خودرو شوتي

یکی از پدیده‌هایی که این روزها در جاده‌های استان‌های جنوبی و مرزی کشور دیده می‌شود، «خودرو شوتی» است. خودروهایی که بارشان قاچاق است و در ازای دریافت مبالغ بالا، اقدام به نقل‌وانتقال کالاهای غیرمجاز و حتی قاچاق انسان می‌کنند.

به گزارش «اخبار خودرو»،یکی از پدیدههایی که این روزها در جادههای استانهای جنوبی و مرزی کشور دیده میشود، «خودرو شوتی» است. خودروهایی که بارشان قاچاق است و در ازای دریافت مبالغ بالا، اقدام به نقلوانتقال کالاهای غیرمجاز و حتی قاچاق انسان میکنند. خودروهایی با سرعت 120 کیلومتر و حتی بالاتر (در بعضی مواقع تا 200کیلومتر بر ساعت!) با موتورهای تقویتشده، پلاکهایی که مخدوش شدهاند و شیشههای تیره، در برخی جادههای کشور در حرکت هستند و در موارد بسیاری، عامل جانباختن انسانهای بیگناه و تصادفهای شدید میشوند.

شوت و قاچاق!

ظاهر شدن خودروهای شوتی رابطه مستقیمی با گسترش و توسعه قاچاق و شرایط نامطلوب اقتصادی و معیشتی دارد. پدیده خودروهای شوتی در چند سال اخیر رشد فزایندهای داشته و همین مساله باعث بروز ناامنی و بروز اتفاقات مرگبار در برخی استانهای مرزی و جنوبی شده است. البته در سالهای اخیر فعالیت این خودروها محدود به اجناس قاچاق خارجی نبوده و در مرزهای شرقی رانندگان این خودروها اقدام به انتقال غیرقانونی اتباع بیگانه در قبال دریافت پولهای کلان میکنند. این اتباع بیگانه که امکان رفتوآمد به صورت قانونی را ندارند، با استفاده از این خودروها به شکل غیرمجاز به کشور وارد شوند یا با گذر از مسیر ایران به ترکیه و اروپا میروند.

سودجویان شوتی هروقت که قرار است بار جابهجا کنند کالاهای ممنوعه را در خودرو جاسازی میکنند. میزان بارگیری و جاساز کردن اجناس قاچاق آنقدر زیاد است که در برخی موارد به اندازه یک وانت نیسان در یک خودرو پژو یا سمند جنس جا میدهند! شوتیبرها در قسمتهای مختلف خودرو جنس بار میزنند و بعد برای هرچه زودتر رسیدن به مقصد با سرعت غیرمجاز در جادهها میرانند.

خودروهای شوتی از هر کجا که بتوانند جنس میآورند و پولهای هنگفتی هم برای هر سرویس میگیرند. در استانهای جنوبی عمدتا پوشاک و اجناس بوتیکی محموله شوتیهاست. خودروهای شوتی پیش از این قاچاق سوخت هم انجام میدادند اما بهدلیل پیگیریها ازسوی دستگاههای نظارتی و همچنین افزایش نرخ سوخت (بهخصوص گازوئیل) این تجارت پرسود سالهای گذشته، این روزها جذابیت چندانی ندارد. اما شوتیها در مرزهای شرقی با قاچاق انسان پول پارو میکنند و با سوار کردن بیشاز 10 نفر (در برخی موارد حتی تا 15 نفر!) در یک خودرو سواری تقویتشده، آنها را به کشور میآورند یا به مرزهای غربی و شمالغربی میرسانند. در سه، چهارسال گذشته آمار تصادفها و چپ شدن این خودروها افزایش یافته و در این حوادث ناگوار تعداد زیادی از اتباع غیرایرانی که مسافران قاچاق این خودروها بودند، به کام مرگ رفتهاند.

چرا خودرو سبک؟

اما چه عاملی سبب پیدایش خودروهای شوتی و تغییرتاکتیک روند انتقال کالای قاچاق از خودروهای سنگین به خودروهای سبکتر شده است؟ اقدامات همهجانبه پلیس طی سالهای اخیر در انهدام باندهای قاچاق و تحمیل خسارتهای مالی به قاچاقچیانی که با خودروهای سنگین مبادرت به قاچاق کالا میکردند، باعث شد این افراد به دلیل قدرت مانور بالاتر و سرعت بیشتر خودروهای سبک نسبت به خودروهای سنگین و در نتیجه امکان فرار از دست پلیس به انتقال کالای قاچاق با این خودروها روی بیاروند. چندی پیش رئیس پلیس امنیت اقتصادی استانمرکزی با اشاره به توقیف خودرو شوتی حامل 433هزار نخ سیگار قاچاق در ساوه گفت: «ماموران اداره مبارزه با قاچاق کالا و ارز پلیس آگاهی در محور ساوه-تهران، یک دستگاه سمند حامل کالای قاچاق را شناسایی کردند. در یک عملیات تعقیب و گریز، خودرو متوقف، راننده آن دستگیر و در بازرسی از خودرو توقیفشده، تعداد 433 هزار نخ سیگار خارجی قاچاق کشف و خودرو به پارکینگ انتقال شدوی با اشاره به ارزش یک میلیارد و 515 میلیون ریالی این محموله قاچاق افزود: «فرد دستگیرشده در این عملیات، پس از تشکیل پرونده، به دستگاه قضایی معرفی شد

راندن مرگبار

شوتیها با سرعت بالا در جادههای کشور بدون هیچملاحظهای حرکت میکنند تا زودتر بارها و کالاهای جاسازیشده و افراد بخت برگشته را به مقصد برسانند. تردد با سرعت بالا خطرناک است زیرا کوچکترین اشتباه میتواند جبرانناپذیر باشد. مساله دیگر حرکت زنجیرهای و گروهی این خودروهاست که واقعا ترسناک بوده و دست کمی از فیلمهای اکشن هالیوودی ندارد. در این شیوه شوتیها به شکل یک کاروان خودرویی با سرعت غیرمجاز در راهها حرکت میکنند که متاسفانه موجب تلفات و خسارتهای سنگینی شدهو میشوند. سرعت بالا و سبک خاص رانندگی آنها، توقف این خودروها و برخورد پلیس با آنان را سخت میکند. شناسایی شوتیها به خاطر اینکه معمولا بدون پلاک یا با پلاک مخدوش تردد میکنند، دشوار است. ولی هر وقت پلیس راهور از وجود این خودروها مطلع شود، به شدت با آنها برخورد میکند. این خودروها از بُعد فنی دستکاریشده هستند و حتی برخی از آنها به ادوات دودزا مجهز میشوند تا بتوانند در مواقع لزوم از دست گشتهای پلیس بگریزند.

در همین حال پلیس به طور دائم به دنبال برخورد با این ارابههای مرگ است.

سردار قاسم رضایی، جانشین فرمانده ناجا به صراحت گفته است خودروهای شوتی خط قرمز پلیس است و حریم‌شکنی، قاچاق و ایجاد رعب و وحشت در جاده‌ها شغل نیست و به‌شدت با قانون‌شکنان برخورد می‌شود.‌ وی همچنین اضافه کرده است برخی مقررات و قوانین بازدارندگی را لازم را ندارند و باید اصلاح شده یا تغییر کنند. این اقدام کار پلیس شایسته تقدیر است، اما برای ریشه‌کن کردن تخلفاتی که ریشه در مشکلات اقتصادی و معیشتی دارند، تلاش و مساعدت سایر دستگاه‌ها و ارگان‌ها نیز لازم است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 16 =