مهدی ضیغمی، مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت در نامهای بهتمام شرکتهایی که تقاضای واردات خودرو دارند، اعلام کرده است مدارک مورد نیاز را جهت اخذ سهمیه واردات حداکثر تا پایان وقت اداری روز شنبه مورخ ۲۹ دیماه ارسال کنند.
نکته اینجاست که از سال گذشته که واردات خودرو بعد از توقف پنج ساله بار دیگر از سرگرفته شد، معادلات مربوط بهحضور فعالان حوزه ورود خارجیها نیز با تغییراتی همراه بود؛ بهطوری که برخی واردکنندگانی که در دو دهه گذشته نسبت بهواردات خودرو اقدام میکردند، از این حوزه کنار رفته و برخی تولیدکنندگان خودرو جایگزین این شرکتها شدند.
از دلایل این موضوع که بارها در اظهارنظرهای مقامات صنعتی کشور نیز شنیده میشود، کنترل منابع ارزی است؛ بهنحوی که بهنظر میرسد دولت بهدلیل محدودیتهای ارزی ناشی از تحریمها و کمبود منابع ارزی، واردات را بهنوعی مدیریت میکند. این اقدام بهدولت اجازه میدهد بهتر بر جریان خروج ارز نظارت و واردات را اولویتبندی کند. از سوی دیگر، حذف واسطهها و واردکنندگان مستقل با این ادعا انجام شد که با کنار گذاشتن واردکنندگان باسابقه و مستقل، میتوان قیمتها را کنترل کرد یا واسطهگری را کاهش داد.
این نکته را نیز باید مدنظر قرار داد که برخی واردکنندگان دولتی معمولا دسترسی بیشتری بهامکانات و کانالهای رسمی دارند که در شرایط تحریم میتواند بهتسهیل واردات کمک کند. این درحالی است که واردکنندگان مستقل ممکن است با موانع بیشتری مواجه شوند. درنهایت اینکه دولت با مدیریت عرضه و تقاضا در بازار این استدلال را دارد که حضور مستقیم آن در واردات خودرو، بهتنظیم بهترِ عرضه و تقاضا و جلوگیری از کمبود یا افزایش قیمتها کمک میکند. در عمل اما آنچه رخ داده، کاهش انگیزه بخشخصوصی برای فعالیت در این حوزه است.
در هر صورت آنچه مشخص است اگرچه دولتی کردن واردات خودرو میتواند در کوتاهمدت بهکنترل منابع ارزی منجر شود، اما در بلندمدت اثرات منفی آن بهخصوص بر مصرفکنندگان غیرقابل انکار است.
با این توضیحات نگاهی نیز بهمدارکی خواهیم انداخت که سیاستگزار حوزه خودروهای وارداتی برای تخصیص ارز از واردکنندگان خواسته است که عبارتند از: اسناد مربوط بهمالکیت دفتر مرکزی، تعمیرگاههای مرکزی، فهرست نمایندگیهای خدمات پس از فروش، ارائه فهرست کامل نمایندگیهای خدمات پس از فروش بههمراه قراردادهای رسمی منعقدشده با هر نمایندگی، میزان سرمایهگذاری در آموزش کادر خدماتی، ارائه مستندات و برنامههای سرمایهگذاری در آموزش و توانمندسازی کادر خدمات پس از فروش، سوابق واردات از سال ۱۴۰۰ بهبعد، ارائه سوابق مربوط بهواردات خودرو از سال ۱۴۰۰ بهبعد شامل جزئیات مربوط به خودروهای واردشده و کشور مبدا و درنهایت برنامه تولید و افزایش عمق ساخت داخل، ارائه برنامههای شرکت در زمینه تولید داخلی و افزایش میزان مشارکت در تولید داخل.
از طرفی مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت گفت: «بیش از ۹۰ هزار نفر برای ثبتنام خودروهای وارداتی حسابهای خود را وکالتی کردند که میتوانند در ثبتنام شرکت کنند.»
مهدی ضیغمی اظهار کرد: «پنجشنبه آخرین مهلت بلوکه کردن حسابهای بانکی برای خرید خودروهای وارداتی بود.»
مدیر طرح واردات خودرو وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: «بیش از ۹۰ هزار نفر برای ثبتنام خودروهای وارداتی حسابهای خود را وکالتی کردند و میتوانند در ثبتنام شرکت کنند. در این دور حدود ۱۰ هزار خودرو عرضه شده است.»
وی افزود: «متقاضیان تا آخر روز شنبه میتوانند برای ثبتنام خودروهای وارداتی اقدام و سه اولویت از سبد محصولات اعلامی را انتخاب کنند.» مدیر طرح واردات خودرو وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه برنامه وزارت صمت عرضه منظم خودروهای وارداتی است، گفت: «با همکاری بانکمرکزی، ارز بسیار خوبی تاکنون تخصیص پیدا کرده و این روند ادامهدار است که نوید یک عرضه منظم و واردات پیوسته را خواهد داد.»
افزایش قیمت ۱۵ میلیونتومانی ساینا اِس اتومات (۱۴۰۳)
خودروهای داخلی روز گذشته رشد قیمت یک تا ۱۵ میلیونتومانی و افت بهای یک تا ۱۲ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که ساینا S اتومات (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیونتومان افزایش ۶۰۰ میلیونتومان و شاهین (بدون سانروف) (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش ۷۵۶ میلیونتومان اعلام قیمت شدند. از طرفی ارزش ریرا (۱۴۰۳) با ۱۲ میلیونتومان کاهش بهیکمیلیارد و ۶۰۸ میلیونتومان، رانا پلاس پانوراما (۸۵ گانه) (۱۴۰۲) با ۱۰ میلیونتومان کاهش به ۷۱۸ میلیونتومان، پژو پارس TU۵ (دریچهبرقی) (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان کاهش به ۹۸۰ میلیونتومان و تارا اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان کاهش به ۹۷۰ میلیونتومان رسید.
همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد افت قیمت ۵ تا ۴۰ میلیونتومانی و رشد بهای ۵ تا ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که قیمت اکستریم TXL (۱۴۰۳) با ۴۰ میلیونتومان کاهش به ۳ میلیارد و ۵۲۰ میلیونتومان، اسکایول ET۵ نبکا (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیونتومان و دیگنیتی پرستیژ (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۴۲۰ میلیونتومان رسید.
از طرفی فیدلیتی پرستیژ ۷ نفره (۱۴۰۳) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۲ میلیارد و ۶۴۰ میلیونتومان و فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیونتومان افزایش ۲ میلیارد و ۵۹۵ میلیونتومان ارزشگذاری شدند. در گروه خودروهای وارداتی نیز شاهد افزایش و کاهش بهای ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که کیا K۵ توربو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۵ میلیارد و ۴۵۰ میلیونتومان اعلام قیمت شد. از طرفی ارزش تویوتا لوین هیبرید (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۳ میلیاردتومان، نیسان سیلفی E-Power مکس ادیشن (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۴ میلیاردتومان و هوندا وزل (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۳ میلیارد و ۱۵۰ میلیونتومان رسید.