از میان ۵ صنعت مهم یعنی صنعت خودرو و ساخت قطعات، صنعت فلزات اساسی، صنعت استخراج کانههای فلزی، صنعت فرآوردههای نفتی و صنعت محصولات شیمیایی تقریبا تمام صنایع وابستگی بالایی به مصرف برق و گاز دارند. بنابراین محدودیتهای وضعشده برای مصرف انرژی در صنایع، به کاهش تولید و به تبع آن کاهش مقادیر فروش و درنهایت سودآوری منجر خواهد شد.
اما آنچه حائزاهمیت بوده، این است که باتوجه به اثرپذیری قیمت فروش محصولات از نرخ دلار حواله و با توجه به افزایشی بودن این رقم، اثر تورمی ناشیاز مورد ذکرشده چندان مبالغ فروش را تحتتاثیر قرار نداده و حتی به افزایشی شدن آن منجر میشود. این درحالی است که باتوجه به محدودیتهای وضعشده در خصوص مصرف برق (تابستان) و مصرف گاز (زمستان)، طبیعی است مقادیر تولید و فروش صنایعی که مصرف برق دارند در تابستان و صنایعی که مصرف گاز دارند، در زمستان روند کاهشی داشته باشد.
اما نکته قابلتوجه این است؛ صنایعی که به مصرف هر دو نوع انرژی وابستگی دارند، شدت اثرپذیری از محدودیت انرژی و درنهایت کاهش تولید و فروش در آن صنایع بالاتر است. عملکرد صنعت خودرو و ساخت قطعات در ۵ماه سال۱۴۰۳ بهواسطه محدودیتهای ذکرشده و همچنین چالش تخصیص ارز و مشکلات مربوط به تامین قطعات و لوازم اولیه چندان مناسب نبوده است.
در واقع وضعیت موجود در این صنعت به گونه ای بود که برق، سه روز در هفته متوقف و در روزهای دیگر نیز گاه قطعیهای چندساعته از پیش اعلامنشده هم اتفاق افتاده است (در سال گذشته محدودیت برق ۲روز در هفته بوده است.)
مشکلات مربوط به تامین ارز در این صنعت به گونهای بوده که رقم ارز تخصیصی به میزان قابلتوجهی کاهش یافته و خودروسازان ملزمبه تولید قطعاتی شدهاند که پیش از این از طریق واردات تامین میکردند. صنعت فلزات هم که نقشی اساسی در تامین مواد اولیه صنعت خودرو و قطعات دارد مانند این صنعت با شدت بیشتری از محدودیتهای وضعشده متاثر است.
در واقع با توجه به وابستگی سیستم خردایش (تبدیل سنگ آهن به کنسانتره) و قوس الکتریکی (تولید شمشهای فولادی) به مصرف برق، قطعی برق به کاهش تولیدات این صنعت منجر شده است.
اغلب شرکتهای فعال این صنعت که نقش بسزایی در تولید شمش فولادی دارند، از نوع قوس الکتریکی بوده و تولید شمش فولاد بیشاز ۷۰درصد مصرف برق در زنجیره فولاد را به خود اختصاص میدهد.
آمار و ارقام مقادیر تولیدی در صنعت فلزات اساسی نیز بیانگر کاهش مقادیر تولید به میزان حدود ۳۰درصد کمتر از میانگین تولید یکسال اخیر در این صنعت است.