وجود سقف پرداخت برای پرداخت خسارت افت قیمت خودرو
یکی از الزامات اجرای مصوبه افت قیمت، ابلاغ دستورالعمل نحوه محاسبه خسارت کسر قیمت وسیلهنقلیه به شرکتهای بیمه بود؛ موضوعی که مجید مشعلچی، قائممقام رئیسکل بیمه مرکزی درباره آن گفت: موضوع محاسبه افت قیمت خودرو از همان ابتدای قانون بیمه شخصثالت دارای اختلاف نظرات مختلفی میان صاحبنظران بود. بر این اساس در سنوات مختلف بحث افت قیمت به شکل موردی و پس از شکایت بیمه شده به مراجع قضایی و گرفتن حکم، توسط شرکت بیمهگر پرداخت میشد و بر این اساس در محاسبه بیمهمرکزی برای حق بیمه سال آینده هم این موضوع نمیآمد.
سال گذشته بیمهمرکزی نامهای زد و از مجلس استفساریهای برای تسریع در پرداخت خسارت ناشیاز افت قیمت توسط شرکتهای بیمه دریافت کردیم. در نهایت این موضوع در دولت نهایی و اعلام شد که بیمه مرکزی آییننامه اجرایی را آماده کند.
همچنین معاون توسعه و نوآوری بیمه مرکزی درباره اجرای دستورالعمل نحوه محاسبه خسارت کسر قیمت وسیلهنقلیه گفت: در آییننامه مربوط به افت خسارت خودرو، جزئیات مربوط به شکل کاملی مشخص شده است و فرمولی برای محاسبه افت قیمت طراحی شده که متاثر از سه فاکتور ارزش وسیلهنقلیه، شدت و ضعف آسیب وارد شده به وسیلهنقلیه و سن و کارکرد وسیلهنقلیه است. این سه فاکتور با ضرایب و تناسباتی کنار هم قرار میگیرند و به تناسب، خسارت افت قیمت خودرو مشخص میشود. باید اشاره کرد یک سقف پرداخت هم برای این کل خسارت دیده شده است.
برخی قطعات از پرداخت افت قیمت خودرو مستثنا هستند
معاون مرکز مدیریت ریسک و تدوین مقررات بیمه مرکزی نیز در این باره بیان کرد: سقف مالی پرداخت خسارت افت قیمت ۲۰درصد ارزش خودرو خواهد بود. درحالحاضر خسارت مالی از محل بیمه شخص ثالث انجام میشود که در آبانماه به تصویب شورای عالی بیمه رسید و در این فرآیند تغییر خاصی ایجاد نشده، اما طبق این دستورالعمل جزئیات بیشتری به آن اضافه شده است.
وی در ادامه اظهار کرد: همه کنترلهایی که سابقا شرکتهای بیمه در این خصوص انجام میدادند، هنوز هم انجام میشوند. در رابطه با افت قیمت نیز این رقم براساس دستورالعمل و فرمول مشخص، میزان آسیب دیدگیها و مواردی ازجمله ارزش هر وسیلهنقلیه محاسبه میشود.
معاون مرکز مدیریت ریسک و تدوین مقررات بیمه مرکزی تاکید کرد: مطابق فرمول محاسبه افت قیمت خودرو، خودروهای تا سن ۱۰سال مشمول این قانون میشوند و این رقم حداکثر معادل گرانترین خودرو متعارف است و در خصوص وسایل نقلیهای که ارزش آنها کمتر از مبلغ مذکور است، ارزش معاملاتی بلافاصله قبل از وقوع حادثه با نظر موسسه بیمه، ارزیاب مستقل خسارت بیمه، کارشناسان رسمی دادگستری و قوه قضاییه لحاظ میشود.
بهروز بستگانی در ادامه اظهار کرد: در دستورالعمل نحوه محاسبه خسارت کسر قیمت وسیلهنقلیه توسط بیمه مرکزی، برخی قطعات خودرو مانند چراغها، جلو پنجره، آینهها، شیشهها و ... که پیش از این نیز محاسبه نمیشدند، از پرداخت افت قیمت خودرو مستثنا شدهاند.
در نهایت باید تاکید کرد در این دستورالعمل، در عبارت «وسایلنقلیه» منظور وسایل نقلیه سواری و سواری- کاری است. حالا بنابر اعلام قبلی بیمه مرکزی ایران، از اول دیماه دستورالعمل نحوه محاسبه خسارت افت قیمت وسایل نقلیه اجرایی میشود؛ بحثی که امید است کمی از چالشهای حادثهدیدگان تصادفات رانندگی را مرتفع کند.