آیا بورس همچنان پتانسیل رشد بیشتری دارد؟
بله، بازار سهام در مقایسه با سایر بازارهای موازی مانند طلا، مسکن و خودرو که عمدتا در شرایط رکود قرار دارند و با قیمتی بالاتر از ارزش واقعی معامله میشوند، پایینتر از ارزش ذاتی خود قرار دارد. از این رو، بورس ظرفیت مناسبی برای رشد و جذب سرمایه دارد.
عمدهترین دلایل رشد بورس چیست؟
برای ادامه رشد بورس میتوان به سه دلیل اصلی اشاره کرد. نخست؛ نسبت قیمت به درآمد (P/E) که از ۳۸ در سال ۱۳۹۹ به زیر ۵.۵کاهش یافته و جذابیت سرمایهگذاری را افزایش داده است.
دوم؛ افت چشمگیر ارزش دلاری بازار سرمایه از حدود ۳۰۰میلیارد دلار به کمتر از ۱۲۰میلیارد دلار که نشاندهنده فضای رشد است.
سومین عامل؛ کاهش اختلاف بین نرخ ارز نیما و بازار آزاد است که زمینه را برای بهبود سودآوری شرکتها فراهم کرده است. این عوامل در کنار هم، موقعیت بازار بورس را برای جذب سرمایه تقویت میکنند یکی از ویژگیهای منحصربهفرد بازار بورس نسبتبه دیگر بازارها، امکان تنوع و تقسیم سرمایهگذاری است. برای مثال، در بازار مسکن سرمایهگذار نمیتواند از این بازار به راحتی خارج شود یا سرمایهاش را میان چند دارایی مختلف تقسیم کند، زیرا سرمایه در یک دارایی خاص قفل میشود. اما در بورس، این امکان وجود دارد که سرمایهگذار منابع مالی خود را در بخشهای گوناگونی توزیع کرده و ریسک خود را کاهش دهد. این ویژگی باعث میشود بورس برای سرمایهگذاران گزینهای جذاب و انعطافپذیر باشد.
شاخصکل بورس تا پایان سال چه روندی را طی میکند؟
ارزش واقعی این شاخص بین ۳ تا ۳.۵میلیون واحد برآورد میشود. در نتیجه، در صورتی که ریسکهای سیستماتیک یا تحولات منفی اقتصادی نظیر افزایش قابلتوجه نرخ سود بانکی یا انتشار بیرویه اوراق بدهی از سوی دولت رخ ندهد، انتظار میرود شاخص کل بورس تا پایان سال ۱۴۰۳ به این سطح برسد.