به گزارش «اخبار خودرو»،عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
براساس تعریف فدراسیون بینالمللی «وسایلنقلیه تاریخی» (FIVA) وسیلهنقلیه تاریخی به طور مشخص به هر وسیلهای که با قوای محرکه کار کند، بیشاز سی سال عمر داشته باشد، اصالت خود را حفظ کرده، دارای وضعیت قابل قبولی باشد و همچنین به صورت روزانه استفاده نشود، گفته میشود.
وسایل نقلیه تاریخی به سه گروه تقسیم میشوند. «وسیله نقلیه نفیس» که عبارت است از وسیلهنقلیهای که بیش از ۵۰ سال از تولید آن گذشته باشد. «وسیلهنقلیه قدیمی» که لازم است بیشاز ۳۰ سال از تولید آن گذشته باشد و از لحاظ طراحی و مهندسی ساخت، بینظیر باشد و «وسیله نقلیه ویژه» که باید به لحاظ ویژگیهای فرهنگی و تاریخی، ارزشمند باشد. در کشور نیز وسایل نقلیه تاریخی و ارزشمند بسیاری وجود دارند که لازم است براساس قوانین و برای تردد و حتی خرید و فروش، مراحل تایید و دریافت پلاک را طی کنند.
اواخر سال گذشته، سخنگوی دبیرخانه کارگروه صیانت از وسایل نقلیه تاریخی از صدور ۱۰ روزه شناسنامه مالکیت و پلاک تاریخی و معافیت وسایل نقلیه دارای پلاک تاریخی از معاینهفنی خبر داد. به گفته وی، موضوع چگونگی تردد و معافیت از معاینهفنی، همواره از دغدغهها و مشکلات مالکان خودروهای دارای پلاک تاریخی بوده که با استناد به اصل ۱۳۸قانون اساسی و برای حفظ منافع مالکان؛ با در نظر گرفتن قوانین ملی و بینالمللی، طرحی در این زمینه به تصویب رسیده است.
بر این اساس، با مصوبه دولت که در ۱۳دیماه ۱۴۰۲ توسط معاوناول رئیسجمهور ابلاغ شد، مالکان وسایل نقلیه دارای پلاک تاریخی با ثبت درخواست در سامانههای آنلاین، میتوانند بدون مشکل در معابر عمومی تردد کنند و همچنین از دریافت معاینهفنی، معاف هستند. وی همچنین تصریح کرد صدور بیمهنامه بدنه و تخصیص کارت سوخت به وسایل نقلیه تاریخی نیز در دستور کار قرار دارد.
چند روز قبل نیز مدیر روابط عمومی کانون جهانگردی و اتومبیلرانی ایران اعلام کرد مالکان خودروهای کلاسیک میتوانند با مراجعه به سایت کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، نسبتبه ثبتنام و دریافت پلاک تاریخی اقدام کنند.
اما روند تایید یک خودرو برای دریافت پلاک تاریخی چگونه است؟ برای دریافت پلاک تاریخی خودروهای قدیمی، لازم است پس از ثبتنام در سایت کانون جهانگردی و اتومبیلرانی و بارگذاری اطلاعات و تصاویر، وسیله نقلیه توسط کارشناسان کارگروه شناسایی و صیانت از وسیلههای نقلیه تاریخی و راهور فراجا از لحاظ سلامت ظاهری و فنی و اصالت مدارک و هویت موردبررسی قرار گیرد. پس از کارشناسی، تایید و معرفی کارگروه، اسناد مالکیتی و پلاک خودرو مورد نظر توسط پلیس راهور صادر میشود.
به گفته مدیر روابط عمومی کانون جهانگردی و اتومبیلرانی ایران، از بدو تشکیل این کارگروه تاکنون بیش از هزار دستگاه خودرو بالای ٣٠سال که متقاضی دریافت پلاک بودند، توسط کارشناسان کارگروه و راهور فراجا مورد بازدید کارشناسی قرار گرفتهاند که از این تعداد حدود ٥٠٠ دستگاه خودرو تایید کارشناسی دریافت کرده و برای گرفتن پلاک تاریخی به مرکز شمارهگذاری راهور فراجا معرفی شدهاند.
البته توجه به این نکات در مورد خودروهای دارای پلاک تاریخی ضروری است: وسیلهنقلیه تاریخی، ثبت میراث فرهنگی شده و جز نفایس کشور محسوب شده و اسقاط نمیشود.
وسیلهنقلیه تاریخی مانند سایر وسایلنقلیه قابلیت تردد دارد و بر اساس دستورالعمل اجرایی میتواند سالانه ٥هزار کیلومتر پیمایش داشته باشد. همچنین برخلاف برخی شایعات، وسیلهنقلیه تاریخی قابلیت خرید و فروش دارد.
امید است دارندگان وسایل نقلیه تاریخی با دریافت پلاک تاریخی برای این گنجینههای ارزشمند خودرویی، این میراث صنعتی- فرهنگی را برای نسلهای آینده کشور حفظ کنند.