به گزارش «اخبار خودرو»،سری5 از معروفترین خودروهای بامو در ایران و جهان است. این خودرو، قدیمیترین و باسابقهترین خودرو عصر مدرن بامو بهحساب میآید و تاکنون نسلهای مختلف آن در سراسر جهان به فروش رسیده است. بهرغمآنکه این روزها سری5 با مدلهایی همچون 530i و 528i از دو نسل اخیر این خودرو در ایران معروف است اما تیم تست روزنامه «دنیایخودرو» سراغ یک دستگاه سری5 رفت که با نام 518i رنگوبوی کلاسیک میدهد. بله خودرویی با ۳۰سال سن که اکنون جزو کلاسیکها بهشمار میرود و روزبهروز بر ارزش و قیمت آن افزوده میشود. مدل دقیق این بامو 518i E34 است و به نسل سوم سری5 تعلق دارد که در سال ۱۹۹۱ تولید شد. برای تست این سدان کلاسیک آلمانی به یک سفر ۵۰۰کیلومتری رفتیم تا در شهر مرزی آستارا آن را از نزدیک مورد بررسی قرار دهیم.
آشنایی کلی با سری5
سری5؛ جایگاه ویژهای در تاریخ کمپانی بامو دارد و آغازگر عصر مدرن برای خودروهای باواریایی است. بامو تا پیشاز سال ۱۹۷۲ با نظم مشخص و ثابت خودروهایش را تولید نمیکرد. بیشک جنگجهانی و رسیدن به مرز ورشکستگی در ایجاد چنین روند بیثبات بیتاثیر نبوده اما با آغاز دهه ۱۹۷۰میلادی این شرکت آلمانی توانست برنامه تولید خود را سروسامان دهد.
نخستین اقدام در این راستا تولید خودرویی بهنام 5Series بود. سری5 یک سدان متوسط لوکس و با کد شناسایی E12 روانه بازار شد. بامو اعلام کرد این مدل آغاز عصر مدرن خودروهای این کمپانی است. از آن زمان تاکنون باواریاییها خودروهایشان را بهشیوه نامگذاریهای برنامهریزیشده و مشخص که شامل یک سری اعداد و حروف لاتین است، انجام میدهند و علاوهبر نام خودرو یک کد شناسایی نیز برایشان درنظر گرفتهاند. از سال ۱۹۷۲ تاکنون ۷ نسل از سری5 تولید شده است.
درحالحاضر نیز نسل هفتم این خودرو آلمانی از میانهعمر خود نیز عبور کرده و کمکم باید منتظر ورود نسل هشتم باشیم. نسل اول با کد E12 و نسل دوم با کد E28 تنها در کلاس سدان به بازار عرضه شدند. اما در نسل سوم و چهارم که به ترتیب با کد E34 و E39 معروف هستند علاوهبر نسخه سدان، نسخه استیشن نیز تولید شد.
در نسل پنجم برای هر نسخه کد شناسایی اختصاصی در نظر گرفته شد تا نسخه سدان را با کد E60 و استیشن را نیز با کد E61 بشناسیم. در نسل ششم برنامه پیچیدهتر از این حرفها شد. چون نسخه سدان با کد F10، استیشن با کد F11، سدان با طول بیشتر با کد F18 و فستبک با کد F07 به بازار عرضه شد. در نسل هفتم که نسل فعلی محسوب میشود، نسخه فستبک از لیست مدلها حذف شد و نسخههای سدان، استیشن و سدان با طول بیشتر به ترتیب با کد G30، G31 و G38 معرفی شدند.
یکدهه با E34
همانطور که اشاره کردیم نسلسوم از سری5 با کد E34 تولید شد. این اولین نسلی بود که علاوهبر نسخه سدان، در کلاس استیشنهای متوسط لوکس نیز عرضه میشد. علاوهبر این مدل 525iX آن نخستین سری۵ چهارچرخمحرک تاریخ به حساب میآید. در نوامبر ۱۹۸۷ تولید E34 روی خط تولید بامو استارت خورد.
این خودرو تنها در دو کارخانه دینگلفینگ آلمان و راسلین آفریقایجنوبی تولید میشد. تنوع پیشرانه، گیربکس و مدل در این خودرو بسیار زیاد بود و سطح وسیعی از مشتریان را پوشش میداد. مشتریان میتوانستند E34 خود را از بین دو کلاس سدان و استیشن و همچنین ۹مدل پیشرانه دیزلی و بنزینسوز و ۸مدل گیربکسدستی و اتوماتیک انتخاب کنند.
طراحی خودرو از جولای ۱۹۶۱ یعنی ۶سال قبل از تولید با الهام از سبک طراحی نسل دوم سری۷ که چند سال پیش از آن توسط کلاوس لوته طراحی شده بود، انجام شد. تولید E34 تا ژوئن ۱۹۹۶ ادامه داشت و نزدیک به یک دهه ۱.۳۳۳.۴۱۲ دستگاه از هر دو نسخه سدان و استیشن آن در خطوط تولید دینگلفینگ و راسلین تولید شد. جالب است بدانید در این نسل مدلهای توربو دیزل با پسوند td مانند 524td نامگذاری میشدند.
کدام E34 ها خاص هستند؟
علاوهبر مدل های معمولی E34 ، شاهد تولید مدل خاص این خودرو نیز بودیم. بیتردید معروفترین E34 را باید نسخه M5 آن دانست که قدرتمندترین مدل E34 بهحساب میآید. تنها ۱۱.۳۳۶ دستگاه M5 سدان و ۷۸۶ دستگاه M5 استیشن تولید شده است. اما کمیابتر از اینها، 518g است. یک نسخه دوگانهسوز از E34 استیشن که با گاز طبیعی و بنزین کار میکرد. از این مدل تنها ۲۹۸ دستگاه تولید شده است. یکی دیگر از مدلهای خاص E34 را میتوان مدل 518iev دانست. از این خو
درو هیبرید که از برق و بنزین برای حرکت استفاده میکرد، تنها یک دستگاه بهعنوان پروتوتایپ ساخته شده است. از دیگر مدلهای خاص این نسل میتوان به 540 i M-sport، M540i و 540i LE اشاره کرد که هر کدام مدلهای اسپرتی برای بازارهای انحصاری بودند.
با E34 در خیابان ای ایران
مدل مورد نظر ما در این تست و بررسی 518i سدان و متعلق به سال ۱۹۹۱ است. به عبارت دیگر با یک E34 ۱۱۱اسببخاری طرف هستیم. باتوجه به این که خودرو در طول ۳۰سال گذشته در شرایط بسیار خوبی نگهداری شده، بنابراین وضعیت ایدهآلی دارد. از این رو حتی درهای خودرو به نرمی و بدون هیچ مشکل و صدایی باز و بسته میشوند.
پیشرانه آن با کوچکترین اشاره به کلید استارت میخورد و آماده یک سفر لذتبخش میشود. تعویض دندهها نیز به نرمی صورت میگیرد و لذت رانندگی معروف بامو به خوبی قابللمس است. با وجود این که این قدرتمندترین نسخه E34 نیست اما باید اعتراف کرد گزینه ایدهآلی برای یک رانندگی آرام و کلاسیک است. ازسویدیگر نکته مثبت این مدل دردسرهای اندک و هزینه نگهداری پایین بخش فنی است. در کل باید E34 موردنظر را یک خودرو کلاسیک با ارزش دانست. این روزها صحبت از قیمت ۵۰۰ میلیونتومانی برای نمونههای سالم آن مطرح است.
مدل 518i ؛ متعلق به ۳۰ سال پیش
همانطور که میدانید در مدلهای بامو هر چه قسمت یکان و دهگان در عدد ۳ رقمی که مربوط به مدل خودرو است، بیشتر باشد خبر از پیشرانه بزرگتر یا قویتر دارد. در خودروهای E34 نیز کمترین عدد در میان مدلها ۵۱۸ و بیشترین آن ۵۴۰ است. مدلهای ۵۱۸ نیز با دو پسوند «i و g» به فروش میرسیدند که مدل نخست بنزینسوز انژکتوری و مدل دوم دوگانهسوز با قابلیت استفاده از گاز طبیعی و بنزین بود.
مدل 518g ضعیفترین E34 بود که با قدرت کمتر ۱۰۰اسببخار به بازار عرضه شد. اما در مدل 518i این عدد بیشتر بود. 518i تا سال ۱۹۹۴ از پیشرانه ۴سیلندرخطی ۱.۸لیتری بهره میبرد که با کد M40 شناخته میشود. این پیشرانه توان تولید ۱۱۱اسببخار قدرت و ۱۶۵نیوتونمتر گشتاور را داشت. اما از سال ۱۹۹۴ به بعد پیشرانه M43 جایگزین آن شد. M43 نیز مانند M40 شامل یک پیشرانه ۴سیلندر ۱.۸لیتری خطی بود اما توان تولیدی آن به ۱۱۴اسببخار قدرت و ۱۶۸نیوتونمتر گشتاور ارتقا یافته بود.
مشتریان میتوانستند مدل 518i را فقط با گیربکس ۵سرعته دستی سفارش دهند. جالب است بدانید E34 سدان از نظر طول، عرض و ارتفاع کلا از G30 که نسل فعلی سری5 به حساب میآمد، کوچک تر است.