در راستای تحقق اهداف گروه صنعتی ایرانخودرو برای کاهش هزینهها و تعمیق داخلیسازی قطعات و مواد اولیه و با پشتیبانی شرکت طراحی، مهندسی و تامین قطعات ایرانخودرو (ساپکو)، پروژه بومیسازی ورق استحکام بالای دو فازی گرید فریت-بینیتی مصرفی در قطعات خودروهای تارا و ریرا طی شش ماه ابتدایی امسال تعریف و اجرایی شد. در چارچوب این پروژه، که با مشارکت شرکتهای ورق خودرو و فولاد مبارکه پس از اخذ تاییدیه کیفی مورد نیاز در آزمون تست ورق شرکت ایتراک صورت گرفته است، فرایند ریختهگری و نوردکاری ورقهای دو فازی مزبور با ضخامتی برابر ۱.۸میلیمتر و عرض ۱۰۵۰میلیمتر در شرکت فولاد مبارکه انجام شد و شرکت ورقخودرو فرایند گالوانیزه ورق را برعهده گرفت.
تحقق یکمیلیون و ۱۶۰هزار یورو صرفهجویی ارزی در سال
ورق یادشده که با عنوان اختصاری FB۴۵-G شناخته میشود، در قطعه طولی زیرکفی اتاق بار عقب راست و چپ خودرو تارا و نیز قطعه انتهایی جلو سرشاسی عقب راست و چپ خودروهای ریرا و تارا بهکار رفته و شرکتهای سازنده قطعات مزبور را از واردات ورقهای خارجی بینیاز میکند.
مطابق پیشبینیهای صورتگرفته، یکمیلیون و ۱۶۰هزار یورو صرفهجویی ارزی در سال، دستاورد ارزنده شرکت ساپکو در بومیسازی این ورق پیشرفته خواهد بود که مصرف سالانه آن ۱۲۶۰تن برآورد میشود. شرکت ساپکو برنامههای قابل توجه دیگری در حوزه خودکفایی مواد اولیه قطعات محصولات گروه صنعتی ایرانخودرو را در دستور کار خود قرار داده است.
تمدید گواهینامه سیستم مدیریت یکپارچه ساپکو
یکی دیگر از توفیقات و دستاوردهای اخیر شرکت طراحی، مهندسی و تامین قطعات ایرانخودرو (ساپکو)، تمدید گواهینامه سیستم مدیریت یکپارچه در این شرکت است.
در همین راستا، مدیرعامل شرکت ساپکو در نشست پایانی فرآیند ارزیابی سیستمهای مدیریت یکپارچه (IMS) این شرکت که به تمدید گواهینامه آن انجامید، با تاکید بر ضرورت ساماندهی منابع انسانی، از نیروی انسانی فعال و ممتاز بهعنوان موتور کشنده صنعت خودرو یاد کرد.
کیانوش پورمجیب با اشاره به طرح در دستور کار ساپکو در فرآیند جذب و مدیریت منابع انسانی تحت عنوان طرح تحول منابع انسانی، اظهار کرد: «با ساماندهی و مدیریت اصولی، سرمایه انسانی تبدیل به موتور کشنده صنعت خودرو میشود و در مقابل سازماندهی ضعیف، زمینهساز تخریب پایههای خودروسازی خواهد شد.»
وی دارا بودن سرمایه انسانی توانمند را از ویژگیهای گروه صنعتی ایرانخودرو و مجموعه ساپکو دانست و افزود: «مدیریت دانش، توسعه سیستمهای نوین و مسایل اینچنینی در گرو مدیریت صحیح فرایند جذب و حفظ منابع انسانی است که امید میرود شرکت ساپکو در این خصوص عملکردی موفق ارایه کند.»
پایش مطلوب عملکرد ساپکو از سوی ذینفعان
پورمجیب با اشاره به پایش مطلوب عملکرد ساپکو از سوی ذینفعان، حرکت اصولی و دور از خطا در برنامههای این شرکت را ضروری دانست و متذکر شد: «میتوان نوید پیشرفت چشمگیر در آینده صنعت را داد، چنانچه در اجرای فرایندها و دانستههای خود هماهنگی داشته باشیم.» به گفته وی، مراقبت و نظارت عمیق بر انسجام فعالیتهای شرکت، پایانبخش معدود مغایرتهای فرایندهای جاری خواهد بود.
اشاره به موضوع مهم مدیریت روابط با زنجیرهتامین و اقداماتی نظیر طرح توسعه قابلیت دیجیتال سازندگان که ساپکو در حال تکوین آن است، از سایر مباحث مطرحشده ازسوی پورمجیب در اختتامیه ممیزی سیستمهای مدیریت یکپارچه ساپکو بود.
همچنین در جریان این نشست، تیم ارزیاب شرکت پایش و ارزیابی انطباق ایران (Tuv Austria)، گزارش مبسوطی از نتایج جلسات ممیزی خود با دستاندرکاران حوزههای مختلف ساپکو ارایه کرد. مجموعهای منسجم و هماهنگ و الگویی برتر برای سایر شرکتهای ایرانی در مدیریت یکپارچه ازجمله عناوین متعددی بود که ارزیابان مدعو در ابتدای گزارش خود درباره شرکت ساپکو عنوان کردند.
استقرار سیستم مدیریت چرخه عمر محصول
تیم ارزیاب در این گزارش از شماری از دستاوردهای ساپکو در سال اخیر نام بردند که تحول کمنظیر در حوزه آموزش، موفقیت شایسته تقدیر ساپکو در استقرار PLM (مدیریت چرخه عمر محصول) و SAP (تحلیل سیستمها و توسعه برنامهها) در ارکان مجموعه، اهتمام وافر به ایمنی که تلاش برای دریافت تاییدیه آنشنشانی برای کل مجموعه از نشانههای آن ارزیابی میشود، جهش تکنولوژیک در برخی حوزهها نظیر بهرهگیری از هوش مصنوعی در مدیریت لجستیک و همچنین طراحی و اجرای سامانه پیچیده ارتقای شغلی که رصد دیتاها را تسهیل بخشیده از آنجمله ارزیابی میشوند.
مطلوبیت تغییر مداوم معیارهای پذیرش در حوزه آموزش، اقدام به تغییر ساختار ارزیابی ریسک در فرآیند کنترل پروژههای غیرمحصولی، توجه مساوی به شاخصهای کنترل هزینهای نظیر شاخصهای پیشرفت، ملاحظه مخاطرات غیرمترقبه در برنامهریزی تامین و ابلاغ شفاف مسئولیتها و اختیارات اعضا نیز از توصیههای تیم مدعو ارزیاب برای بهبود هرچه بیشتر فرایندهای ساپکو در اختتامیه این بازدید سهروزه بود.