عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
انتشار خبر افزایش رسمی قیمت خودروهای داخلی، بازار و مردم را به شوک فرو برد. البته این افزایش قیمت باعث میشود خودروسازان از بحران تولید با زیاندهی خارج شوند و فاصله قیمت بازار و کارخانه نیز در صورت بالا رفتن تیراژ تولید به حداقل برسد.
تا پیشاز این هم به دلیل تیراژ پایین تولید، خودروهای داخلی با قیمتی بالاتر به دست مصرفکننده نهایی میرسیدند اما حالا اگر این بالا رفتن قیمت بر بازار آزاد تاثیر چندانی نگذارد، آنگاه میتوان امیدوار بود با افزایش تعداد تولید خودرو در کشور، مدت زمان انتظار مردم برای خرید خودرو از کارخانهها نیز به شدت کاهش یابد.
ولی ازسویدیگر وجود مشکلات زیرساختی در صنعت خودرو ایران باعث شده است خودروسازان امکان تولیدات رقابتی نداشته باشند و همواره از زیانده بودن تولید سخن بگویند.
تعداد بالای نیروی انسانی ناکارآمد در بدنه خودروسازی با حقوقهای بالا ازیکسو و قدیمی بودن تکنولوژی ازسویدیگر باعث شده است همواره خودروسازی ایران با چالش سود و زیان مواجه باشد.
حالا اما همین شوک قیمتی، نمایندگان مردم در مجلس را نیز تحت تاثیر قرار داد بهطوریکه کمیسیون تلفیق مجلس که هفته گذشته تعرفه واردات خودروهای نو به کشور را از ۱۰۰درصد به ۸۰درصدکاهش داده بود اما در مواجهه با افزایش قیمت خودروهای داخلی بار دیگر دست به کاهش تعرفه زد و اینبار تعرفه واردات خودروهای صفرکیلومتر خارجی برای ورود به خاک سرزمینی ایران تنها باید ۶۰درصد عوارض گمرکی پرداخت کنند؛ این بدان معناست که خودروسازان داخلی اگرچه مجاز به بالا بردن قیمتهای خود شدند اما رقبای سرسختی را در کنار خود حس خواهند کرد که هر یک با پیشینهای روشن قرار است خودروهایشان را با ۴۰درصد تعرفه پایینتر، در سال ۱۴۰۴وارد کشور کنند.
اگرچه کاهش تعرفه نیز به تنهایی نمیتواند کار خاصی برای تسهیل ورود خودرو به کشور انجام دهد و درنهایت این میزان منابع ارزی موردنیاز برای واردات خودرو است که حرف آخر را میزند.
اما میتوان این امید را داشت که خودروسازان با همین مصوبه؛ اندک تحولی در نظام منابع انسانی، مالی و هزینهکردهای خود ایجاد کنند و درنهایت تدبیری برای همکاری مشترک با خودروسازان بزرگ دنیا و حتی چین برای تولید محصول با قیمت تمامشده پایینتر در داخل بیندیشند.
اینجاست که میتوان به رضایت مردم و مصرفکنندگان نهایی خودرو امیدوار بود؛ در غیر اینصورت نباید از یاد برد که واردات خودرو، باز و بسته کردن ثبتسفارشها و ... همگی در دست دولت است و هر زمان که میزان منابع ارزی کشور کاهش یابد اولین بازاری که به سراغش خواهند رفت؛ بازار جذاب خودرو است.
اگرچه اقدام کمیسیون تلفیق در اصلاح تعرفه واردات خودرو میتواند شوک لازم به خودروسازان را برای اصلاح روند تولیدات اعمال کند اما بهنظر میرسد نمایندگان مردم مجلس برای اصلاح ساختار خودروسازی و بازار خودرو در کشور باید فکری اساسی کنند تا برای همیشه مردم مشکلی به نام خرید و تامین خودرو را به ذهن بسپارند.