لوب‌کات

با توجه به عدم توجیه اقتصادی تولید محصولات روانکار با نرخ کنونی خوراک، در عرضه روز چهارشنبه لوب‌کات در بورس کالا، چهار شرکت روانساز کشور قادر به خرید لوب‌کات نشدند. این در حالی است که مطابق با مصوبه کارگروه تنظیم بازار، مقرر بود فرمول محاسبه نرخ لوب‌کات اصلاح شود اما تاکنون مصوبه مذکور اجرایی نشده است.

پیش‌بینی می‌شود با ادامه این روند و کاهش موجودی مواد اولیه پالایشگاه‌ها، وضعیت تولید صنعت روانساز در روزهای آتی دستخوش چالش‌های جدی شود و بازار روغن‌های موتوری کشور را در ایام پایانی سال و افزایش تردد خودروها تحت‌تاثیر قرار دهد.

در حالی که قیمت‌گذاری محصولات روغن‌های موتوری چهار شرکت بهران، سپاهان، ایرانول و نفت‌پارس به واسطه سهم بازار ۸۵درصدی این شرکت‌ها از بازار روغن‌موتور کشور، به صورت دستوری و با حاشیه زیان فراوان تعیین می‌شود اما هیچ‌گونه نظارتی بر نرخ‌گذاری لوب‌کات (ماده اولیه تولید روغن‌موتور) که به صورت انحصاری توسط چند پالایشگاه تولید می‌شود، وجود ندارد.

چنانچه محصول روغن موتور انحصاری محسوب شود و از سویی سال‌هاست که مشمول قیمت‌گذاری دستوری شده، منطقا باید لوب‌کات نیز محصولی انحصاری تلقی شده و مشمول نرخ گذاری دستوری شود.

همانطور که در گذشته نیز تحلیل کردیم، روانکارسازانی که براساس نرخ معادل‌سازی ارز باید اقدام به خرید لوب‌کات کنند، درآمدهایشان براساس ارزهای خارجی کاهش یافته و افزایش سود این شرکت‌ها براساس ریال، مقیاس مناسبی برای بررسی توان خرید این پالایشگاه‌ها نیست.

درنظر داشته باشید که تامین‌کننده اصلی سایر تولیدکنندگان خصوصی روانکار در کشور بلندینگ‌ها در گریدهای پرمصرف نیز همین پالاشگاه‌های داخلی هستند که درصورت عدم توان تامین لوب‌کات، قاعدتا امکان تامین بلندیگ‌های داخلی را نیز نخواهند داشت و این روند درنهایت منجر به افزایش هزینه‌های تولید در صنعت روانکار خواهد شد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =