آژیر افت تولید خودرو در سال جاری که از فروردین زده شد، در اردیبهشت نیز ادامه پیدا کرد و طبق آخرین گزارشها، متوسط تیراژ روزانه خودروسازان در ماه جاری بهحدود ۳ هزار و ۶۵۰ دستگاه رسیده است. این درشرایطی است که طبق وعده وزیر صنعت، معدن و تجارت، قرار است تولید خودرو در سال جاری و نسبت بهپارسال ۱۵ درصد رشد کند.
طبق دیگر وعده وزیر صمت، بناست تولید روزانه خودرو نیز ۲۰ درصد بالا برود. با توجه به این دو وعده با در نظر گرفتن میزان تولید در سال گذشته، تیراژ خودروسازان کشور در پایان امسال باید بهحدود یکمیلیون و ۵۵۰ هزار دستگاه برسد؛ ضمن آنکه آنها باید بهتولید روزی حداقل ۵ هزار و ۵۰۰ دستگاه دست پیدا کنند.
حالا اما این پرسش مطرح است که آیا خودروسازان با توجه بهچالشهای مختلف، از جمله تحریم و سیاستهای دستوری، توان تحقق برنامه مورد نظر را دارند یا مانند سال گذشته ناکام خواهند ماند؟ پرسش دیگر این است که سیاستگزار برای تحقق برنامه تولید مدنظر خود در خودروسازی، چه کمکی بهخودروسازان میکند؟ درمورد پرسش نخست، مساله این است که خودروسازان با یک چالش بیرونی و خارج از اراده سیاستگزار خودرویی یعنی تحریم مواجهاند و یک چالش درونی و در حیطه اختیارات سیاستگزار یعنی سیاستهای دستوری را متحمل میشوند.
درباره چالش نخست، یعنی تحریم، کار خاصی از دست خودروسازان و حتی سیاستگزار خودرویی برنمیآید. نکته دیگر این است که اثرات تحریم بر خودروسازی کشور بهنوعی تقریبا تثبیت شده و فعالان عرصه صنعتخودرو با آن کنار آمدهاند. بنابراین بهنظر میرسد اگر قرار بر رشد تولید است، باید بهحال چالشهای داخلی یا بهقول فعالان صنعتی، تحریمهای داخلی فکری شود.
اما وضع فعلی تولید خودروسازان نشان میدهد آنها در مسیر تحقق برنامهریزی امسال سیاستگزار پیش نمیروند. طبق تقویم، امسال ۲۵ روز تعطیلی رسمی داریم که با افزودن ۵۲ روز تعطیلی مخصوص جمعهها و همچنین تعطیلات تابستانی خودروسازان، خودروسازان چیزی حدود ۸۵ روز تعطیل هستند و تولید ندارند. بنابراین تعداد روزهای کاری آنها در سال جاری حدود ۲۸۰ روز است.
با توجه به برنامهریزی وزارت صمت، خودروسازان باید در سال جاری حدود یکمیلیون و ۵۵۰ هزار دستگاه خودرو تولید کنند. بنابراین متوسط روزانه تولید مورد نیاز آنها برای تحقق این هدف، بالغ بر ۵ هزار و ۵۰۰ دستگاه است. این درحالی است که طبق آخرین آمار ارائهشده از سوی خودروسازان، متوسط تولید روزانه آنها چیزی حدود ۳ هزار و ۶۵۰ دستگاه در روزهای رفته از اردیبهشت بوده است (این آمار البته بدون لحاظ کردن میزان تولید شرکتهای بخشخصوصی است). بنابراین خودروسازان تا رسیدن بهمتوسط تولید روزانه مورد نیاز برای تحقق برنامههای وعدهدادهشده، با کسری حدودا یکهزار و ۹۰۰ دستگاهی مواجه هستند.
وضع تولید در اردیبهشت بهنوعی نشاندهنده روشن شدن آژیر تولید است؛ زیرا خودروسازان معمولا در این ماه تولید روزانه بالاتری (درمقایسه با متوسط روزانه ۳ هزار و ۶۵۰ دستگاه ثبتشده در ماه جاری) دارند. اگر فرض بگیریم خودروسازان با همین متوسط روزانه، کار را پیش ببرند، کل تولید آنها در پایان سال به یکمیلیون و ۵۰ هزار دستگاه نیز نخواهد رسید.
بنابراین تولید خودرو حتی بهاندازه سال گذشته هم نخواهد بود. البته شاید متوسط تولید روزانه خودروسازان در ادامه بالاتر برود؛ اما در نهایت سوال این است که آیا تیراژ روزانه بهمیزان مورد نیاز برای تحقق برنامه امسال میرسد؟
کاهش قیمت ۲۰ میلیونتومانی دنا پلاس اتومات
خودروهای داخلی روز گذشته افت بهای یک تا ۲۰ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که دنا پلاس اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیونتومان کاهش ۹۹۵ میلیونتومان، پیکاپ زاگرس (۱۴۰۲) با ۲۰ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۴۰۰ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ پانوراما ارتقا یافته (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیونتومان کاهش ۶۷۵ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ موتور TU۳ (۸۵گانه) (۱۴۰۳) با ۶ میلیونتومان کاهش ۶۶۱ میلیونتومان و شاهین (سانروف و ESP) (۱۴۰۳) با ۱۱ میلیونتومان کاهش ۷۲۵ میلیونتومان قیمتگذاری شدند.
همچنین درمیان خودروهای چینی شاهد کاهش بهای ۵ تا ۴۵ میلیونتومانی بودیم. جایی که کیامسی J۷ (۱۴۰۳) با ۴۵ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۶۹۵ میلیونتومان، فونیکس تیگو ۸ پرو مکس هیبرید (۱۴۰۳) با ۳۰ میلیونتومان کاهش ۳ میلیارد و ۶۰ میلیونتومان، چانگان CS۳۵ تیپ ۳ (۱۴۰۲) با ۳۰ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۷۵۰ میلیونتومان، جک S۳ (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۱۹۵ میلیونتومان و دانگفنگ شاین مکس (۲۰۲۳) با ۱۵ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۸۵۰ میلیونتومان ارزشگذاری شدند.
همچنین در میان خودروهای خارجی پریمیوم شاهد کاهش بهای ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که قیمت هیوندای کرتا (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیونتومان، جتا VS۷ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۳ میلیارد و ۵۰ میلیونتومان، فیات ۵۰۰ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۳ میلیارد و ۳۵۰ میلیونتومان و نیسان ایکستریل با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیونتومان رسید. از طرفی در گروه خودروهای خارجی لوکس، شاهد هیچ تغییر قیمتی نبودیم و این خودروها ثبات بها را در بازار آزاد روز گذشته تجربه کردند.