خط تولید «ری‌را»

اگرچه هنوز راهبرد صنعتی دولت چهاردهم تعیین نشده، با ‌این‌ حال پیشاپیش تعهدات زیادی در واردات، تولید و عرضه بر دوش دولت چهاردهم گذاشته شده است.

سرانجام فهرست کابینه دولت چهاردهم جهت اخذ رای اعتماد به‌مجلس ارسال شد. طبق روال معمول روند انتخاب وزرا زمان‌بر خواهد بود؛ این درشرایطی است که وزیر صمت، فردای روز رای اعتماد مجلس به‌وی، با انبوهی از تعهدات خودرویی روبه‌رو است؛ تعهداتی که در آخرین روزهای عمر دولت سیزدهم به‌مسئولان صنعتی دولت چهاردهم به‌ارث رسیده است.

ثبت‌نام از متقاضیان خودروهای وارداتی و برقی، ابلاغ دستورالعمل خودروهای کارکرده و درنهایت ثبت‌نام بزرگ خودرویی از جمله تعهداتی است که خواسته یا ناخواسته بر دوش دولت چهاردهم قرار گرفته است. دولت سیزدهم برای بهبود وضعیت بازار و صنعت‌خودرو وعده‌های زیادی مطرح کرد؛ با ‌این‌ حال غیر از حذف قرعه‌کشی خودرو، وعده‌های دیگر یا اجرا نشد یا به‌طور ناقص اجرا شد. با گذشت یک ماه از ثبت‌نام ۱۴۰ هزار متقاضی خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه عرضه خودرو (تعداد پذیرفته‌شدگان مشخص نیست) عرضه بزرگ خودرو توسط گروه صنعتی ایران‌خودرو نیز کلید خورد.

بعد از دور اول فروش خودروها در سامانه فروش یکپارچه در اسفندماه سال ۱۴۰۱ و پیش‌فروش میلیونی خودروها، به‌تعبیری تمام محصولات قابل ‌عرضه خودروسازان برای سال ۱۴۰۲ به‌فروش رفت. هرچند خودروسازان هنوز تعهدات خود را به‌صورت تمام و کمال اجرایی نکرده‌اند؛ با این ‌حال فروش دوم با مجوز وزارت صمت کلید خورده است. بدین ترتیب با ثبت‌نام از متقاضیان خودرو که نسبت به‌دپوی ۲۳۰ میلیون‌تومان اقدام کردند، بخش اعظم ظرفیت تولید سال آینده نیز پیش‌فروش می‌شود؛ نکته‌ای که مدیرعامل ایران‌خودرو در مجمع سالانه این شرکت که چندی پیش برگزار شد، از آن به‌عنوان «آینده‌فروشی» یاد کرد.

آن‌چه مشخص است خودروسازان با عرضه یکپارچه خودرو که طرح فاطمی امین، وزیر پیشین صمت برای مقابله با تخلف عرضه‌کنندگان خودرو بود، شدیدا مخالف بودند. سیاستگزار وقت خودرو در سال ۱۴۰۱ به‌دنبال آن بود که روند عرضه خودرو را شفاف کند.

بدین جهت عرضه تمام خودروها تنها از طریق سامانه یکپارچه خودرو انجام شد. اما مشکل اصلی این شیوه فروش در اجبار خودروسازان برای عرضه خودرو حتی در صورت نداشتن ظرفیت بود.

حالا با فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش خودروسازان، سامانه یکپارچه کاملا منحل و فروش خودروسازان به‌شیوه قبلی، یعنی ثبت‌نام در سایت اینترنتی این شرکت‌ها بار دیگر آغاز شد.

هم‌اکنون این سوال مطرح است که تغییر شیوه عرضه خودرو در شرایط کنونی، آیا می‌تواند منجر به‌رضایت شهروندان شود؟ و سوال دیگر این‌که اصولا عرضه خودرو در سامانه یکپارچه و با نظارت وزارت صمت چه فرقی با فروش بزرگ خودروسازان و آن هم خارج از سامانه دارد؟

البته شرکت سایپا نیز هفته گذشته طرح فروش یکی از محصولات خود را اجرا کرد. حال سوال این است که چرا خودروسازان قبل از اصلاح قیمت خودرو و همچنین قبل از رای اعتماد مجلس به‌وزیر صمت، نسبت به‌فروش تمام محصولات سال آینده خود اقدام کردند؟

در این زمینه یکی از دست‌اندرکاران صنعت‌خودرو عنوان می‌کند که خودروسازان با مشکلات عدیده‌ای در تامین مالی مواجه هستند و طرح فروش خودروسازان از مدت‌ها پیش آماده بود؛ اما به‌دلیل عدم‌اصلاح قیمت امکان اجرای آن فراهم نبود. وی توضیح می‌دهد که تولیدکنندگان خودرو از مدت‌ها پیش در انتظار اصلاح قیمت از سوی دولت سیزدهم بودند که این اتفاق رخ نداد. با این وضعیت حالا خودروسازان با مشکلاتی در تامین نقدینگی روبه‌رو هستند.

با توجه به اظهارنظر این دست‌اندرکار صنعت‌خودرو می‌توان این‌طور نتیجه گرفت که خودروسازان به‌دلیل آن‌چه مشکلات تامین نقدینگی برای تداوم تولید خوانده می‌شود، به‌ناچار اقدام به پیش‌فروش بخش اعظم محصولات خود کرده‌اند.

افت قیمت ۱۰۰ میلیون‌تومانی هیوندای کونا

خودروهای داخلی روز گذشته افت بهای ۲ تا ۳۳ میلیون‌تومانی را تجربه کردند. جایی که پژو ۲۰۷ موتور TU۳ (۸۵گانه) (۱۴۰۳) با ۳۳ میلیون‌تومان کاهش ۶۱۴ میلیون‌تومان، سورن پلاس دوگانه (۱۴۰۳) با ۱۸ میلیون‌تومان کاهش ۷۳۰ میلیون‌تومان، تارا اتومات V۴ ال ایکس (۱۴۰۳) با ۱۷ میلیون‌تومان کاهش ۹۳۲ میلیون‌تومان، پژو ۲۰۷ دنده‌ای هیدرولیک (۸۵گانه) (۱۴۰۳) با ۱۶ میلیون‌تومان کاهش ۶۸۴ میلیون‌تومان، پژو ۲۰۷ پانوراما ارتقا یافته (۱۴۰۳) با ۱۴ میلیون‌تومان کاهش ۷۷۲ میلیون‌تومان و سورن پلاس فول (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۱۳ میلیون‌تومان کاهش ۷۰۶ میلیون‌تومان اعلام قیمت شدند.

همچنین درمیان خودروهای مونتاژی شاهد افت بهای یک تا ۵۵ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که قیمت دیگنیتی پرستیژ (۱۴۰۲) با ۵۵ میلیون‌تومان کاهش به ۲ ‌میلیارد و ۱۴۵ میلیون‌تومان، فیدلیتی پرایم ۵ نفره (رینگ ۱۰ پره) (۱۴۰۳) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش به یک‌میلیارد و ۸۲۰ میلیون‌تومان، فونیکس تیگو ۷ پرو پریمیوم (۱۴۰۳) با ۳۵ میلیون‌تومان کاهش به یک‌میلیارد و ۹۸۵ میلیون‌تومان، کی‌ام‌سی J۷ (۱۴۰۳) با ۲۵ میلیون‌تومان کاهش به یک‌میلیارد و ۵۸۵ میلیون‌تومان و جک S۵ نیوفیس (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیون‌تومان کاهش به یک‌میلیارد و ۵۸۰ میلیون‌تومان رسید.

همچنین در گروه خودروهای وارداتی شاهد افت بهای ۲۵ تا ۱۰۰ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که ارزش هیوندای کونا (۲۰۲۴) با ۱۰۰ میلیون‌تومان کاهش به ۴ میلیارد و ۵۵۰ میلیون‌تومان، هوندا وزل (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش به ۴ ‌میلیارد و ۴۵۰ میلیون‌تومان، سوزوکی سیاز (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش به یک‌میلیارد و ۸۰۰ میلیون‌تومان و چانگان CS۳۵ تیپ ۳ (۱۴۰۲) با ۲۵ میلیون‌تومان کاهش به یک‌میلیارد و ۶۰۰ میلیون‌تومان رسید.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =

آخرین اخبار