بر این اساس با وجود نظر مثبت و حتی تاکید شورایرقابت بر اصلاح قیمت کارخانهای خودرو، سیاستگزار مایل به اجرای آن نیست. اصلاح قیمت کارخانهای خودروها طی بیش از یک دهه گذشته یکی از دغدغههای اساسی سیاستگزار، تولیدکننده و مصرفکننده بوده که وقت و انرژی بسیار زیادی را معطوف بهخود کرده است. در این سالها (منهای دورانی نسبتا محدود که نهادهایی مانند سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و ستاد تنظیم بازار اختیار تعیین قیمت کارخانهای خودروها را در دست داشتهاند)، شورایرقابت تنظیمگر اصلی در حوزه قیمت خودرو در مبدا بوده است.
بهعبارت بهتر، معمولا وزارت صمت و خودروسازان بهدنبال اصلاح مستمر قیمت خودرو و حتی آزادسازی قیمتها بودهاند؛ اما شورایرقابت سعی کرده با کنترل قیمت کارخانهای خودروها، خود را مدافع مصرفکننده در قبال «زیادهخواهی» تولیدکننده نشان دهد. از همین رو معمولا صمت و خودروسازان بر اصلاح پایدار قیمت کارخانهای خودروها اصرار کردهاند و در آن سو، شورایرقابت سعی کرده در مقام دفاع از حقوق مصرفکننده، مانع رشد قیمت خودرو در مبدا (مطابق خواسته تولیدکننده و سیاستگزار خودرو) شود.
نتیجه چنین رویکردی، سالها قیمتگذاری دستوری بوده که بهگفته فعالان صنعتخودرو، منجر به زیاندهی خودروسازان، کاهش سرعت تولید، افت کیفیت و البته توزیع رانتی گسترده در بازار شده است.
حالا اما بهنظر میرسد نقشها عوض شدهاند؛ بهنحوی که شورایرقابت بهمدافع اصلاح قیمت خودرو تبدیل شده و وزارت صمت با این روند مخالف است. بهعبارت بهتر، عکس دوران قبل، این شورایرقابت است که میگوید قیمت خودرو باید با توجه به واقعیات تولید بهصورت مستمر اصلاح شود؛ اما وزارت صمت میگوید درحال حاضر اصلاح قیمت خودرو مصلحت نیست.
این موضوع حتی سبب شده است شورایرقابت با استفاده از اختیارات نظارتی خود، از مسئولان وزارت صمت بابت اجرای دستورالعمل قیمتی این شورا توضیح بخواهد. در جلسهای که شنبه هفته گذشته میان برخی مسئولان وزارت صمت و اعضای شورایرقابت برگزار شد، عملکرد این وزارتخانه در موضوع اجرای دستورالعمل قیمت خودرو مورد بررسی قرار گرفت.
هرچند برگزاری این جلسه را میتوان عادی و در راستای اختیارات نظارتی شورایرقابت تفسیر کرد، اما بدون تردید بیارتباط با ماجرای تداوم فریز قیمت کارخانهای خودروها (بهویژه پس از واگذاری اختیار قیمتگذاری خودرو از سوی شورایرقابت به وزارت صمت در دیماه پارسال) نیست.
شورایرقابت اواسط دیماه پارسال اعلام کرد که «با توجه بهاصلاحات صورتگرفته، از این پس نظارت شورا درباره محاسبه و ابلاغ محاسبه، پسینی بوده و وزارت صمت مکلف است قیمتهای محاسبهشده توسط سازمان حمایت را راسا ابلاغ کند؛ چنانچه شورایرقابت در نحوه اجرا شاهد ایراد باشد، ورود میکند.»
این اقدام شورایرقابت نشانهای بزرگ مبنی بر تغییر رفتار شورا در ماجرای قیمتگذاری خودرو بود؛ زیرا این شورا بهنوعی با تفویض اختیار قیمتگذاری بهوزارت صمت، به اصلاح قیمت خودرو مطابق با هزینههای واقعی تولید (مطابق با آنالیز خودروسازان) چراغ سبز نشان داد.
افزایش قیمت ۶۰ میلیونتومانی دانگفنگ شاین مکس
خودروهای داخلی در آخرین روز هفته گذشته، نوسان عجیبی را تجربه کردند. این خودروها افزایش بهای یک تا ۱۰ میلیونتومانی و افت قیمت یک تا ۷ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که پژو ۲۰۷ پانوراما اتومات ارتقا یافته (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش یکمیلیارد و ۴۸ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ دندهای فول (۸۵ گانه) (۱۴۰۲) با ۸ میلیونتومان افزایش ۷۳۵ میلیونتومان و دنا پلاس (۱۴۰۳) با ۷ میلیونتومان افزایش ۸۰۷ میلیونتومان ارزشگذاری شدند. از طرفی قیمت تارا اتومات V۴ ال ایکس (۱۴۰۲) با ۷ میلیونتومان کاهش بهیکمیلیارد و ۳۸ میلیونتومان و سورن پلاس فول (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان کاهش به ۷۳۰ میلیونتومان رسید.
همچنین درمیان خودروهای چینی شاهد رشد بهای ۴ تا ۶۰ میلیونتومانی و افت قیمت ۵ تا ۳۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که دانگفنگ شاین مکس (۲۰۲۳) با ۶۰ میلیونتومان افزایش یکمیلیارد و ۸۸۰ میلیونتومان و فونیکس FX پریمیوم (۱۴۰۳) با ۴۰ میلیونتومان افزایش ۲ میلیارد و ۲۸۰ میلیونتومان ارزشگذاری شدند. از طرفی قیمت فونیکس تیگو ۷ پرو پریمیوم (۱۴۰۳) با ۳۰ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۷۰ میلیونتومان، جک S۳ (۱۴۰۳) با ۲۵ میلیونتومان کاهش به یکمیلیارد و ۱۷۵ میلیونتومان و دیگنیتی پرستیژ (۱۴۰۲) با ۱۵ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۲۸۰ میلیونتومان رسید.
همچنین در میان خودروهای خارجی پریمیوم شاهد رشد بهای ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که قیمت کیا سلتوس (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۳ میلیارد و ۷۵۰ میلیونتومان، کیا سراتو ۲۰۰۰ با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیونتومان، تویوتا پریوس تیپ C با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۳ میلیارد و ۱۵۰ میلیونتومان و نیسان ایکستریل با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۶ میلیارد و ۲۵۰ میلیونتومان رسید.
همچنین در گروه خودروهای خارجی لوکس شاهد رشد بهای ۵۰ و ۲۰۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که ارزش لکسوس NX۳۰۰h fsport هیبرید فول با ۲۰۰ میلیونتومان افزایش به ۱۰ میلیارد و ۷۰۰ میلیونتومان و بامو series ۲ active tourer ۲۱۸i با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۵ میلیارد و ۵۵۰ میلیونتومان رسید.