافت. بر اساس گزارش «رویترز» روسیه در سپتامبر گذشته بهمنظور مقابله با قیمتهای بالای داخلی و کمبود عرضه، ممنوعیت صادرات سوخت را وضع کرد که البته این ممنوعیت شامل بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان نبود. اما تمام محدودیتهای صادرات تا نوامبر حذف شدند.
در نشست وزیران اوپک پلاس که اواخر نوامبر برگزار شد، روسیه اعلام کرد کاهش صادرات را به ۵۰۰ هزار بشکه در روز در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴ افزایش خواهد داد و این کاهش بر مبنای سطح تولید ماههای مه و ژوئن سال ۲۰۲۳ خواهد بود. کاهش صادرات روسیه در این مدت شامل ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت و ۲۰۰ هزار بشکه در روز فرآوردههای نفتی است.
در مرتبه قبلی که این محدودیت اعمال شده بود وزارت انرژی روسیه با توضیح اینکه این تصمیم بهعلت مازاد عرضه (در بازار داخلی) و کاهش قیمت عمدهفروشی گرفته شده است، هشدار داد ممنوعیت صادراتی در صورت لزوم ممکن است دوباره اعمال شود. اما پس از گذشت مدتی اعلام کرد: «طی 2 ماه گذشته با حفظ حجم بالای پالایش نفت، تامین بازار داخلی تضمین شده و بهاین ترتیب مازاد عرضه بنزین ایجاد شده است.»
روسیه دومین صادرکننده گازوئیل از طریق دریا، تقریبا صادرات بنزین و گازوئیل را در ماه سپتامبر بهدلیل افزایش قیمت سوخت در بازار داخلی ممنوع کرد.
شرکت «ترنسنِفت» روسیه در ماه سپتامبر اعلام کرد ارسال گازوئیل بهپایانههای مهم «پریمورسک» و «نووروسیسک» در دریای سیاه و بالتیک را در روز جمعه بهحالت تعلیق درآورده است. دولت روسیه نیز همان موقع اعلام کرد روسیه بهصورت موقت صادرات بنزین و گازوئیل به تمام کشورهای خارج از دایره 4 کشور شوروی سابق را برای تثبیت بازار داخلی سوخت ممنوع کرده است. با این حال، این ممنوعیت افزایش قیمت در بازار داخلی روسیه را متوقف کرد.