هنوز به یاد داریم تاکسیرانان به ویژه تاکسیهای خطی انواع و اقسام سکه و اسکناس از ۵۰ تومانی تا ۱۰۰۰تومانی را روی داشبورد خودرو میگذاشتند تا موقع پرداخت کرایه، مسافر با مشکل روبهرو نشود. خیلی وقتها هم که پول خرد گیر نمیآمد، یا مسافر حلال میکرد یا راننده تاکسی! در سالهای اخیر و بهویژه پس از تولد تاکسیهای اینترنتی که پرداخت کرایه آنها به صورت آنلاین صورت میگیرد؛ در تاکسی خطیها همچنان شاهد پرداختها به صورت نقدی بودهایم و تلاش مدیریت شهری در دورههای مختلف برای پرداخت الکترونیک چندان مورد استقبال قرار نگرفته است.
حتی برخی رانندگان در این اواخر کارتخوان در خودروهای خود قرار میدادند یا برخی هم با اعلام شماره حساب خود، مبلغ کرایه را کارتبهکارت میکردند اما از چندی قبل، شهروندان با نصب نرمافزار شهرزاد میتوانند کرایه را به صورت الکترونیک پرداخت کنند.
ازسویدیگر روزانه سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در شهر تهران با تاکسی جابهجا میشوند و در مجموع ۵۹ پایانه و ۶۰۰ خط تاکسی در پایتخت وجود دارد. مجموع تاکسیهای تهران نزدیک به ۸۰هزار دستگاه بوده و ۶۴هزار کارنامه تاکسیرانی در این خصوص صادر شده است.
پرداخت آنلاین کرایه تاکسی از طریق درگاه شهرزاد
مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران، از برنامهریزی برای الکترونیکی شدن پرداخت کرایه تاکسیها در سال آینده خبر داد و گفت: بحث ساماندهی نحوه پرداخت الکترونیک را به صورت جدی در دستور کار قرار دادهایم، اما هستند شهروندانی که به دلایل مختلف امکان پرداخت کرایه از طریق اپلیکیشن و به صورت الکترونیک را ندارند.
شادی مالکی از برنامهریزی برای الکترونیکی شدن پرداخت کرایه تاکسیها در سال آینده خبر داد و گفت: برای افرادی که به هر دلیلی نمیتوانند از این روش پرداخت کرایه داشته باشند، سازوکارهای کمکی نیز در نظر گرفته خواهد شد.
وی در خصوص آخرین وضعیت بحث الکترونیک شدن پرداخت کرایه تاکسیها گفت: هماکنون بحث ساماندهی نحوه پرداخت کرایه و هوشمندسازی تاکسیها را دنبال میکنیم. نرخ کرایه شناور هم تنظیم شده تا تقدیم شورای شهر تهران شود. پس از اینکه این موضوع به نتیجه رسید، جزئیات مربوط به آن را اعلام خواهیم کرد.
مالکی در ادامه افزود: درخصوص ساماندهی نحوه پرداخت کرایه، یکی از مشکلاتی که ما در بحث تاکسیرانی داریم، درگیریهای ناشیاز پرداخت کرایه به دلیل نبود پول نقد و پول خرد است. باتوجه به اینکه بیشتر تراکنشهای مالی از طریق کارتهای بانکی انجام میشود و در تاکسیها دستگاه پوز نداریم، به این سمت میرویم که پرداخت کرایه تاکسی از طریق کیوآرکد نصبشده روی شیشه تاکسی انجام شود.
او درخصوص سازوکار این نحوه پرداخت بیان کرد: نحوه کار به این صورت است که مسافران با اسکن کیوآرکد وارد درگاه شهرزاد میشوند و از این طریق کرایه را پرداخت میکنند. سازوکار اجرایی اپلیکیشن شهرزاد بهگونهای است که به محض پرداخت کرایه، مسافر میتواند از طریق قسمت منوی تراکنشها در اپلیکیشن از این موضوع مطلع شود. علاوهبر این پیامک واریز برای راننده هم ارسال میشود که این موضوع یک اطمینانخاطر برای مسافر و راننده ایجاد میکند.
مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران در ادامه گفت: در یک ماه گذشته با هدف ترغیب رانندگان تاکسی به استفاده از این روش پرداخت، طرح اهدای رایگان لاستیک را گذاشتیم که طی آن به ۴۰۰ نفر از رانندگان تاکسی که بیشترین تراکنش مالی را در زمینه پرداخت الکترونیک داشتند، در نیمهمبارک شعبان لاستیک رایگان اهدا شد. امیدواریم در این زمینه مسافران هم همکاری لازم را داشته باشند.
مالکی از برنامهریزی برای الکترونیکی شدن پرداخت کرایه تاکسیها در سال آینده خبر داد و افزود: بحث ساماندهی نحوه پرداخت و پرداخت الکترونیک را به صورت جدی در دستور کار قرار دادهایم، اما برخی شهروندان به دلایل مختلف امکان پرداخت کرایه از طریق اپلیکیشن و به صورت الکترونیک را ندارند.
باتوجه به این موضوع سازوکارهای کمکی نیز درحال بررسی است، اما هدفگذاری ما این است که برای سال ۱۴۰۳ به سمتی برویم که پرداخت کرایه تاکسی بهصورت کامل از روش الکترونیک انجام شود.
او به رانندگان تاکسی درباره بازگشت کرایه مسافران در قالب پرداخت الکترونیکی به حسابشان اطمینان خاطر داد و اضافه کرد: با مسئولان سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران (فاوا) نشستی داشتیم و مقرر شد در ۲۴ ساعت، دو مرتبه واریز کرایه به حساب راننده اتفاق بیفتد و نگرانی رانندگان درباره دریافت نکردن به موقع کرایه برطرف شود.
همچنین طبق قانون برنامه چهارم، در ۶ ماه اول امسال باید ۲۰درصد پرداختها در تاکسیهای تهران هوشمند انجام میشد، اما به علت آشنا نبودن شهروندان با نرم افزار شهرزاد هنوز این اتفاق نیفتاده است.
آمار دقیقی وجود ندارد
رئیس شورای اسلامی شهر تهران نیز چندی پیش درخصوص نگرانی برخی رانندگان تاکسی در رابطه با واریز نشدن کرایه به حسابشان در پرداخت از طریق بارکد گفت: امکان ندارد که در پرداخت الکترونیکی مبلغ کرایه از حساب مسافر کم شود و به حساب راننده تاکسی واریز نشود.
چمران در ادامه بیان کرد: الزام وجود این سامانه را تصویب کردیم اما درحالحاضر به صورت دقیق از نحوه عملکرد این سامانه اطلاعی ندارم.
چمران با بیان اینکه این امکان وجود ندارد که مبلغ از حساب مسافر کم شود و به حساب راننده واریز نشود، افزود: ممکن است یک نگرانی روانی در بین رانندگان وجود داشته باشد که شاید کرایه از این طریق به حساب ما واریز نشود، اما به این موضوع اصرار داشتیم و برای این تحقق این امر زمان گذاشتیم که حتما این سیستم برای گرفتن کرایه وجود داشته باشد و دیگر با چانه زدن مسافر و راننده و اینگونه مسائل مواجه نباشیم.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: از اینکه این طرح به صورت کامل اجرا میشود یا نه مطلع نیستیم چراکه در این مورد آمار دقیقی نگرفتهایم.