کد خبر: 253173
تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۶
حسین نظریان

حسین نظریان در سرمقاله روز " شنبه ۲۷ بهمن۱۴۰۳ " روزنامه دنیای خودرو، به موضوع «مضررات کار بی برنامه صنعت خودرو ایران» پرداخت.

رئیس شورای سیاستگزاری روزنامه «دنیای خودرو» در این باره نوشت:

بیش‌از 15‌سال است که در «دنیای‌خودرو» به کَرات و مَرات درباره ضرورت تدوین یک استراتژی جامع و حُسن نظارت بر اجرای آن در صنعت خودرو ایران می‌نویسیم و پیوسته درباره مضرات کار بی‌برنامه هشدار داده‌ایم، دریغ از یک واکنش یا پاسخگویی از بخش سیاستگزاری صنعتی!

ازآنجاکه مدیران واحدهای خودروساز چه بخش‌خصوصی و چه دولتی مجری سیاست‌های ترسیم‌شده از سوی وزارت صمت هستند، کار صنعت خودرو ایران به جایی رسیده است که اگر خبری درباره حتی ادغام دو شرکت خودروساز چین منتشر شود؛ سایه ابهام و تردید در بعضی از واحدهای خودروساز ایرانی می‌افتد و برنامه‌های کاری آنها را متزلزل می‌سازد.

اواخر هفته گذشته خبر ادغام دو شرکت چینی «چانگان» و «دانگ‌فنگ» ازسوی رسانه تحلیل بازار منتشر شد. این دو شرکت حداقل با 5 واحد خودروساز ایران یعنی ایران‌خودرو، سایپا و ... همکاری دارند و اوج همکاری آنها با طرف‌های ایرانی منحصربه فروش قطعات منفصله (CKD) و یا خودروهای CBU در دو دهه گذشته بوده است و نه انتقال تکنولوژیِ طراحی و ساخت قطعات و مجموعه‌های خودرو. شاید به همین‌دلایل است که صنعت خودرو ایران در دو دهه گذشته گام موثری در راه توسعه برنداشته است.

چنانچه شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی هم قطعاتی جهت رفاه خریداران وَلو به صورت «آپشن» را طراحی و ساخت‌داخل کنند؛ مورد بی‌مِهری واحدهای خودروساز داخلی قرار گرفته و پس از 2 یا 3ماه سر دوانیده‌شدن و دَوَل‌خوردن پاسخ منفی دریافت می‌کنند و از نوآوری‌های خود پشیمان می‌شوند.

شرایط حاکم برصنعت خودرو ایران به ‌گونه‌ای است که سیاست‌ها مطلوب نیست و مدیران واحدها نیز آسان‌ترین راه را برای ادامه کار خود برمی‌گزینند؛ چرا؟ چون:

به سـود مقطعی دل، شاد دارند
امـــید ملتی بر بــاد دارنــد
کُـره و مـالزی و کشور چــین
که چون ما بوده‌اند روز نخستین
زِ ایــران گوی سبقت را ربودند
چه خودروها به ما صادر نمودند!!

در متن خبر ادغام «چانگان» و «دانگ‌فنگ» اشاره‌ای هم به امریه دولت چین به دو شرکت مذکور شده بود مبنی‌بر اینکه پس‌از ادغام نباید با شرکا و همکارانی که تیراژ تولید پایین دارند؛ ادامه همکاری دهند و شاید مفهوم دیگر آن خروج «چانگان» و «دانگ‌فنگ» از ایران باشد که مایه امیدواری است چون در آن صورت داخلی‌سازی قطعات و مجموعه‌های خودرو الزاما افزایش خواهد یافت.

فرجام سخن اینکه: وزیر محترم صمت که مسئول اول سیاستگزاری صنعتی کشور است باید پاسخگو باشد که چرا تاکنون اقدام به تدوین استراتژی و راهبرد جامع برای صنعت خودرو نشده است و همچنان سیاستِ کاری وزیران سابق ادامه می‌یابد!! به‌هرحال باید به خود بیاییم و بدانیم که با عنایت به توانمندی‌های صنعتی موجود کشور و زیربناها و ساختارهای آن دست از ادامه کارهای بی‌برنامه و روزمره برداریم و با اتکا به راهبرد جامع مدون در این صنعت گام برداریم درغیر این صورت باید بسراییم و بخوانیم:

چون سیاستگزاریش غلط است
هر زمـان می‌رود بـر آن بیداد
وَر نه ما هم به قـدر چیـنی‌ها
بهره داریم زِ هـوش و استعداد

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 13 =