قیمت‌ گذاری خودرو

به نظر می‌رسد با توجه به نیازمندی کشور به رشد و رونق اقتصادی، تغییر رویکرد فعلی سیاستگزار نسبت به استمرار در اعمال سیاست‌های قیمت‌ گذاری دستوری ضروری است. یکی از مواردی که باید در این خصوص موردتوجه قرار گیرد، نحوه مداخله دولت در قیمت‌گذاری دستوری است که اغلب نادیده انگاشته می‌شود.

حال در این رابطه علی رحمتی، اقتصاددان به بیان نظرات خود پرداخته است.

آیا در بورس کالا نیز قیمت‌گذاری دستوری انجام می‌شود؟

دولت‌ به بهانه کنترل تورم دست به مداخلاتی در بازارهای کالایی می‌زند که شامل کنترل مستقیم قیمت‌ها یا قیمت‌های دستوری است. اگرچه در ظاهر قیمت‌گذاری دستوری، نرخ کالاها را کنترل می‌کند اما در واقعیت مشکلات زیادی را به وجود می‌آورد متاسفانه دخالت‌ها حتی در بورس کالا هم رخ می‌دهد. گاه در رینگ صنعتی و صادراتی نرخ ارز را تعیین می‌کنند و قیمت پایه را تغییر می‌دهند.

قیمت‌گذاری دستوری چه اثراتی در بازارهای مختلف به دنبال دارد؟

باید به این مساله توجه داشت قیمت‌گذاری دستوری منجر به فرار سرمایه می‌شود. این مساله مشکلات عدیده‌ای برای تولید داخلی ایجاد می‌کند، به‌طوری‌که‌ نه‌تنها اشتیاق صاحبان سرمایه را برای سرمایه‌گذاری در کشور کاهش می‌دهد، بلکه درنهایت به فرار سرمایه نیز دامن می‌زند.

مشکل دیگری که ناشی‌از قیمت‌گذاری دستوری است، ایجاد بازار سیاه و کمبود کالا به‌شمار می‌آید که باعث می‌شود به صورت دستوری قیمت‌ها پایین نگه داشته شود که در این وضعیت تولیدکنندگان نیز چندان تمایلی به تولید و عرضه محصولات خود نداشته باشند. این موضوع درنهایت منجر به آشفتگی در بازارهای مختلف که در آن قیمت‌گذاری دستوری صورت می‌گیرد، ازجمله بازار خودرو می‌شود.

آیا در این وضعیت در بازار اختلال ایجاد می‌شود؟

بله، اختلال در فرآیندهای بازار هم از موضوعات دیگر مربوط به قیمت‌گذاری دستوری است زیرا این سیاست می‌تواند به ایجاد اختلال در مکانیزم بازار هم منجر شود. این مشکلات به ویژه در بخش‌های تولیدی و صنعتی باعث کاهش بهره‌وری می‌شود که نتایج زیان بار آن را امروز در اقتصاد ایران شاهد هستیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =