به گزارش« اخبار خودرو » ، طی یک هفته اخیر نمایندگان کمیسیونهای اصل۹۰ و صنایع و معادن مجلس دو جلسه با معاونان وزارت صنعت، معدن و تجارت درمورد آییننامه جدید تعرفه واردات خودرو داشتند که این جلسات به منظور افزایش تعرفه واردات خودرو برگزار شدند. در این زمینه بهخصوص افزایش تعرفه خودروهای هیبرید با اعتراضات زیادی روبهرو شده است.
در همین رابطه برخی نمایندگان مجلس درصدد ارائه طرحی دو فوریتی برای اصلاح و تعدیل تعرفه واردات خودرو هستند. در این رابطه باید دید آیا نمایندگان مجلس اقدام به کاهش تعرفه واردات خودرو خواهند کرد یا اینکه دولت این کار را انجام خواهد داد.
در همین رابطه سعید غلامیباغی ، مدیر گروه بازرگانی مرکز پژوهشهای مجلسشورایاسلامی در گفتوگو با «دنیایخودرو» نظرات خود را در رابطه با افزایش تعرفه واردات خودرو و مسائل مرتبط با این موضوع بیان کرده است.
[caption id="attachment_210073" align="alignleft" width="345"]
در رابطه با نظام تعرفهگذاری در چند سال گذشته، شاهد کاهش پلکانی تعرفه واردات خودرو بودیم و حتی میزان تعرفه به ۴۰درصد رسید اما بعداز آن با افزایش دوباره تعرفه واردات خودرو مواجه شدیم. بهطور کلی روند نظام تعرفهگذاری در صنعت خودرو را چگونه ارزیابی میکنید؟
تعرفه ابزاری است که چند هدف را کنار هم دنبال میکند. نخستین هدف، تقاضای ارز را از طریق کاهش واردات کنترل میکند، دوم آنکه قیمت واردات را افزایش میدهد و از این طریق فضایی برای حمایت از صنعت داخل بهوجود میآید، سومین هدف اینکه بحثهای درآمدی نیز وجود دارند، ازآنجاکه خودرو به دلیل شمارهگذاری کالای قاچاقپذیری نیست، با افزایش میزان تعرفه به شرط عدم کاهش میزان واردات خودرو، برای دولت میتواند درآمدزایی داشته باشد، از این جهت دولت چه بهدلیل کنترل تقاضای ارز، چه برای حمایت از صنعت خودروی داخلی و چه به منظور درآمدزایی مدافع افزایش تعرفه واردات خودرو است.
افزایش تعرفه خودرو چه تبعاتی را بهدنبال خواهد داشت؟
افزایش تعرفهای که انجام شده، به ضرر مصرفکننده نهایی است و آنها باید تبعات این افزایش را بپردازند.
این روزها بحثهای فراوانی در رابطه با افزایش تعرفه خودروهای هیبرید در جریان است. ارزیابی شما از افزایش تعرفه این خودروها چیست؟
اینکه تعرفه خودروهای هیبرید کمتر از خودروهای بنزینی باشد، جهتدهی درست و منطقی است و واردکنندگان را تشویق به واردات خودروهای هیبرید میکند اما اینکه این خودروهای هیبرید، مصرف دوگانه بنزین و برق دارند، جای بحث دارد.
در کلانشهری مانند تهران نیز خودروهای هیبرید وارداتی وجود دارند ولی به خاطر اینکه قیمت سوخت پایین است، باتوجه به قیمت این خودروها و همچنین سطح درآمدی مالک خودرو، برای راننده بهاصطلاح صرف میکند با بنزین تردد کند و در این بین از مزیت برقی خودروهای هیبرید بهدلیل پایین بودن قیمت سوخت بههیچ عنوان استفاده نمیشود، در این میان دولت باتوجه به اینکه هیبریدها بهنوعی دوگانهسوز هستند، تعرفه خودروهای تمامبرقی و الکترونیکی را صفر در نظر گرفته است اما در مورد خودروهای هیبرید تعرفه آنها بهنسبت بنزینیها کمتر در نظر گرفته شده است.
بهاینترتیب تعرفه واردات خودروهای هیبرید باید به چه شکلی تغییر کند؟
سیاستگذاری دولت در رابطه با تفاوت تعرفه واردات خودروهای بنزینی و هیبرید منطقی و درست است اما تعرفه هیبریدها که با افزایش مواجه شده است، منطقی نیست و باید در این زمینه تجدیدنظر شود.
برخی نمایندگان مجلس درصدد تدوین طرح دو فوریتی در رابطه با کاهش تعرفه واردات خودرو که دولت بهتازگی وضع کرده است، هستند. نظر شما در این باره چیست؟
بازنگری و تعدیل نرخهای تعرفه باید توسط دولت و از طریق کمیسیون مادهیک آییننامه اجرایی مقررات صادرات و واردات که دستگاههای مختلف در آن عضو بوده و بهنوعی نهادهای ذیربط هستند، انجام شود اما با توجه به اینکه نمایندگان مجلس، وکلای مردم هستند، در صورتیکه دولت در زمینه اصلاح تعرفه قدمی برندارد، آنها میتوانند از طریق طرح، تعرفهها را مورد اصلاح قرار دهند و دولت نیز با توجه به رای نمایندگان به این طرح در صحن علنی مجلس و تبدیل شدن آن به قانون، موظف به اجرای آن خواهد بود.