در دنیای امروز صنعت خودرو بهعنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی کشورها شناخته میشود و تاثیرات گستردهای بر روابط بینالمللی و سیاستهای جهانی دارد. خودروسازان چینی که در سالهای اخیر با ارائه محصولات باکیفیت و قیمت رقابتی توانستهاند سهم قابلتوجهی از بازار جهانی را به خود اختصاص دهند، اکنون با چالشهای جدیدی روبهرو هستند که ناشی از تنشهای سیاسی بین کشورهاست. تنشهای سیاسی میتوانند به شکلهای مختلفی بر خودروسازی تاثیر بگذارند. این شرایط میتواند منجر به افزایش قیمت تمامشده محصولات، کاهش تقاضا و درنهایت زیان دیدن خودروسازان شوند.
چالشهای فناوری
یکی از مهمترین چالشهایی که خودروسازان چینی با آن مواجه هستند، مساله امنیت سایبری و بهروزرسانیهای نرمافزاری است. خودروهای مدرن نیازمند بهروزرسانی از راه دور هستند که این مساله میتواند در صورت وجود تنشهای سیاسی، موجب آسیبپذیری آنها در بازار جهانی شود.
تنشهای بینالمللی و ناآرامیهای ژئوپلیتیکی میتوانند باعث شوند که خودروهای برقی چینی در برخی نقاط جهان قادر به دریافت بهروزرسانیهای منظم نباشند، که این مساله میتواند به ایرادهای نرمافزاری منجر شود.
شورای روابط خارجی اروپا هشدارهایی درباره نگرانیهای احتمالی آینده در مورد امنیت ملی اروپا منتشر کرده است. این نگرانیها شامل احتمال نظارت هدفمند و جاسوسی انبوه از طریق خودروهای چینی است.
ایجاد تنش سیاسی بین اتحادیه اروپا و چین میتواند باعث شود که خودروهای چینی به ابزاری برای جاسوسی تبدیل شوند که این موضوع میتواند بر امنیت سایبری اروپا تاثیر بگذارد.
بهگفته پلتفرم تجاری «HonkHonk.co.uk» پیچیده شدن بیشتر خودروها باعث شده است خرابیهای نرمافزاری خودروها افزایش یابند. این مشکل مشکلات پیچیدهای را برای خریداران خودروهای چینی با فناوریهای پیشرفته ایجاد میکند.
تنشهای بینالمللی و ناآرامیهای ژئوپلیتیکی باعث میشوند خودروهای برقی چینی در برخی نقاط جهان قادر به دریافت بهروزرسانیهای منظم نباشند که این مساله باعث ایرادهای نرمافزاری اتومبیلهای پیشرفته چینی خواهد بود.
شورای روابط خارجی اروپا هشداری درباره نگرانیهای احتمالی آینده در مورد امنیت ملی اروپا منتشر کرده است.
بهگفته شورای روابط خارجی اروپا، نظارت هدفمند و جاسوسی انبوه چینیها از طریق خودروهایشان ممکن است رخ دهد. ایجاد تنش سیاسی بین اتحادیه اروپا و چین، میتواند باعث جاسوسی چینیها از طریق اتومبیلهای پیشرفته در بازار خودرو اروپا شود.
پلتفرم بریتانیایی HonkHonk اعلام کرد هشدارهای مکرری را در مورد خطرات امنیت سایبری مرتبط با خودروهای متصل به اینترنت ازسوی کارشناسان صنعت خودرو دریافت کرده است. بهرغم تلاشهایی مانند تشدید استانداردهای امنیت سایبری، احتمال تداخل در عملکرد خودرو همچنان ادامه دارد. این تلاشها را نهادهایی مانند کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای اروپا (UNECE) برعهده دارند.
خودروهای برقی چینی طی سالهای آینده بخش قابلتوجهی از بازار خودرو بریتانیا را تصاحب خواهند کرد. برندهایی همچون امجی، اومودا، بیوایدی و هایفای هماکنون وارد بازار بریتانیا شدهاند و مسیر برای ورود سایر برندهای چینی به بازار اروپا هموار شده است.
بریتانیا نسبتبه چین عملکرد بهتری در زمینه آزادی دارد. اما در صورت تشدید شدید تنشها یا فروپاشی کامل اعتماد، هیچکس نمیتواند مطمئن باشد که این موضوع چگونه میتواند بر رانندگان در بریتانیا تاثیر بگذارد.
چالشهای بازاریابی
تنشهای سیاسی همچنین میتوانند بر تصویر برند و بازاریابی خودروهای چینی تاثیر منفی بگذارند. تئوریهای توطئهآمیز در شبکههای اجتماعی و نگرانیهای مربوط به امنیت میتوانند باعث شوند که مصرفکنندگان از خرید خودروهای چینی اجتناب کنند.
براساس گزارش رویترز، نظرسنجیها نشان میدهد اکثر خریداران خودروهای الکتریکی در اروپا برندهای چینی را نمیشناسند و برخی نیز برای خرید یک خودرو چینی تردید دارند. تنها ۱۴درصد از ۱۶۲۹ مصرفکننده آلمانی در سال ۲۰۲۲ از وجود بیوایدی، دومین سازنده بزرگ خودروهای برقی جهان پس از تسلا، آگاه بودند. در مجموع ۱۷درصد نام برند پریمیوم نیو را شنیده بودند، درحالیکه ۱۰درصد از لینک اند کو جیلی و ۸درصد از اکسپنگ اطلاع داشتند.
در این بین، اکسپنگ اخیرا درآمد سهماهه سوم را کمتر از انتظارات تحلیلگران پیشبینی کرد و گزارش داد کاهش موجودیها، به حاشیهها آسیب میرساند و باعث شد سهام آن ۷درصد کاهش یابد.
طبق برآورد میانگین شش تحلیلگر، سازنده خودروهای الکتریکی چینی درآمد 8.5 تا ۹میلیارد یوآن را برای سهماهه جاری منتهی به سپتامبر پیشبینی کرد که کمتر از برآورد 9.77میلیارد یوآن (1.34میلیارد دلار) بود.
این پیشبینی بر تقاضای ضعیف در چین و رقابت شدید پس از کاهش قیمتهای تسلا و دیگر خودروسازان داخلی تاکید میکند. تنشهای سیاسی بین اروپاییها و چینیها باعث شدهاند تا تئوریهای توطئه آمیزی در شبکههای اجتماعی مطرح شوند، موضوعی که بر بازاریابی خودروهای چینی در اروپا تاثیر خواهد گذاشت.
در نهایت، تنشهای سیاسی میتوانند تاثیرات قابلتوجهی بر صنعت خودرو چین داشته باشند. این تاثیرات میتوانند شامل چالشهای اقتصادی، فناوری، امنیت سایبری و تصویر برند باشند. خودروسازان چینی باید استراتژیهایی را برای مقابله با این چالشها تدوین کنند تا بتوانند در بازار جهانی رقابتی باقی بمانند و به رشد خود ادامه دهند.