چهار سال بعد از عرضه ساینا، سایپا با شعار «یک تغییر به موقع» موفق شد اولین فیسلیفت این خودرو کلاس B (شهری) را در اسفند ۹۹ به بازار بفرستد. گرچه سایپا در این نسخه نیز از همان موتور ۱۵۰۳ سیسی M۱۵ استفاده کرده که قدرت ۸۷ اسب بخار را با گشتاور ۱۲۸ نیوتنمتر تولید میکند، اما این پیشرانه در ساینا اس به دریچه گاز برقی مجهز شده و برای پاسکردن مجوزهای زیستمحیطی نیز به استاندارد آلایندگی یورو۵ ارتقا داده شده است.
نکته دیگر اینکه سایپا، با فیسلیفتی قابل قبول در قسمت جلو و عقب بدنه، فرمان و صفحه کیلومتر خودرو، موفق به تغییر چهره دلنشینی در جدیدترین عضو خانواده S۲۰۰ شده که آن را به یک سدان جوانپسند و درعینحال یک خودرو خانوادگی ارتقایافته تبدیل کرده است.
تفاوتهای ظاهری ساینا نیوفیس با سری قبلی ساینا در این موارد هستند: جلو پنچره کرومی جدید، سپر جلوی جدید، اضافهشدن چراغ روشنایی روز (دیلایت)، سپر عقب جدید، دیفیوزر جدید عقب، چراغهای عقب جدید، الگوی جدید درِ صندوق عقب، غربیلک فرمان جدید با طرح دیکات. اما همین چهره متفاوت ساینا اس در کنار برخی آپشنها و تغییرات فنی، با توجه به قیمت رقابتی در کارخانه و بازار که ارزانتر از بسیاری خودروهای قدیمی و تکراری و نیز خودروهای نسبتا بهروز است، توجه علاقهمندان را به خود جلب کرده و به گفته فعالان بازار؛ استقبال از آن رو به افزایش است. ساینا اس همچنین جزو خودروهای پراستقبال در پیشفروشها و فروشهای فوقالعاده سایپا نیز بوده است.
* نظرات خریداران در مورد ظاهر خودرو
طبیعی است مشتریانی که این خودرو را خریدهاند، در وهله نخست ظاهر آن را پسندیده است. یکی از خریداران درباره نمای بیرونی این خودرو معتقد است: «کلیات طراحی جلو ساینا اس شبیه هوندا سیویک ۲۰۱۳ است. تناسب اندازه جلوپنجره با شبکه سپر هم در این خودرو بهخوبی رعایت شده است.
طراحی صندوق و چراغهای عقب ساینا اس هم ترکیبی از نمای عقب رنو سیمبل و بامو ۳۲۰آی ۲۰۰۸ است، اما امضای طراحی جدید سایپا را روی برخی قسمتهای خودرو مانند دیفیوزر و چراغ روی آن میتوان دید که مشابه خودرو شاهین است.»
* نظرات خریداران در مورد عملکرد و امکانات خودرو
یکی از مالکان ساینا اس که تجربه رانندگی با آن در داخل و بیرون شهر را داشته، ذیل یکی از صفحات معرفی این خودرو در فضای مجازی نوشته است: «صدای موتور در داخل کابین پایینتر از چیزی است که قبل از تحویل خودرو انتظار داشتم. استحکام و عایقبندی بدنه هم مورد پسندم بود. سقف این خودرو، کاپوت و سطح صندوق عقب آن محکم هستند. کافی است سقف برخی خودروهای داخلی را دست بزنید و مقایسه کنید.»
یکی دیگر از دارندگان این خودرو در مورد سواری آن میگوید: «سواری نرم ساینا اس به شکلی است که اکثر ضربههای ریز و درشت را جذب میکند و سرنشینان راحت هستند. جنس داشبورد و روکش درها هم از جنس تزریقی و مشابه ۲۰۷ و برخی خودروهای چینی است و صدای جیرجیر برخی خودروهای داخلی از آنها شنیده نمیشود. مورد مثبت بعدی، گیربکس خودرو است که آن هم نرم کار میکند و برای حفظ قدرت ماشین نیاز نیست مدام با دنده بازی کنید. از آپشنهای خوب ماشین هم میتوان به صفحه کیلومتر جدید آن اشاره کرد که اطلاعات مفیدی از دمای هوا تا وضعیت دنده را در اختیار راننده قرار میدهد، همچنین سیستم صوتی بلوتوثی که البته انتظارم از بلندگوهایش بیشتر بود.»
یکی از خریداران نیز با استقبال از استاندارد ISOFIX این خودرو میگوید: «برای ما که بچه کوچک داریم، استاندارد بودن صندلیهای عقب از لحاظ نقاط اتصال صندلی ایمنی کودک بسیار مهم است.»
گفتنی است؛ ساینا اس مانند برخی از نسخههای قبلی ساینا و بسیاری از خودروهای ارتقایافته داخلی، به سنسور پارک عقب، شیشههای جلو و عقب برقی، آینههای جانبی برقی با گرمکن و سیستم تهویه نیمهاتوماتیک با نمایشگر دیجیتال نیز مجهز است.
* منتقدان و حامیان
در این میان، برخی خریداران بهرغم ابراز رضایت کلی خود از ساینا اس، از نبود سینی زیر موتور، شتابگیری پایینتر نسبت به برخی خودروهای داخلی دارای موتور حجیمتر و تاخیر یکثانیهای دریچه گاز برقی پس از فشار دادن پدال گاز انتقاد کرده و برخی دیگر پاسخ دادهاند که این قوای محرکه جزو پیشرانههای کماستهلاک و کممصرف در بازار ایران شناخته میشود و مثل برخی پیشرانههای داخلی سابقه آتشگرفتن و خرابیهای وقت و بیوقت واشر سرسیلندر را ندارد. یکی دیگر از خریداران ساینا اس درخصوص وجود نشانگر تعویض دنده (GSI) روی صفحه کیلومتر آن میگوید: «پشت آمپر خودرو من فقط در حالت دنده عقب، حرفR و شکل سنسور دندهعقب نمایش میدهد و برای بقیه دندهها شماره دنده را نشان نمیدهد، اما وقتی دور موتور از حدی بالاتر میرود، نشانگری روی صفحه ظاهر میشود که پیشنهاد میکند دنده را افزایش بدهم.»
* تفاوتهایی که جلب نظر میکند
بسیاری از خریداران ساینا اس به این مورد اشاره کردهاند که در این خودرو برای بالارفتن عمر دریچه گاز، تا کلاچ نگیرید ماشین استارت نمیخورد یا وقتی سوییچ را باز میکنید، آمپرها مثل خودروهای خارجی بالا میروند و دوباره برمیگردند. ازجمله دیگر موارد مثبتی که توجه خریداران را جلب کرده، این است که در صورت باز بودن هرکدام از درهای خودرو، مانیتور کوچک وسط صفحهکیلومتر نشان میدهد کدام در باز است. نمایش دنده عقب روی صفحه و پیشنهاد سبککردن دنده در دورهای بالا نیز برای مشتریان جذاب بوده است. سیستم سیمکشی مالتیپلکس، صندوقپران روی سوییچ، هشدار بوق در هنگام باز ماندن درها پس از قفل کردن با ریموت (مشابه دزدگیر)، دیلایت و چراغ بدرقه نیز ازجمله آپشنهایی بوده که در جلب رضایت خریداران موثر بوده است.
* تمایزات نهان اما مهم
اما آنچه یک خودرو را به گزینه مطلوب خرید تبدیل میکند، صرفا ویژگیهای ظاهری یا آپشنهای آشکار آن نیست. در میان مصرفکنندگان نیز عدهای هستند که تخصصیتر برخورد میکنند و ارزش برخی مشخصهها فنی و ایمنی و استانداردها را بهخوبی میدانند. استاندارد محافظت از عابر پیاده و سامانه مدیریت و نظارت عملیاتی بر خودرو (BCM) ازجمله این استانداردها است. بهعنوان مثال؛ وقتی راننده دستور توقف حرکت برفپاککن را میدهد، سیستم BCM که یک سامانه خدمات هوشمند است، ابتدا کنترل میکند که برفپاککن در پایینترین سطح خود قرار داشته باشد و اگر چنین نبود، آن را به پایینترین سطح برمیگرداند و سپس قفل میکند، یا هنگامی که راننده دکمه گرمکن شیشه عقب را فشار میدهد، BCM زمان لازم را برای راهاندازی این قسمت محاسبه کرده و آن را فعال میکند. این یونیت کنترلی، علاوه بر اینکه راننده را نسبت به کارکرد صحیح و دور از خطر سیستمهای خودرو مطمئن میکند، میزان سیمکشیهای خودرو را کاهش میدهد.
از سوی دیگر، ساینا اس علاوه بر ترمز ضد قفل (ABS) و سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD)، به کمکی ترمز (BA) مجهز است. این سیستم که با نام دستیار ترمز نیز شناخته میشود، در بیشتر خودروهای روز دنیا به کار گرفته شده است و نقش اساسی در جلوگیری از بروز حادثه در ترمزهای ناگهانی ایفا میکند. تحقیقات نشان داده است بیشتر رانندگان در شرایط حساس و ناگهانی نمیتوانند تصمیم درستی درخصوص میزان مناسب فشردن پدال ترمز بگیرند و عمدتا پدال ترمز را بهاندازهای که بایسته است، فشار نمیدهند. اما این سیستم، فارغ از میزان فشردن پدال گاز از سوی راننده، بر اساس میزان سرعت خودرو بر فشار روغن ترمز میافزاید تا فشار وارده بر ترمزها بیشتر شود. در این حالت، فشار سیستم ABS نیز بیشتر خواهد شد تا از قفلشدن چرخها جلوگیری کند. به عبارت دیگر، سیستم BA همیشه هوای راننده را دارد تا در صورت نیاز در هنگام ترمزگیری، بسته به سرعت خودرو نیروی اعمالی بر ترمزها را افزایش دهد. این سیستم باعث میشود مسافت توقف خودرو بسیار کمتر زمانی باشد که خودرو فاقد این سیستم است.