به گزارش «اخبار خودرو»، مشکلات روزافزون بازار خودروهای وارداتی، این کسبوکار را به پرحاشیهترین بخش فعالیتهای اقتصادی کشور بدل کرده است. درحالیکه رکود تورمی در این بازار گریبان مصرفکنندگان را گرفته، بلاتکلیفی خودروهای مانده درگمرک نیز موجب شده است بسیاری از نمایندگیها و شرکتهای واردکننده در آستانه تعطیلی قرار بگیرند. البته هرازگاهی وعدههایی ازسوی دولتیها درخصوص ترخیص خودروهای مانده در گمرک داده میشود که عملنکردن به آنها بهرغم شرایط نامساعد و وضعیت نامطلوب واردکنندگان، به تاکتیکی برای جلوگیری کامل از فعالیت واردکنندگان خودرو درخصوص سرمایههای رو به اضمحلال ایشان بدل شده است.
اکنون نیز در حالی معاون وزیر صمت خبر از آغاز کار کارشناسی برای حل مشکل خودروهای وارداتی مانده در گمرک داده که به گفته رئیس انجمن واردکنندگان خودرو، تاکنون هیچیک از خودروهایی که دارای مجوزهای لازم برای واردات هستند، از گمرکات ترخیص نشدهاند.
کوروش مرشدسلوک میگوید: «یکی از دلایل اصرار در ممانعت ۱.۵ساله از واردات این خودروها که به برهم خوردن نظم بازار نیز انجامیده است، برداشتهای اشتباه از تحریمهای آمریکا علیه صنعت خودرو کشور است؛ برخی افراد خاص تصور میکنند واردات خودرو، همسو با تحریمهای آمریکا، به صنعت خودرو کشور لطمه وارد کرده و آمریکا را به هدفش نزدیکتر میکند، اما واقعیت این است که ممنوعیت واردات موجب تخریب بازار رقابتی و ایجاد انحصار است که قطعا به نفع صنعت خودرو نیست.»
واردات جایگزین تولید داخل نیست
رئیس انجمن واردکنندگان خودرو با بیان اینکه تا چه زمانی باید کالایی که پول آن پرداخته و ارز آن خارج شده است، بهدلیل برخی تصمیمات ناآگاهانه همچنان در گمرک متوقف باشد، میافزاید: «رویه وعدهدادن و عملنکردن درباره ترخیص خودروهای مانده در گمرک آنقدر تکرار شده است که به نظر میرسد هدفی جز در استیصال نگهداشتن شرکتهای واردکننده و اضمحلال سرمایه آنها در کار نیست.»
وی درخصوص تاثیرات تحریمهای بینالمللی آمریکا در صنعت و بازار خودرو اظهار میدارد: «کسانی که در بخش خودروسازی فعالیت دارند ادعا میکنند آمریکا صنعت خودرو کشور را به این دلیل در اولویت نخست قرار داد که ایران از دیدگاه خودروسازی بسیار موفق است و پرسنل بسیار زیادی در صنایع وابسته آن مشغول هستند. در نتیجه ما نباید با واردات خودرو بر این تحریمها دامن بزنیم. این استدلالی است که آن را درست نمیدانم چراکه تولید و خودروسازی ما با مقوله واردات هیچ نسبتی ندارد و اگر این صنعت بتواند محصول خوب تولید کند، واردات نمیتواند جای آن را بگیرد.»
کار واردکنندگان همین حالا هم تمام است!
به گفته مرشدسلوک، اکنون هم ضربات بسیار مهلکی به واردکنندگان وارد شده است و اینکه چه زمانی ممنوعیت واردات برداشته میشود، دیگر برای آنها اهمیتی ندارد. چراکه تا اسفندماه امسال حدود ۸۰ تا ۹۰درصد شرکتها و نمایندگیهای واردکننده خودرو تعطیل و ورشکست میشوند و بالغ بر ۱۴هزار نفر در نتیجه تعطیلیها بیکار خواهند شد.
وی ادامه میدهد: «باتوجهبه تعطیلی ۳۰درصد نمایندگیهای واردکننده خودرو در کشور، باید توجه داشت که تاکنون سه برند خودرو وارداتی بهطور کامل تعطیل و نیروهای مشغول به کار در این نمایندگیها اخراج شدهاند. این سرنوشت تا پایان امسال در انتظار مابقی نمایندگیها نیز خواهد بود و درصورتی که تا پایان امسال ممنوعیت واردات خودرو برداشته شود، بعید است سرمایهگذارانی که در این حوزه سرمایهگذاری کردند، تمایل به بازگشت به این حوزه و سرمایهگذاری مجدد را داشته باشند.
چراکه موضوع واردات و سرمایهگذاری نمایندگیهای برندهای خارجی امری تخصصی و هزینهبردار است و نمیتواند یکباره متوقف و پس از مدتی بازگشایی شود.»
رئیس انجمن واردکنندگان تصریح میکند: «تعطیلی نمایندگیهای رسمی و بیکاری کارگران متخصص این شرکتها، موجب سرازیر شدن بیشاز 2500نفر از شاغلان در حوزه واردات خودرو به صندوقهای بیمه تامیناجتماعی برای دریافت بیمه بیکاری شده است. براساس آخرین آمارها، از میان خودروهای متوقفشده در گمرکات کشور حدود ۴هزار دستگاه خودرو وارداتی بهدلیل مشکل مابهالتفاوت ارزی زمینگیر شدهاند.»
وی در پایان با اشاره به آمار واردات خودرو در سالهای اخیر و سهم واردات خودرو میگوید: «طی سالهای ٩٣ تا ٩٦ درمجموع ۲۹۸هزار خودرو وارد شده و بارها از سوی انجمن واردکنندگان خودرو اعلام شده است که کشش بازار بیشتر از این نیست.»