ترامپ

همگی می‌دانیم رئیس‌جمهور فعلی ایالات‌متحده به واسطه وعده‌هایی که ارائه کرده بود به این مسند بازگشته و حال برای قابل توجیه بودن این انتخاب به دنبال رسیدن به وعده‌های ارائه‌شده یا پیگیری اقدامات قبلی است.

می‌دانیم که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، کانادا را به وضع تعرفه ۱۰۰ درصدی روی برخی محصولات ازجمله خودروها تهدید کرده است. رابطه نه‌چندان گرم ایالات‌متحده و کانادا در هفته‌های اخیر شاید وضعیت وخیم‌تری را تجربه کند چراکه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه با فاکس نیوز به احتمال اعمال تعرفه ۱۰۰درصدی روی محصولات کانادا ازجمله خودروهای وارداتی از این کشور اشاره کرده است.

ازجمله خودروهای تولید کانادا که به آمریکا صادر می‌شوند می‌توان به مدل‌های پرفروش و محبوبی همچون تویوتا راو۴، شورولت سیلورادو HD و فورد سری F سوپر دیوتی اشاره کرد. درصورتی‌که تعرفه‌هایی روی این خودروها و همچنین محصولات دیگر ازجمله فولاد و آلومینیوم وضع شود، قطعا قیمت نهایی خودروهای عرضه شده در بازار آمریکا رشد قابل‌توجهی خواهد داشت.

وعده فوریه‌ای برای شگفتانه‌ای جدید

مصاحبه ترامپ با فاکس‌نیوز شاید برای افرادی که منتظر ۴ فوریه بودند غافلگیرانه بود. ترامپ آن روز قول داد تعرفه ۲۵درصدی روی محصولات وارداتی از کانادا و مکزیک وضع کرده و حداقل به مدت یک‌ماه آن را حفظ کند. ترامپ در مصاحبه با فاکس‌نیوز به کسری ۵۰۰ میلیارد دلاری تجارت آمریکا با همسایه‌ها اشاره کرد و گفت اجازه نخواهد داد این قضیه ادامه داشته باشد.

او تاکید کرد خودروهای بازار آمریکا به‌جای واردات از کشورهای دیگر باید در خاک آمریکا ساخته شوند. او گفت: «به کانادا نگاه کنید، کشوری که صنعت خودرو بسیار بزرگی دارد. آن‌ها صنعت خودرو ما را دزدیده‌اند. آن‌ها دزدی می‌کنند چون که مردم ما پشت فرمان خواب بوده‌اند. اگر ما با کانادا به توافق نرسیم تعرفه بزرگی روی محصولات آن‌ها وضع خواهیم کرد. این تعرفه می‌تواند ۵۰ یا ۱۰۰درصد باشد زیرا ما خودروهای آن‌ها را نمی‌خواهیم. ما می‌خواهیم خودروهای خودمان را در دیترویت بسازیم.»

راهکار نهایی برای تامین کسری بودجه

موضوع مهم اینکه ترامپ به جزو وضع تعرفه‌های سنگین هیچ‌گونه راه‌حلی برای حل کسری تجاری خود با کانادا و مکزیک ارائه نکرده و بنابراین همان‌طور که گفته شد احتمال دارد قیمت برخی خودروهای پرفروش بازار آمریکا رشد قابل‌توجهی داشته باشد.

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا اخیرا مشاور اطلاعاتی جدیدی را برای نظارت بر امنیت مرزی بین دو کشور منصوب کرد تا به این ترتیب یکی از کلیدی‌ترین تصمیمات ترامپ برای تاخیر در وضع تعرفه‌های جدید اجرایی شود؛ اما کانادا در برابر تصمیم قبلی ترامپ برای وضع تعرفه ۲۵درصدی روی محصولاتش منفعل نماند و روی برخی محصولات وارداتی از آمریکا ازجمله آب‌پرتقال، محصولات لبنی، مشروبات الکلی، پوشاک و لاستیک تعرفه متقابل وضع کرد. چنین تصمیمی می‌تواند روی برخی صنایع آمریکایی تاثیر گذاشته و کانادایی‌ها را به انتخاب محصولات داخلی ترغیب سازد.

این کشور همچنین با تعویق حداقل ۳۰روزه تعرفه‌ها برای ادامه گفت‌وگو با آمریکا موافقت کرده است. از طرف دیگر جیم فارلی، مدیرعامل فورد از سیاست‌های ترامپ انتقاد کرده است، چیزی که مایه تعجب نیست زیرا فورد محصولات پرفروشی همچون اسکیپ، برانکو اسپرت و موستانگ مک‌ای را در مکزیک و برخی مدل‌های سری F را در کانادا تولید می‌کند.

فارلی ادعا می‌کند تعرفه‌های دولت ترامپ باعث موفقیت کشورهایی خواهد شد که در این مساله دخیل نیستند. او به‌طور خاص به کره‌جنوبی و ژاپن اشاره کرده است. مدیرعامل فورد اگرچه توصیه‌ای مبنی بر وضع تعرفه روی محصولات کره‌ای و ژاپنی نداشت اما اظهار داشت که همه سیاست‌های تجاری نباید موردعلاقه برخی شرکت‌ها باشد. باید منتظر ماند و دید نتیجه سیاست‌های تهاجمی ترامپ به ویژه در بخش اقتصاد چه خواهد بود.

سناریو نهایی

تجربه دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ نشان داد حضور مجدد او در کاخ سفید، تاثیرات عمیق و گسترده‌ای بر بازار خودرو ایران و جهان خواهد داشت.

یکی از بارزترین تاثیرات حضور ترامپ در دوره پیشین ریاست‌جمهوری او، خروج امریکا از توافق هسته‌ای و بازگشت تحریم‌ها بود که به‌شدت صنعت خودرو ایران را تحت‌تاثیر قرار داد.

این تحریم‌ها دسترسی خودروسازان ایرانی به قطعات و فناوری‌های روز را محدود کرد و در مقطعی باعث کاهش تولید، افت کیفیت محصــــــولات و افزایش قیمت‌ها شد.

درحال‌حاضر هم سیاست‌های ترامپ در سطح جهانی، به‌ویژه در حوزه تعرفه‌ها و جنگ تجاری با چین بر بازار خودرو تاثیر خواهد گذاشت.

به‌گفته کارشناسان افزایش تعرفه‌ها بر واردات خودرو و قطعات، منجر به تغییر در زنجیره تامین جهانی شده و خودروسازان را به سمت تنوع‌بخشی به منابع تامین سوق خواهد داد. شکی نیست که تصمیمات خودرویی ترامپ، نه‌تنها ساختار بازار خودرو، بلکه روندهای جهانی آن را نیز دستخوش تغییر خواهد کرد و ضرورت همکاری‌های بین‌المللی را بیش‌ازپیش نمایان خواهد ساخت.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =