در موج دوم واردات نیز کراساوورهای جمعوجور کرهای وارد کشور شدند. اما این کراساوورها عموما بهدلیل استفاده از موتورهای پایه و ضعیف و سطح بسیار پایین آپشنها چندان مورد استقبال بازار قرار نگرفتند.
همزمان با افزایش روند واردات خودرو در سال جاری، پای کراساوورهای جمعوجور از برندهای ژاپنی نیز بهگمرک کشور باز شده است که بهلحاظ توان و قدرت پیشرانه و همچنین سطح آپشنها نسبت به کراساوورهای کرهای در وضعیت بسیار بهتری قرار دارند.
بههمین دلیل در این مطلب چهار مدل کراساوور جمعوجور ژاپنی را تحتعنوان تویوتا کرولا کراس (کراساوور کامپکت)، هوندا وزل، مزدا CX- ۳۰و سوزوکی فرانس را بررسی میکنیم که اخیرا راهی بازار خودرو کشور شدهاند یا در آینده نزدیک عرضه خواهند شد.
طراحی خارجی :
درمقایسه این چهار ژاپنی با یکدیگر بهلحاظ طراحی خارجی، بدون شک کرولا کراس در پایینترین سطح و رتبه قرار میگیرد. کرولا کراس بسیار قدیمی و پیش پا افتاده بهنظر میرسد و بر این اساس، طراحی خارجی و بدنه این خودرو که مختص بازار چین است، نمره بالایی نمیگیرد و درنتیجه در رقابت با سه خودرو دیگر در انتهای لیست قرار گرفته است.
در رتبه سوم هوندا وزل قرار دارد؛ هرچند طراحی هوندا ساده و مینیمالیستی است، اما بیش از اندازه شبیه بهخودروهای چینی است. بهخصوص نمای عقب آن بهطور غیر قابل انکاری شبیه بهچانگان سیاس ٣٥ پلاس وارداتی سایپاست. این شباهت در بقیه قسمتهای خودرو نیز کاملا نمود دارد؛ بهنحوی که درصورت نبود لوگوی هوندا روی آن، مخاطب گمان میکند یک خودرو چینی پیش روی او قرار گرفته است!
همچنین بهلحاظ ظاهری خودرو بهگونهای طراحی شده است که احتمالا ظرف چند سال آینده قدیمی و از مد افتاده محسوب میشود. در رتبه دوم سوزوکی فرانس قرار دارد که در وضعیت بهتری از لحاظ طراحی نسبت بههوندا و تویوتاست. اما این خودرو نیز از سبک خاص و منحصربهفردی پیروی نمیکند.
درواقع اگر مزدا CX-۳۰ در این رقابت شرکت نمیکرد، رتبه نخست بهسوزوکی فرانس میرسید؛ اما فرانس در برابر طراحی پویا، خاص و داینامیک مزدا سر تعظیم فرود میآورد. طراحی مزدا CX-۳۰ پیرو سبک خاص مزداست و از همان اِلِمانهای طراحی مزدا ٣ جدید مدل ٢٠٢٤ تبعیت میکند. دماغه بسیار جذاب در هماهنگی کامل با نمای عقب خودرو است و طراحی از یک هارمونی بسیار جذاب بهره میبرد؛ درنتیجه رتبه نخست در این بخش بهمزدا CX-۳۰ تعلق میگیرد.
طراحی داخلی :
در بحث طراحی داخلی، سوزوکی بهلحاظ استفاده از قطعات بیکیفیت پلاستیکی، پایینترین رتبه را دارد و قدیمی و از مد افتاده محسوب میشود. اصولا کیفیت متریال داخل کابین محصولات سوزوکی چنگی بهدل نمیزند و این مشکلی است که شامل حال سوزوکی گرندویتاراهای مونتاژ ایرانخودرو نیز میشود. در رتبه سوم نیز هوندا قرار میگیرد. هرچند کیفیت ساخت کابین آن بهتر از سوزوکی است، اما طراحی داخلی وزل نیز همچون طراحی بیرونی آن، شبیه خودروهای چینی است و از هویت یک خودرو ژاپنی بهره نمیبرد. درنتیجه هوندا وزل در رتبه سوم طراحی داخلی قرار میگیرد.
درعین حال طراحی داخلی تویوتا درمقایسه با طراحی بدنه آن وضعیت بهتری دارد. هرچند طراحی آن کسلکننده و قدیمی بهنظر میرسد، اما کیفیت متریال و مواد بهکاررفته رضایتبخش است و همچنین فضای مناسب و راحتی را در اختیار سرنشینان قرار میدهد. درنتیجه رتبه دوم به کرولا کراس خواهد رسید.
در بخش طراحی داخلی نیز باز هم مزدا رتبه نخست را از آنِ خود میکند. بر این اساس مزدا CX-۳۰ علاوهبر کیفیت ساخت بالا و متریال بسیار خوب، همانند مزدا ٣ مدل ٢٠٢٤ از یک طراحی اصیل ژاپنی با سبک مینیمالیستی و دارای اصالت در طراحی داخلی بهره میبرد. کابین آن شباهت زیادی بهمزدا ٣ مدل ٢٠٢٤ دارد و از همان اِلِمانها بهره میبرد. ترکیب کیفیت با طراحی خاص و ماندگار سبب میشود در این بخش هم نام مزدا در صدر فهرست باشد .
عملکرد :
در بخش عملکرد فنی میتوان گفت رقابت اصلی میان تویوتا کرولا کراس و مزدا CX-۳۰ است؛ زیرا این دو خودرو از پیشرانه ٢٠٠٠ سیسی بهره میبرند. درحالی که هوندا وزل موتور ١٥٠٠ سیسی و سوزوکی فرانس از پیشرانه١٥٠٠ سیسی توربو برخور دارند.
هرچند روی کاغذ اعداد و ارقام مرتبط با قدرت موتور آنها بههم نزدیک است، اما با توجه بهکیفیت پایین سوخت در کشور ما موتورهای ١٥٠٠ سیسی هوندا وزل و توربو سوزوکی فرانس درعمل یارای رقابت با پیشرانههای ٢٠٠٠ سیسی تنفسطبیعی مزدا و تویوتا را ندارند.
در این بخش باید گفت هوندا در رتبه آخر جدول قرار میگیرد؛ زیرا گیربکس آن از نوع سیویتی است؛ درحالی که سوزوکی فرانس با بهرهمندی از گیربکس اتوماتیک عادی، حس رانندگی بهتری را منتقل میکند. بر این اساس در این بخش، رتبه نخست بهطور مشترک بهتویوتا کرولا کراس و مزدا CX-۳۰ تعلق میگیرد.
کرولا کراس از موتور ٢٠٠٠ سیسی تنفسطبیعی و یک پیشرانه برقی برخوردار است و از انواع خودروهای هیبرید است؛ اما وزن سبکتر و هندلینگ بالاتر مزدا در کنار گیربکس آیسین و موتور ٢٠٠٠ سیسی تنفسطبیعی سبب میشود مزدا از تویوتا عقب نماند و بتواند پا بهپای آن حرکت کند. مزید برآن، هندلینگ بهتر مزدا در مسیرهای جادهای پر پیچ و خم همانند جادههای شمالی کشور، برتری کامل را بهمزدا CX-۳۰ میدهد .
نگهداری و خدمات پس از فروش :
خدمات پس از فروش این روزها به مهمترین دغدغه خریداران خودروهای وارداتی تبدیل شده است. زیرا تنوع مدلهای وارداتی درکنار حجم انبوه شرکتهای واردکننده سبب تردید خریداران درباره کیفیت و نحوه دریافت خدمات پس از فروش خودروهای وارداتی شده است.
بر این اساس در بحث خدمات پس از فروش هوندا شرایط مناسبی ندارد و پایینترین رتبه را از آنِ خود کرده است. درواقع بهرغم اینکه خدمات پس از فروش این مدل توسط دو شرکت مختلف ارائه میشود، اما هیچیک از آنها از شبکه خدمات پس از فروش گستردهای بهره نمیبرند و بهطور کلی سابقه درخشانی در این بخش ندارند. البته این مساله شامل حال محصولات هوندا درگذشته نیز میشود و محصولات این برند در ایران بهدلیل واردات محدود همواره با چالشهایی درخصوص دریافت خدمات مواجه بودهاند. در رتبه بعدی سوزوکی قرار دارد.
بهطور کلی کیفیت ساخت این خودرو درمقایسه با رقبایش ضعیف بوده که احتمالا ناشی از تولید آن درکشور هند است و درعین حال از شبکه خدمات پس از فروش مناسبی نیز بهرهمند نیست.
در رتبه دوم تویوتا کرولا کراس قرار میگیرد و واردات محدود آن بهکشور، بهما اجازه نمیدهد نام این خودرو را در این بخش در صدر فهرست قرار دهیم. اما در رتبه نخست مزدا CX-۳۰ قرار دارد؛ زیرا علاوهبر پیشرانه ٢٠٠٠ سیسی تنفسطبیعی و نداشتن سیستم توربو یا هیبرید که سبب میشود هزینههای نگهداری آن تا حد زیادی کاهش یابد، شرکت عرضهکننده خودروهای مزدا یعنی «آفتابخودرو» دارای سابقه تخصصی ۱۵ ساله در بحث خدمات پس از فروش انواع خودروهای ژاپنی و کرهای است. درنتیجه خریداران بابت کیفیت و پشتیبانی خدمات پس از فروش این خودرو دغدغهای نخواهند داشت.
نتیجهگیری :
دو خودرو کراساوور یعنی مزدا CX-۳۰ و تویوتا کرولا کراس بهطور محسوسی درسطح و جایگاه بالاتری درمقایسه با دو رقیب دیگر یعنی هوندا وزل و سوزوکی فرانس قرار میگیرند؛ اما نقطهضعف اصلی تویوتا ظاهر معمولی و نهچندان جذاب آن است که سبب میشود در بازار کشورمان از آن استقبال چندانی نشود. اما مزدا CX-۳۰ یک پکیج کامل از موتور قدرتمند، گیربکس عالی، کیفیت ساخت خوب، امکانات رفاهی و ایمنی بالا در کنار ظاهر جذاب است که میتواند توجه طیفها و اقشار مختلف را تا حد زیادی بهخود جلب کند.
درنتیجه این خودرو در جایگاه نخست رقابت با کراساوورهای جمعوجور رقیب دربازار قرار میگیرد. مزدا CX-۳۰ در کنار مزدا ٣ با مدل ٢٠٢٤ بهزودی توسط شرکت «آفتابخودرو» در دور آتی عرضه خودروهای وارداتی در آذرماه سال جاری در سامانه مختص این مدل خودروها عرضه خواهد شد .