در این رابطه رسول جاویدی، کارشناس بازار سرمایه به تشریح این موضوع پرداخته است.
بانکها برای تامین مالی بخش تولید چه نقشی را بر عهده گرفتند؟
از دیرباز بانک اصلیترین مکان برای سرمایهگذاری مازاد دارایی و همچنین تامین منابع مالی بنگاههای تولیدی محسوب میشد، به طوری که میتوان گفت بانک، رکن اصلی اقتصاد در گذر زمان بوده است.به مرور و با گسترش بازارهای مالی، بانک از جایگاه خود تنزل پیدا کرد و نهادهای مالی جدید، جایگزین آن برای سرمایهگذاری بهتر و پرسودتر شدند. ازسویدیگر، بانک به عنوان مهمترین رکن برای تامین مالی نیز به شمار میرفت اما به مرور نهادهای مالی جدید با معرفی ابزارهای جدید مالی سعی بر تامین مالی داشتند، تا حدی که در سالهای اخیر سهم بسزایی در تامین مالی در سطح بینالمللی داشتهاند.
امروز بازار سرمایه در اینباره چه عملکردی از خود برجای گذاشته است؟
استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه برای تامین مالی بنگاهها در حال رشد است، چراکه در بازار سرمایه ۲ دسته تامین مالی مبتنی بر بدهی و سرمایه وجود دارد، در حالی که بانک فقط تامین مالی از طریق بدهی را بر عهده دارد و تامین مالی صرفا از این طریق سبب افزایش ریسک مالی و ریسک ورشکستگی شرکتها میشود.
مزایای تامین مالی از بازار سرمایه شامل چه مواردی میشود؟
بازار سرمایه، طیف وسیعتری از روشهای تامین مالی را پیش روی این بنگاهها قرار میدهد تا با توجه به نیازهای خود (مبلغ و افق تامین مالی)، دامنه انتخاب بیشتری داشته باشند و به کمک آن، به سطح مناسب و متعادلی از ریسک و بازدهی دست پیدا کنند. ازجمله مزیتهای تامین مالی از بازار سرمایه، صرفهجویی در زمان به حساب میآید، بنگاهها میتوانند در زمانی به مراتب کمتر، اقدام به تامین نقدینگی لازم کنند اما نباید از این نکته نیز غافل شد که شرکتهایی که کنترل داخلی مناسبی ندارند یا گزارشات حسابرس مستقل برای آنها مناسب نیست کار بسیار دشواری در پیش دارند.