صنعت خودروهای تجاری بهرغم تمام نیازی که در ناوگان حملونقل عمومی وجود دارد، در مقابله با مشکلات تولید کم آورده و به نظر میرسد آمار تولید این خودروها در مسیر نزولی افتاده است.
براساس آمارهایی که سه تجاریساز بزرگ دولتی و خصوص اظهار کردهاند، تولید این خودروها در دو ماهه نخست سال جاری کاهش یافته و در برخی سگمنتها و محصولات بهطور کلی متوقف شده است. این در حالی است که در فروردین و اردیبهشت سال گذشته وضعیت تولید این خودروسازان بهتر بود. شاید این افت تولید را بتوان در مواردی همچون کاهش تقاضا به دلیل افزایش قیمت نهایی محصولات و عدم تخصیص بهموقع ارز دانست.
این در حالی است که آمارهای وزارت صمت از وضعیت خودروسازان در دیگر بخشها همواره نشان از افزایش تولید هرچند با درصد ناچیز داشته؛ افزایشی که تحقق آن در بخش خودروهای تجاری در گرو تامین نقدینگی و تخصیص ارز است.
افت تولید تجاریساز بزرگ کشور در دو ماه ابتدای سال
ایرانخودرودیزل در سال جاری تولید اتوبوس، کامیون سنگین، کامیون سبک و ون و پیکاپ را ادامه داده است. براساس آماری که در سامانه کدال منتشر شده، این خودروسازی در اردیبهشتماه سال جاری، 991 دستگاه کامیون تولید و 586 دستگاه از آنها را به فروش رسانده است.
در بخش کامیونهای سبک نیز 111 دستگاه از این خودروها را به فروش رسانده است. آمار تولید ون و پیکاپ در این خودروسازی در اردیبهشتماه سال جاری 325 دستگاه بوده که 178 دستگاه از آن ها را به فروش رسانده است.
در دومین ماه از سال 1403، براساس آمارهای کدال، به نظر میرسد تولید اتوبوس در این خودروسازی به صفر رسیده است.
تولید اتوبوس، کامیون سنگین، کامیون سبک و ون و پیکاپ در این خودروسازی طی فروردینماه نیز به ترتیب 88 دستگاه، 369 دستگاه، صفر و 170 دستگاه بوده و آمار فروش آن ها نیز به ترتیب صفر، 20 دستگاه، 2 دستگاه و 28 دستگاه عنوان شده است.
این در حالی است که آمار تولید این خودروها در دو ماه ابتدایی سال گذشته به ترتیب نشاندهنده 118 دستگاه اتوبوس، یکهزار و 915 دستگاه کامیون سنگین، 69 دستگاه کامیون سبک و 712 دستگاه ون و پیکاپ بوده است.
بحران در تولید محصولات سایپادیزل
سایپادیزل در میان بزرگان تجاریسازی کشور در دوماهه ابتدایی سال جاری چندان شرایط مناسبی نداشته است. براساس آنچه در سامانه کدال منتشر شده، این تجاری ساز کشور در اردیبهشت ماه سال جاری تنها 48 دستگاه کامیونت تولید و یک دستگاه از آن را به فروش رسانده است.
همچنین آمارها نشان از آن دارند که در این مدت این تجاریساز داخلی 24 دستگاه کامیون سنگین به فروش رسانده است. تولید کامیون سنگین این خودروسازی در فروردینماه سال جاری صفر و فروش آن 20 دستگاه و تولید کامیونت هم 27 دستگاه با فروش صفر بوده است.
آمارها همچنین حاکی از آن است که در دو ماه ابتدایی سال گذشته این خودروسازی کشور وضعیت بهتری را در تولید این دو سگمنت تجربه کرده بود؛ تولید 162 دستگاه کامیون سنگین و فروش 112 دستگاهی در کنار تولید 200 دستگاه کامیونت و فروش 269 دستگاهی آن.
گرچه تولید خودروهای تجاری در سایپادیزل سال گذشته هم وضعیت مطلوبی نداشته، اما آمارهای منتشر شده روی کدال نشان از آن دارد که تولید در سال جاری شرایط بدتری دارد که میتواند در صورت تداوم در سالهای آتی خطوط تولید این خودروسازی را بهطور کامل متوقف کند.
تولید بهمندیزل بهعنوان بزرگترین تجاریساز بخش خصوصی هم با افت طی دو ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه بوده است. بر این اساس، در اردیبهشتماه سال جاری این خودروسازی 86 دستگاه کامیونت 6 تن، 115 دستگاه مینیباس و 43 دستگاه کامیون تولید کرده است.
تولید این خودروسازی اما در فروردینماه سال جاری تنها محدود به 34 دستگاه کامیونت، 6 تن و 2 دستگاه مینیباس بوده است. با اینحال اما آمارها نشان از آن دارد که بهمندیزل در دوماهه نخست سال 1402، موفق شد بود 515 دستگاه کامیونت 6 تن، 111دستگاه کامیونت 8 تن، 12دستگاه کامیونت 5 تن، 87 دستگاه مینیباس و 273دستگاه کامیون تولید کند و به ترتیب 501دستگاه، 72 دستگاه، 2دستگاه، 39دستگاه و 134 دستگاه از آنها را به فروش برساند.