خاموشی‌ های زمستانی خودرو

سرمای هوا باعث سفت شدن روغن موتور خودرو و فشار بیشتر به باتری در لحظه استارت زدن و روشن شدن می‌شود.

همچنین لوازم الکتریکی خودرو مانند سیستم صوتی، پنجره‌های برقی و... برای فعالیت نیاز به مصرف برق بیشتری داشته و نیروی بیشتری از باتری می‌گیرند. این شرایط قدرت و توان باتری خودرو را کاهش داده و استارت‌زدن آن را با مشکل روبه‌رو کند. به این‌ ترتیب روغن موتور نقش مهمی در محافظت از باتری و موتور دارد.

از این‌رو برنامه مشخصی برای تعویض روغن خودرویتان به‌خصوص در ماه‌های سرد داشته باشید زیرا ویسکوزیته بیشتر روغن قدیمی نسبت به روغن جدید، حرکت موتور را با مشکل بیشتری مواجه می‌کند. بیایید یک مثال بزنیم. یک شیشه عسل را تصور کنید که در جای بسیار گرمی قرار دارد یا در مجاورت حرارت بالاست. در این حالت، عسل در رقیق‌ترین حالت ممکن است و کمترین ویسکوزیته را دارد. حالا همین شیشه عسل را برای چند ساعت، درون یخچال قرار دهید.

در این حالت، عسل سفت و محکم شده و در غلیظ‌ترین حالت ممکن است و بیشترین ویسکوزیته را دارد. شبیه همین اتفاقی که برای عسل در دماهای کم و زیاد رخ می‌دهد، برای روغن‌موتورها هم به‌وجود می‌آید. برخی خودروسازان، در دفترچه راهنمای مشتری، صراحتا اعلام کرده‌اند فقط باید از یک نوع روغن موتور، برای هر چهارفصل سال استفاده کرد. مدل‌هایی مثل نیسان قشقایی پارس‌خودرو، رنو تندر، مگان پارس‌خودرو و چانگان CS۳۵ ازجمله این خودروها هستند.

اما برخی دیگر از خودروسازان دو نوع مختلف (روغن موتور مناسب فصل گرما و روغن موتور مناسب فصل سرما) را به مالکان محصولات‌شان پیشنهاد داده‌اند.

مدل‌هایی مثل نیسان پیکاپ و رونیز، ماکسیمای پارس‌خودرو و چری آریزو۶ مدیران‌خودرو، ازجمله این خودروها هستند که دو نوع روغن موتور برای آنها توصیه شده است. علاوه‌بر این، نوع شهر محل سکونت‌تان نیز در جواب این پرسش، می‌تواند تاثیر داشته باشد.

برخی شهرهای کشور، شرایط آب و هوایی متفاوتی در تابستان و زمستان دارند. به عنوان مثال، در اکثر تابستان‌ها مردمان اهواز دمای بالای ۵۰درجه را تجربه می‌کنند. اما اگر به قسمت‌های شمال غربی کشور (به‌خصوص آذربایجان غربی) برویم، شهرهایی مانند چالدران که در تابستان‌ها، هوای بسیار خنکی دارد که شاید به ۲۰ درجه هم نرسد. به این ترتیب روغن موتوری که تابستان‌ها، در شهری مثل چالدران استفاده می‌شود، نمی‌تواند برای شهری مثل اهواز هم مناسب باشد. غلظت روغن موتور، با دما، نسبت معکوس دارد.

بنابراین هرچقدر هوا سردتر و سردتر می‌شود، باید از روغن موتوری استفاده کنید که غلظت کمتری داشته و رقیق‌تر باشد؛ یعنی درجه ویسکوزیته (گرانروی) آن، کمتر باشد. استفاده از روغن موتور رقیق در فصل سرما، باعث شده تا موتور زودتر روشن شود و روغن نیز سریع‌تر به اجزای مختلف موتور برسد.

به‌عنوان‌مثال، روغن موتور مناسب هاوال H۲ در شهرهایی که دمایی بیش‌از منفی ۳۰ درجه دارند، از نوع ۵w۴۰ است. اما برای شهرهایی با دمای کمتر، بهمن موتور استفاده از روغن موتور ۰w۴۰ را به شما توصیه کرده است. البته هیچوقت به فکر تغییر نوع روغن موتور نباشید؛ مثلا اگر در دفترچه راهنمای خودرو، روغن موتور ۱۰ دابلیو ۴۰ به شما توصیه شده، یعنی هم در تابستان و هم در زمستان، باید از همین گرانروی استفاده کنید و سراغ روغن موتوری همچون ۲۰ دابلیو ۵۰ نروید.

اگر خودروهای تولید داخلی دارید، به تغییرات دمایی، حساسیت چندانی نداشته باشید. هیچ الزامی ندارد که در تابستان و زمستان، هزینه و زمان صرف کنید و نوع روغن موتور خودرویتان را تغییر دهید. حتی در صورت توصیه سازنده و حضور در شرایط آب‌و هوایی خاص نیز تغییر نوع روغن موتور، فقط باید با اجازه نمایندگی و در نمایندگی خودروسازان، انجام شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =