به گزارش «اخبار خودرو»،عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
طرح ارشادی کنترل معاینهفنی موتورسیکلتها ۱۰بهمن به پایان رسید و طبق اعلام پلیس راهور تهران بزرگ از ۱۱بهمن، موتورسیکلتها برای تردد در محدوده بازار تهران (منطقه ۱۲) باید دارای معاینهفنی باشند؛ در غیراینصورت موتورسیکلتهای فاقد معاینهفنی در صورت تردد در این محدوده توسط پلیس اعمال قانون خواهند شد.
البته پیش از این مدیرعامل ستاد معاینهفنی خودروهای تهران از اجرای طرح کنترل ارشادی معاینهفنی موتورسیکلتها از ۱۰ آذر تا ۱۰بهمن در محدوده بازار تهران (منطقه ۱۲) خبر داده بود. بهگفته وی بر اساس قانون، وسایل نقلیه شخصی از زمان تولید به مدت چهارسال از انجام معاینهفنی معاف بوده و در حال حاضر موتورسیکلتهای ۱۳۹۹ و ما قبل مشمول معاینهفنی هستند.
براساس آمار منتشرشده، موتورسیکلتها در انتشار سالانه آلایندههای گازی با سهم ۲۱.۳درصدی در رتبه دوم و در تولید ذرات معلق با سهم ۱۰.۱درصدی در رتبه سوم قرار دارند. همچنین بنا بر اعلام پلیس در سال ۱۴۰۲ در شهر تهران ۴۶درصد تصادفات فوتی و ۶۴درصد تصادفات جرحی، مربوط به موتورسواران بوده است. ضمن اینکه در یک دهه اخیر، سهم موتورسیکلت در جابهجاییهای روزانه پایتخت از حدود ۷ به ۱۳درصد رسیده و پیشبینی میشود این سهم به ۱۵درصد افزایش پیدا کند. بر این اساس و با اجرای قانون کنترل معاینهفنی برای موتورسیکلتها مانند خودروها، علاوهبر کاهش آلایندگیها در پایتخت میتوان به کاهش آن بخش از تصادفات موتورسیکلتها که ناشیاز نقصفنی این وسیلهنقلیه است هم امیدوار بود.
البته خبر اجرای قانون کنترل معاینهفنی در محدوده بازار تهران، تلنگری برای راکبان موتورسیکلت در این محدوده بوده به طوری که براساس گفتههای معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران، در سال جاری ۷ هزار و ۲۶ دستگاه موتورسیکلت به مراکز معاینهفنی شهر تهران مراجعه کردهاند که این آمار از مجموع کل مراجعات موتورسیکلت به این مراکز در ۱۰ سال گذشته (بین سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲) بیشتر است.
با توجه به این آمار میتوان امیدوار بود با گسترش این طرح به نقاط بیشتری از شهر تهران، مراجعه مالکان موتورسیکلت برای دریافت معاینهفنی نیز به صورت تصاعدی افزایش پیدا کرده و این قانون در مورد موتورسیکلتها هم مانند خودروها، به شیوهای سراسری و همگانی اجرا شود و فرهنگ دریافت معاینهفنی برای موتورها نیز به بخشی از فرهنگ ترافیکی مردم در تهران و سایر کلانشهرها بدل شود.
البته در این میان برخی کارشناسان به نکات مهمی در این مورد اشاره میکنند که در جای خود لازم است به آنها توجه شود؛ ازجمله اینکه معاینهفنی نمیتواند چندان از تردد موتورسیکلتهای فرسوده جلوگیری کند چراکه سیستم واشرِ سوخت اغلب موتورسیکلتهای فرسوده، کاربراتوری است.
در سیستم کاربراتوری میتوان به راحتی و به کمک پیچ تنظیم، میزان پاشش و مصرف سوخت را کم یا زیاد کرد. در نتیجه سنجش معاینهفنی از موتورسیکلتهای کاربراتوری چندان دقیق نخواهد بود. با توجه به این موضوع به نظر میرسد لازم است طرح اسقاط موتورهای فرسوده و جایگزینی موتورهای کاربراتوری با موتورهای انژکتوری نیز در کنار لزوم دریافت معاینهفنی توسط موتورسیکلتها دنبال شود تا با برداشته شدن این دو گام اساسی، اندکی از بار مشکلات موتورسیکلتها که بر شانههای پایتخت و شهرهای بزرگ کشور سنگینی میکند، کاسته شود.