تفاوت لاستیک پهن و کم‌ عرض

انتخاب لاستیک مناسب برای خودرو اهمیت زیادی دارد. لاستیک باید برای عملکرد ایده‌آل در سطوح مخصوص خود طراحی شده و از آج کافی برخوردار بوده و همچنین با مشخصات کلی خودرو همخوانی داشته باشد.

واضح است که نوع و سایز متفاوت لاستیک می‌تواند هندلینگ، مصرف سوخت، کیفیت سواری و حتی میزان صدای ورودی به کابین را تغییر دهد. سازنده خودرو ابعاد و سایز مناسب هر خودرو را معمولا با یک برچسب روی رکاب یا در خودرو چسبانده است. همچنین می‌توان برای اطلاع از این موضوع دفترچه راهنمای خودرو را مطالعه کرد.

می‌توان لاستیک‌هایی کم‌عرض تر یا پهن‌تر از توصیه خودروساز را استفاده کرد اما این تغییرات نقاط مثبت و منفی خاص خود را خواهند داشت. به احتمال زیاد، با خرید لاستیک پهن یا کم‌عرض باید رینگ را نیز تعویض کرده و شاید حتی مجبور باشید تغییراتی را نیز در سیستم تعلیق و ترمز اعمال کنید. از طرفی انتخاب لاستیک بسیار پهن‌تر باعث خواهد شد لاستیک با گلگیر یا سپر سایش داشته باشد بنابراین توصیه می‌کنیم در زمان خرید لاستیک نو حتما به توصیه‌های خودروساز دقت داشته باشید. همچنین هزینه متوسط چهار حلقه لاستیک برای خودروهای معمولی در کشور حدود ۷میلیون تومان است، بنابراین با توجه به هزینه‌ای که متحمل می‌شوید باید بهترین گزینه ممکن را برای خودرو انتخاب کنید.

در بحث انتخاب لاستیک جدید برای خودروهای سواری و شاسی‌بلندها، نگرانی‌هایی وجود دارد اما یکی از مهم‌ترین مواردی که باید مدنظر قرار دارد، سایز لاستیک است. در حقیقت لاستیک انتخابی باید طبق توصیه سازنده خودرو، کاملا با رینگ آن تطابق داشته باشد؛ اما سایز مناسب لاستیک برای خودرو شما کدام است و آیا انتخاب لاستیک پهن یا کم‌عرض می‌تواند تفاوت زیادی ایجاد کند؟

قبل ورود به جزئیات مربوط به لاستیک‌های پهن و کم‌عرض بهتر است اطلاعات مهمی درباره ابعاد و سایز یک لاستیک را بیان کنیم. سایز لاستیک معمولا روی دیواره آن حک می‌شود.

به عنوان مثال در لاستیکی با مشخصات P205/55R16، حرف P مخفف خودرو سواری، رقم ۲۰۵ نشان‌دهنده پهنای لاستیک به میلی‌متر و عدد۵۵ نشان‌دهنده ارتفاع دیواره براساس درصدی از پهناست؛ بنابراین ۵۵درصد پهنای ۲۰۵میلی‌متری لاستیک برابر با ۱۱۲.۷۵میلی‌متر خواهد بود.

حرف R مخفف کلمه رادیال به‌عنوان نوع ساختار لاستیک است و ۱۶ نیز قطر رینگ را نشان می‌دهد. معمولا سایز لاستیک‌ با واحد میلی‌متر بیان می‌شود. برخی لاستیک‌های بزرگ‌تر برای خودروهایی همچون شاسی‌بلندها و وانت‌پیکاپ‌ها با واحد اینچ بیان می‌شوند.

به‌عنوان‌مثال، فورد F-150 رپتور R از لاستیک‌های 37-12.5R17LT استفاده می‌کند که نشان‌دهنده قطر ۳۷اینچی لاستیک، پهنای ۱۲.۵اینچی و رینگ ۱۷‌اینچی است. حرف R مخفف کلمه رادیال و LT نیز مخفف وانت‌پیکاپ سبک است.

حالا که با این اطلاعات آشنا شدیم بهتر است به موضوع اصلی خود یعنی مقایسه لاستیک پهن و کم‌عرض بپردازیم. هرچقدر لاستیک پهن‌تر باشد سطح تماس بیشتری با زمین خواهد داشت و این امر تاثیر مستقیم روی دینامیک سواری دارد.

سطح تماس همان‌طور که نشان می‌دهد بخشی از لاستیک است که با جاده ارتباط برقرار می‌کند. در صورتی که تمامی فاکتورهای دیگر مشابه باشند، یک لاستیک با سطح تماس بیشتر می‌تواند مسافت توقف را کوتاه‌تر کند و خودرو سریع‌تر متوقف شود. این امر از نظر ایمنی به ویژه در سناریوهای رانندگی پرفورمنس اهمیت دارد. اگر می‌خواهید چندمتری زودتر نسبت به یک مانع توقف کنید احتمالا لاستیک‌های پهن‌تر انتخاب مفیدی خواهند بود. لاستیک‌های پهن‌تر همچنین هندلینگ خودرو را بهبود بخشیده و چسبندگی آن هنگام عبور پرسرعت از پیچ‌ها را افزایش می‌دهند.

البته سطح تماس بیشتر می‌تواند نقاط ضعف خاصی را نیز داشته باشد. این لاستیک‌ها فشار بیشتری را روی سیستم فرمان وارد می‌کنند و از طرفی مصرف سوخت خودرو را افزایش می‌دهند.

همچنین هرچه لاستیک پهن‌تر باشد شتاب‌گیری خودرو کمتر شده و سر و صدای داخل کابین نیز بیشتر خواهد شد؛ بنابراین هنگام انتخاب لاستیک جدید باید این فاکتورها را در نظر بگیرید.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =

آخرین اخبار