کد خبر: 249527
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۰
دکتر شهرام شیرکوند

دکتر شهرام شیرکوند ، پژوهشگر و مشاور صنعت *

طبق نظر متخصصان، دو مقوله ای که در حال حاضر زمینه‌ساز عملیاتی شدن «جهش تولید» هستند، ابتدا ایجاد زیرساخت مناسب برای بهره مندی از مشارکت و حمایت مردم از تولید داخلی با جذب نقدینگی در بازارسرمایه و بانک ها و در مرحله بعد استفاده از توانمندی و دانش جوانان برای تولید نوآورانه در صنایع مختلف می باشد.

هدف هرنوع کسب و کار و تجارت ، خلق و حفظ مشتریان است. زمانی که اهمیت تکریم مشتری و توجه به نیازهای مصرف‌کننده به خدمات و محصولات جدید در جهش تولید و رونق فروش به‌درستی تعریف و تبیین گردند و خدمت رسانی به مردم به‌عنوان یک ارزش در جهت ارتقاء و تقویت برند سازمان‌های تولیدی و اقتصادی مطرح باشد، سازمان‌ها در جایگاه اصلی خود قرار می‌گیرند؛ به‌نحوی که هر سازمان، با اولید محصولات جدید ، خدمات باکیفیت و با ارزش به مشتری عرضه خواهد نمود که علاوه بر جلب رضایت موجب وفاداری مشتریان می‌شود. در گذشته شرکت ها بیشتر در پی کسب درآمد و افزایش حاشیه سود بودند و به همین خاطر هدف از فروش و یا آموزش فروشنده صرفاً درآمد زایی بود. لیکن با توسعه روز افزون بازارها و افزایش رقابت، ادبیات جدیدی در خصوص فروش پدید آمد به نحوی که در ادبیات بازاریابی امروزی، فروش بیشتر از زاویه مردم (مشتری) مطرح می گردد؛ زیرا اگر بخواهیم فروش موفقی داشته باشیم باید درک بهتری از نیازها و دیدگاه های مشتری داشته باشیم و هم سو با منافع مشتری گام برداریم.

امروزه با تغییر ذائقه و سلیقه مشتری، تولیدکنندگان باید بتوانند پاسخگوی خواسته‌های جدید مشتریان باشند. حفظ مشتری با ترفندها و ابزاری خاص امکان‌پذیر است. مهم‌ترین ابزار بازارداری برای بازاریابان ارتباط مستمر با مشتری، ارائه کیفیت و خدمات مناسب و رصد تحرکات رقیبانی است که با ارائه کالای جدید و خدمات نوآورانه به سمت بازارداری حرکت می‌کنند. بازارداری به‌معنی حفظ مشتریان فعلی، ترغیب آنها به خرید بیشتر و تداوم خرید از طریق ایجاد رضایت و خرسندی در مصرف‌کنندگان کالا و خدمات است. در واقع بازارداری مهارت راضی‌سازی مشتری است.همینطور برای حرکت به سمت مشتری‌مداری و ارزشی کردن تولید و سودآوری، گریزی نیست مگر اینکه در سازمان و جامعه، به ترویج «فرهنگ صنعتی» پرداخته شود. اگر فرهنگ صنعتی با روش صحیح پیاده‌سازی شود شاهد شتاب در توسعه صنعتی خواهیم بود. در واقع پیاده‌سازی فرهنگ صنعتی به توسعه صنعتی شتاب می‌دهد. «فرهنگ صنعتی» رویکردی خردمندانه و ارزشی به فناوری و صنعت در جهت خلق و به کارگیری صنایع بـا ارزش افزوده بالا به منظور دستیابی به اهداف راهبرد ملی، تولید، اشتغال مولد، رفاه ملی و... است. «توسعه فرهنگ صنعتی» زمانی در اجتماع رخ خواهد داد که نهادهای دینی، اجتماعی و دانشگاهی با همدلی به تحقق این هدف کمک کنند. یکی از ویژگی‌های فرهنگ صنعتی مطلوب، مردم سالاری در طراحی محصول و فرآیند به منظور دستیابی به رضایت مشتری و مشتری گرایی است. حقوق مشتریان از اصولی است که سازمان‌ها و شرکت‌ها با هر هدفی که تشکیل شده باشند، ملزم به جلب رضایت مشتریان خود هستند. این الزام از دستورهای الهی در حفظ کرامت انسان‌ها، از قانون و انگیزه‌های اجتماعی، همچنین از ضروریات تامین منافع سازمانی برای کسب سود مناسب ناشی می‌شود. در حقیقت ملاک واقعی ارزش یک شرکت و نشان(برند) آن از نظر جامعه و صاحبان آن، رضایت مشتری است و بدون جلب رضایت مشتریان و سایر ذی ‌نفعان، هیچ کسب و کاری نمی‌تواند ادامه حیات داده و ایجاد شغل کرده یا زندگی کسانی را که در آن اشتغال داشته و به مردم خدمت ارائه می‌دهند، تامین کند. یک سازمان مشتری‌مدار بدون ایجاد ارتباط مناسب با مشتریان خود نمی‌تواند موفقیتی حاصل کند. در عصر حاضر که دنیای کیفیت محور و مشتری‌مدار است، مشتری به‌عنوان سرمایه سازمان‌ها و مشتری‌مداری زیربنای تمامی فعالیت‌های تجاری و اقتصادی خواهد بود. در این زمینه جذب کارکنان اخلاق‌مدار و مشتری‌مدار ضروری است.

در دنیای امروز مشتری‌مداری و ارج نهادن به مشتریان و ذی‌نفعان یک روش راهبردی محسوب می‌شود. به ‌ویژه سازمان‌ها یا شرکت‌هایی که در پی حفظ مشتریان موجود و شناسایی و جذب مشتریان جدید هستند باید به این موضوع نگاه ویژه‌ای داشته باشند و یکی از راهکارهای اساسی که می‌توانند با توسل به آن خود را از سایر رقبا متمایز کنند، ارائه مستمر کیفیت خدمات برتر به مشتریان است. بسیاری از سازمان‌ها و شرکت‌ها به این نکته مهم پی برده‌اند که تامین نظر و سلیقه مصرف‌کننده و ارائه محصولات و خدمات با کیفیت، می‌تواند مزیت رقابتی برای آنان به ارمغان آورد؛ مزیتی که به افزایش سود و توسعه برند منجر شده و برای تحقق این مهم، کافی است به انتظار مشتریان از کیفیت خدمات ارائه شده پاسخ مناسبی داده شود. با علمی شدن و توسعه فضای تجارت، تعاریف گوناگونی از مشتری‌مداری ارائه شده که در یکی از تعاریف این‌گونه آمده است: «مشتری‌مداری یعنی تولید و عرضه کالا یا ارائه خدمات با محوریت مشتریان، به منظور جلب رضایت آنها با تامین نیازهای کاربردی، احساسی و منطقی متقاضیان.»

بنابراین جهش در تولید ، توسعه فروش و افزایش سوددهی، تنها در صورت درک نیاز و سلیقه و ایجاد ارزش برای مشتریان و یا به عبارتی مشتری مداری و مردم‌سالاری در تولید محصولات جدید محقق خواهند شد.

* شهرام شیرکوند - حائز 33 رتبه برتر در جشنواره های بین المللی و ملی مطبوعات و خبرگزاری های کشور

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =

آخرین اخبار