دیپ‌ سیک

در روزهایی که هوش مصنوعی DeepSeek چین سر و صدای زیادی به پا کرده است، جیلی اعلام کرد در نسل بعدی خودروهای هوشمند خود از این مدل هوش مصنوعی استفاده خواهد کرد.

خودروسازان چینی به‌سرعت درحال پذیرش مدل هوش مصنوعی دیپ‌سیک برای قدرت بخشیدن به خودروهای هوشمند خود هستند و محبوبیت این هوش مصنوعی چینی نیز با همین سرعت افزایش می‌یابد.

هوش مصنوعی دیپ‌سیک روزانه بیش‌از 20 میلیون کاربر فعال دارد. خودروسازان چینی نیز باتوجه‌به این موضوع، می‌خواهند در ادغام این هوش مصنوعی در خودروهای جدید و هوشمند خود پیشگام باشند.

هه ژیائوپنگ، مدیرعامل ایکس‌پنگ معتقد است طی دهه آینده، هوش مصنوعی تغییراتی جدی در صنعت خودرو ایجاد خواهد کرد. این تغییرات فراتر از الکتریکی‌سازی هستند.

در سوی دیگر، لی شیانگ، رئیس خودروسازی Li Auto، نیز تاکید کرد برقی‌سازی خودروها نیمه اول مسیر توسعه است. نیمه‌دوم این مسیر برعهده هوش واقعی یعنی هوش‌مصنوعی قرار دارد. استفاده از هوش‌مصنوعی واقعی تنها راه ساخت خودرو هوشمند است.

پذیرش هوش مصنوعی در خصوصی‌ترین خودروساز چین

جیلی نخستین شرکت خودروساز چینی بود که اعلام کرد از هوش مصنوعی دیپ‌سیک در خودروهایش استفاده می‌کند.

این شرکت 6 فوریه اعلام کرد مدل هوش مصنوعی اختصاصی خود را براساس DeepSeek و با نام R1 DeepSeek تکمیل کرده است.

پس‌ازآن نیز Zeekr که زیرشاخه جیلی به حساب می‌آید، مدل اختصاصی خود به نام Kr AI را معرفی کرد. جیلی قصد دارد از تکنیکی به‌نام Distillation Training استفاده کند که در آن خروجی مدل پیشرفته‌تر و بزرگ‌تر R1 شرکت DeepSeek، مدل کنترل خودرو Xingrui جیلی را آموزش می‌دهد و بهبود می‌بخشد.

در اصل، این یک کلاس آموزشی برای هوش مصنوعی خواهد بود، جایی که مدل کوچک‌تر از مدل بزرگ‌تر یاد می‌گیرد. این هوش مصنوعی نیز براساس DeepSeek توسعه یافته است.

همراه با هوش مصنوعی Zeekr، دستیار کابین این خودروها به نام AI Eva نیز راه‌اندازی خواهد شد. دیگر خودروسازان چینی نیز به‌دنبال استفاده از هوش مصنوعی DeepSeek در خودروهایشان هستند.

دانگ‌فنگ تصمیم دارد این مدل را در برندهای وویا، واریور، فورتینگ و eπ استفاده کند. برند کیوآن از چانگان، لیپ‌موتور از استلانتیس، جی‌اسی‌سی و گریت‌وال‌موتورز نیز اعلامیه‌های یکپارچه‌سازی مشابهی اعلام کردند.

با ادغام هوش‌مصنوعی دیپ‌سیک در مدل‌های هوشمند خودروسازان چینی، انتظار می‌رود نسل بعدی خودروهای چینی به این قابلیت‌ها مجهز شوند: «قابلیت مکالمه از راه دور همراه با درک لحن، شناسایی اهداف و مقاصد راننده و توسعه سریع‌تر فرآیند یادگیری.»

مدل Xingrui که در ۱۱ ژانویه ۲۰۲۵ معرفی شد، به‌عنوان اولین مدل هوش مصنوعی کامل و تمام‌سناریو در صنعت خودرو شناخته می‌شود که البته شامل سه مدل پایه است که عبارتنداز مدل زبان (برای پردازش و تحلیل زبان طبیعی)، مدل چندرسانه‌ای (برای پردازش داده‌هایی مانند تصاویر، صدا و ویدیو) و مدل دوقلوی دیجیتال (برای شبیه‌سازی وضعیت‌ها و سیستم‌های واقعی).

از پردازش کلان داده تا روش‌های مشابه‌سازی

هوش مصنوعی برپایه پردازش حجم عظیمی از اطلاعات شکل می‌گیرد که در مورد نمونه‌های چت‌بات مرسوم عموما از کتابخانه‌ای از پیش تعریف‌شده به عنوان نمونه «حداقل» اولیه این پردازش کلان داده استفاده می‌شود و پس از آن به مرور قدرت تحلیل افزایش پیدا می‌کند. اما روش دیگری هم در هوش‌های مصنوعی چینی مورد استفاده قرار گرفته که در واقع نمونه‌برداری از الگوهای پردازشی رقبای آنهاست. یکی از مراحل کلیدی این نوع یکپارچه‌سازی، آموزش تقطیر (Distillation Training) است.

در این روش، دانش مدل هوش مصنوعی بزرگ‌تر (مدل معلم) به مدل کوچک‌تر (مدل دانش‌آموز) منتقل می‌شود تا مدل کوچک‌تر بتواند با منابع محاسباتی کمتر و کاهش زمان پردازش عملکردی نزدیک به مدل اصلی ارائه دهد.

به این ترتیب هزینه‌های پردازش و درنظر گرفتن کلان داده اولیه کاهش یا به طور کامل حذف می‌شود و به سمت استفاده صرف از هزینه‌های پردازش در لحظه می‌رویم که باعث شده است قابلیت رقابت‌پذیری نمونه‌های چینی افزایش پیدا کند. به این ترتیب ظاهرا صنعت خودرو چین در آستانه تحول بزرگ دیگری قرار دارد.

پیش‌بینی می‌شود در روزهای آینده، خودروسازان بیشتری به سمت هوش مصنوعی دیپ‌سیک حرکت کنند تا از قافله عقب نمانند. با این روند، به‌نظر می‌رسد که چین درحال ساخت هوشمندترین خودروهای جهان است.

با ادغام دیپ‌سیک در خودروهای هوشمند، خودروسازان قادر خواهند بود قابلیت‌های پیشرفته‌ای را به ارمغان بیاورند.

ازجمله این قابلیت‌ها باید به موارد زیر اشاره کنیم: تعامل صوتی طبیعی‌تر؛ خودرو دستورات راننده را با دقت بیشتری درک می‌کند، مکالمات چندمرحله‌ای و درک بهتر متن؛ خودرو می‌تواند با کاربران مکالمات طولانی و هوشمندانه داشته باشد، شناسایی دقیق‌تر قصد راننده و تصمیم‌گیری بهتر متناسب با رفتار راننده و در نهایت توسعه سریع‌تر هوش مصنوعی و بروزرسانی و بهینه‌سازی سریع‌تر مدل‌ها در آینده‌ای نه‌چندان دور.

مقصد نهایی هوش مصنوعی در صنعت خودرو

اخیرا پان جیان؛ یکی از مدیران ارشد CATL در داووس اعلام کرد صنعت خودروهای برقی چین در حال انتقال از حالت EV (وسیله‌نقلیه برقی) به EIV (وسیله‌نقلیه برقی هوشمند) است.

از نظر او حرف I بخش جدایی‌ناپذیر از رشد سریع بازار خودروهای برقی چین بوده و این رشد قابل‌توجه ریشه در ترکیب عالی قوای محرکه برقی و تکنولوژی‌های هوشمند دارد. برقی‌سازی باعث شده است هوشمندسازی خودروها امکان‌پذیر شود و مشتریان بتوانند از ویژگی‌های جدیدی که خودروهای بنزینی نمی‌توانند فراهم کنند، لذت ببرند.

جیلی در ژانویه ۲۰۲۵ تعداد ۲۶۶,۷۰۰ دستگاه خودرو به فروش رساند که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۲۷درصدی را نشان می‌دهد.

از این تعداد، خودروهای انرژی جدید (برقی و هیبرید) سهم فروش ۱۲۱,۱۰۰ دستگاهی داشته‌اند که به معنی رشد فروش حدود ۸۴درصدی بوده است.

شاید ادغام سیستم‌های پیشرفته‌ هوش مصنوعی با خودروهای برقی به یک نکته‌ متمایزکننده ازسوی خریداران به‌شمار رود. احتمالا موضوع مهم‌تر در آینده مربوط‌به تقابل جیلی با محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی آمریکا و اروپا بر هوش مصنوعی دیپ‌سیک‌ خواهد بود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 9 =