عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
این روزها اخبار تصادف خودروهای شوتی سوخت بر در برخی استانهای کشور بسیار شنیده میشود؛ اخباری که شاید بسیاری از ما به سادگی از کنارشان عبور میکنیم. بهنظر میرسد اگر مساله تصادف خودروهای شوتی سوختبر که اقدام به قاچاق سوخت میکنند مورد رسیدگی جدی قرار نگیرد تبعات بسیار گستردهای پیدا خواهد کرد.
دو روز قبل رئیس پلیس راه هرمزگان از تصادف سه دستگاه خودرو سوختبر در جاده گچین به بندرخمیر خبر دارد و اعلام کرد چهار نفر در این حادثه جان خود را از دست دادند.
بهگفته وی ۲ دستگاه وانت پراید حامل سوخت بدون پلاک با یک دستگاه سواری پژو ۴۰۵ عبوری در محور یادشده تصادف کرده که در این حادثه ۲ خودرو حامل سوخت دچار حریق شده و ۲ نفر رانندگان وانت پراید و ۲ نفر راننده و سرنشین خودرو پژو در دم جان باختند.
سوختبرهای شوتی، قوانین راهنمایی و رانندگی را مراعات نکرده و بیشتر آنان یا پلاکهای مخدوش دارند یا فاقد پلاک هستند.
بهگفته مسئولان مربوطه، رانندگان برخی خودروهای شوتی حتی گواهینامه هم ندارند و با حرکت در جادههای فرعی، تصادفات دلخراشی به بار میآورند.
چندی پیش دادستان عمومی و انقلاب بیرجند با تاکید بر اینکه با جریمه نقدی، سوختبرها دست از فعالیت غیر قانونی خود بر نمیدارند، اظهار کرد: در شورای تامین استان مصوب شد علاوهبر جریمه نقدی، وسایل نقلیه آنها تا ششماه توقیف شود.
دادستان عمومی و انقلاب بیرجند یادآور شد: طبق تبصره۷ ماده ۲۰ قانون مبارزه با قاچاق کالا باید وسیلهنقلیه شوتیها در صورت تکرار جرم به نفع دولت مصادره شود اما متاسفانه این قانون در کشور اجرا نمیشود. به نظر میرسد با اجرای این قانون و مصادره خودروهای این افراد به جای جریمههای نقدی یا توقیفهای زماندار، شاهد کاهش این جرم بهخصوص در مورد خودرو سوختبر شوتی باشیم که جان شهروندان عادی در جادههای کشور را تهدید میکنند.
از طرفی چند روز قبل رئیس کل دادگستری هرمزگان از تشکیل شعب ویژه رسیدگی به پرونده تصادفات قاچاقچیان سوخت در این استان خبر داد.
وی با اشاره به حادثه تصادفی که اواسط مهرماه رخ داد و در آن سه عضو یک خانواده بر اثر تصادف ۲ دستگاه پژو پارس (که یکی از آنها قاچاقچی سوخت بود)، در جاده میناب جان باختند، گفت: متهم تصادف اخیر (جانباختن سه عضو یک خانواده) در محور مواصلاتی بندرعباس به میناب نیز شناسایی شده است و در این خصوص برخورد قاطع و بازدارنده صورت خواهد گرفت.
متاسفانه از ابتدای سال جاری تاکنون ۵۴ نفر بر اثر تصادفات جادهای خودروهای شوتی فقط در استان هرمزگان جان خود را از دست دادهاند.
به نظر میرسد برای کاهش آمار خودروهای شوتی، بهخصوص سوختبرها، لازم است به موازات ایجاد زیرساختهای لازم برای برخوردهای قاطع قانونی باید فعالیتهای رسانهای و فرهنگی نیز در این زمینه انجام شود تا افرادی که شاید ناآگاهانه و فقط به انگیزههای مالی دست به این کار میزنند، از تبعات انجام این قانونگریزی آشکار آگاه شده و از ارتکاب آن خودداری کنند.